Noodpatch voor Windows 10

Noodpatch voor Windows 10 geeft grote problemen

Microsoft heeft de haastig uitgerolde noodpatch voor Windows 10 zonder verdere uitleg al even snel weer teruggetrokken. Windows 10 lijkt steeds onbeheer(s)baarder te worden.

Al een kleine twee weken probeert Microsoft een zeer ernstig veiligheidslek in Internet Explorer te dichten. Dat lukt maar niet, want de ervoor uitgebrachte patches zorgen voor meer en meer ellende. Printers die niet meer werken, een startmenu dat crasht zodra je op de startknop klikt: het zijn maar wat voorbeelden. Wat in ieder geval pijnlijk duidelijk geworden is, is dat Internet Explorer – hoewel al minstens een decennium beschouwd als onveilig en achterhaald – nog altijd een grote rol speelt in diverse Reguliere processen van Windows 10. En nu is er dan ‘eindelijk’ een serieus veiligheidslek in ontdekt dat mogelijk al veel langer actief misbruikt wordt. Door het simpelweg openen van een besmette link in bijvoorbeeld een Worddocument, e-mail of webpagina kunnen anderen van op afstand ongemerkt allerlei software met minder edele bedoelingen installeren. Microsoft zwijgt in alle talen over wat er nu precies aan de hand is, maar vuurt slechts in – zo lijkt het inmiddels – totale paniek update na update af. Om ze vervolgens weer net zo hard terug te trekken of de update van een nieuwe update te voorzien.

September-chaos

Afgelopen september was sowieso al een rampzalige maand als het gaat om Windows 10 updates. Nog nooit verschenen in zo’n rap tempo updates. De bijwerkingen daarvan waren vaak groot, wat uiteindelijk tot het advies van experts leidde om te wachten met updaten. Microsoft communiceert inmiddels al lang niet meer met de buitenwacht over wat uitgerolde updates nou precies doen. Mogelijk was het bedrijf dus al aan het sleutelen aan het ontdekte ernstige veiligheidslek in – of all – Internet Explorer. Waarom die antieke browser niet in een soort zandbak draait en alleen optioneel installeerbaar is voor de liefhebbers wordt langzaam aan ook duidelijk: er zijn vreemd genoeg nog altijd diverse systeemonderdelen van Windows 10 die gebruik maken van de browser(engine). Dat is best triest, want we hebben het hier over een browser die tien jaar geleden al als achterhaald en gevaarlijk werd beschouwd.

Internet Explorer en Windows 10

Dat er grote bedrijven zijn die (web)software draaien die gebruik maken van de vunzige trucjes die Internet Explorer aan boord had is dan nog ietwat te begrijpen (nieuwe software ontwikkelen kan heel veel geld kosten, met het risico dat er in de overgangsperiode data verloren gaat). Totaal niet te begrijpen is dat Internet Explorer nog altijd een essentieel onderdeel van Windows 10 is dat ook nog eens actief intern wordt gebruikt. Het is in ieder geval dé reden dat Microsoft koortsachtig probeert de lekken in Internet Explorer te dichten. Maar juist omdat deze software blijkbaar zo diep ingrijpt in Windows 10, lijkt dat steeds weer tot allerlei bijwerkingen en nieuwe bugs te leiden. Hoogtepunt is de op vrijdag uitgerolde ‘out of band’ noodpatch voor Windows 10 die een ieder die z’n computer op die dag aan had staan aangeboden heeft gekregen. En hoogstwaarschijnlijk inmiddels geïnstalleerd.

Noodpatch voor Windows 10
Internet Explorer is nog altijd (verplicht) aanwezig in Windows 10. Vermijd het gebruik er zonder meer van. Zeker nu er steeds meer ellende rondom de antieke browser opduikt.

Teruggetrokken noodpatch voor Windows 10 opnieuw uitgerold

Dat laatste is jammer, want de noodpatch voor Windows 10 bleek onbetrouwbaar te zijn. Zonder verdere uitleg is deze dan ook weer teruggetrokken. En onder hetzelfde nummer opnieuw uitgerold. Wat betekent dat als je de mislukte update hebt geïnstalleerd, de nieuwe niet meer wordt geïnstalleerd. Wat nu wijsheid is: – weer verwijderen als je de update al hebt geïnstalleerd – of de gok nemen en mogelijk nog erger voorkomen door ‘m toch maar te blijven gebruiken? Microsoft geeft geen duidelijkheid. In ieder geval staat voor komende dinsdag(avond) weer de maandelijkse update op stapel. Het belooft een spannende te worden, waarvan het afwachten is wat voor bijwerkingen deze gaat hebben. Op de één of andere manier zal Microsoft het Internet Explorer-lek toch moeten dichten, zeker nu er op grotere schaal actief misbruik van gemaakt wordt. Tegelijkertijd moet die reparatie niet ten koste gaan van al te veel dagelijkse functies zoals bijvoorbeeld afdrukken of de werking van een startmenu.

1903 een zorgenkindje

Met name Windows 10 1903 – ofwel de meest recente versie van Windows 10 – wordt getroffen door de meer ernstige bijwerkingen. Extra triest als je bedenkt dat Microsoft deze versie vorige week klaar voor algemene inzet (ofwel het voormalige business ready) verklaarde. Het moge duidelijk zijn dat dat nog lang niet zo is. Helaas, uitstel van updaten naar 1903 is voor de meeste bedrijven en thuisgebruikers niet meer mogelijk. Volgende maand stopt Microsoft de support voor de (zakelijk) meest in gebruik zijnde versie 1803. Updaten naar 1810 is zinloos, dan ben je over een paar maanden alsnog aan het updaten naar 1903. Tegelijkertijd geldt dat er nog een september-update van dit jaar op de rol staat. Die is inmiddels ook alweer weken over tijd. Die update wordt sowieso een avontuur op zich, want Microsoft gaat – waarschijnlijk – een nieuwe upgrademethode uitproberen hiervoor. Waarbij de upgrade als een reguliere (maar dan wel héél grote) update wordt uitgerold.

Leefregels

Om Windows 10 in toom te houden is het inmiddels noodzakelijk je aan een paar leefregels te houden:

 • Start Internet Explorer nooit en te nimmer op, gewoon nooit.
 • Gebruik standaard zonder meer een niet-Microsoft browser. Denk aan Firefox of Chrome. Maar bedenk bij Chrome dat je hier je hele browsegedrag deelt met Google. Stel deze ‘alternatieve’ browser ook in als standaardbrowser. Als het goed is wordt dat je gevraagd bij de eerste start van de alternatieveling.
 • Laat (dus) ook Edge links liggen, deze crasht te vaak om onduidelijke redenen op de achtergrond, wat mogelijk stabiliteitsproblemen veroorzaakt.
 • Verstop zowel Internet Explorer als Edge diep in een aantal submappen van het startmenu, zodat de kans dat je er per ongeluk op klikt klein is. Verwijderen kan niet, in ieder geval niet via een truc en zonder dat bekend is wat de gevolgen voor de werking van allerlei Windows-onderdelen is.
 • Vermijd het gebruik van een Microsoft-account voor inloggen bij Windows 10. Maak daarentegen altijd gebruik van een offline-account. Bij de Home-versie kan dat helaas niet meer, bij een nieuwe installatie (of een nieuwe computer) moet je je daar sinds enkele weken verplicht aanmelden met een Microsoft-account. Anders kun je Windows simpelweg niet gebruiken.
 • Wil je meer controle over update- en privacysettings, overweeg dan om direct te upgraden naar Windows 10 Pro. Koop je een nieuwe computer, neem dan zonder meer een versie met Pro. Hier kun je – vooralsnog – wel een offline-account gebruiken, maar ook via de Group Policy Editor tot 365 dagen feature updates (ofwel de grote upgrades) uitstellen.
 • Doorloop met enige regelmaat – zeker na upgrades maar ook zo af en toe na updates – de privacy-instellingen. Ze veranderen ongemerkt nogal eens ten faveure van Microsoft.
 • Installeer alleen de écht nodige software op je computer. De tijd dat je ongebreideld allerlei programma’s en tools kon installeren ‘voor het geval dat’ is echt voorbij. Te vaak zorgt verweesde software voor update- en upgradeproblemen.
 • Bewaar je documenten bij voorkeur niet op een Windowscomputer zelf, maar op bijvoorbeeld een NAS. Vermijd het gebruik van de standaard Windowsmappen voor documenten, foto’s, video’s enzovoort. Als er iets mis gaat met Windows, kan dat ook gevolgen hebben voor de juist in die mappen aanwezige bestanden!
 • Maak – als je om wat voor reden ook – toch een map met documenten op je computer wilt – met grote regelmaat een backup van die map naar een NAS of desnoods een externe harddisk.
 • Vermijd het gebruik van OneDrive, in ieder geval in combinatie met de Windows Verkenner. Als er tijdens het synchroniseren van lokale en OneDrive-bestanden iets mis gaat, loop je het risico op verdwenen bestanden. Dat is onder meer waar het – zo lijkt het inmiddels – gruwelijk mis ging tijdens de oktober 2018-upgraderonde, ook wel bekend als de ‘bestandenwisser’. Nog beter: installeer die vervelende OneDrive-tool helemaal niet (of verwijder ‘m)
 • Laat een Windows 10-computer niet onnodig en onbeheerd ingeschakeld staan. Na een tijdje niet gebruiken starten er allerlei op de achtergrond draaiende systeemprocessen (denk aan schijfopruiming en meer) en mogelijke updates.. Gaat daar iets mis, dan heb je een probleem als je niet in de buurt van die computer bent. Kortom: computer aanzetten, je ding doen en daarna gewoon weer uitzetten.

Windows 10Meer weten over hoe je zo optimaal mogelijk gebruik maakt van Windows 10? En in geval van problemen goed beslagen ten ijs komt? Of – nog beter – hoe je problemen kunt voorkomen? Lees dan het ExpertHandboek Windows 10 (auteurs Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit & Bob van Duuren) eens! En beschouw jezelf na de consumptie van dit uitgebreide boek als – inderdaad – een echte expert.

2 gedachten over “Noodpatch voor Windows 10 geeft grote problemen”

 1. Nou nou Ronald, zullen we maar meteen massaal overstappen naar een Mac? Want met je nieuwe leefregels kun je eigenlijk geen Windows meer gebruiken. Slecht gegeten of gewoon voortaan een hekel aan Windows?
  Ik doe alles op mijn ELF jaar oude laptop wat ik moet doen en heb nog nooit problemen met Windows 10 gehad! Als een zonnetje…
  Ik vermoed dat veel misstanden aan de machinisten zelf te wijten zijn…
  Groeten Peter

  1. In veel gevallen doe je er als eindgebruiker – helaas – niets tegen. Het gaat om echt grote problemen met – zeker voor zakelijke gebruikers – soms verstrekkende gevolgen. Het is niet voor niets dat er op de werkvloer tamelijk strenge regels gehanteerd worden aangaande gebruik en beheer van Windows 10. Zoals ik al schreef zullen de meeste thuisgebruikers niet heel vaak tegen ellende aanlopen. Of kunnen ze het relatief makkelijk negeren. Anders wordt het als er geld verdiend moet worden met computers. Als je een beetje rondvraagt blijkt al snel dat systeembeheerders bepaald ‘not amused’ zijn met de werkwijze van Microsoft. En het moet natuurlijk niet zo zijn dat er patches zonder duidelijke omschrijving worden uitgerold, die een paar uur later zonder verdere toelichting weer worden teruggetrokken. En vervolgens zonder een spier te vertrekken met hetzelfde patchnummer een dag later weer uitgebracht worden. Dat soort zaken gebeurt te vaak. En bovendien leiden die patches te vaak tot ellende op de werkvloer.

   Bedenk dat juist in het bedrijfsleven vaak heel standaard Windows-installaties draaien, zeker bij het MKB. Denk aan Windows plus Office en dat is het wel zo ongeveer. Je kunt dan dus weinig aan ‘de machinisten’ toeschrijven qua veroorzakers van de problemen. Ook hier staat een testsysteem dat ultrastandaard is zonder complexe software, inderdaad nagenoeg de Windows-Office variant. En toch gaat het daar nog te vaak mis. Omdat het een testsysteem is geen drama, maar als het een productiesysteem om geld mee te verdienen was geweest zeker wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.