Windows

Zware update-dag voor Windows

Alle gebruikers van courante versies van Windows (7, 8.1 en 10) worden sinds dinsdagavond getrakteerd op een zware update. Deze zit bomvol veiligheidspatches die ernstige lekken moeten repareren.

Als Windows-gebruiker weet je het: elke tweede dinsdag van de maand pusht Microsoft updates naar je systeem en ben je de klos. Deze keer ging het om een wel heel zware update. Onze toch niet onbemiddelde laptop had alleen voor de voorbereiding al een ruim half uur nodig. Let dus op als je op vakantie bent: schakel daar ofwel je laptop niet in, of zorg dat deze verbonden is aan een internetverbinding waar je niet per verbruik voor betaalt. Koppel je laptop zeker niet aan je smartphone, want dan verstook je een fors deel van je databundel! De update was dringend nodig en bevat een indrukwekkende lijst aan veiligheidspatches. Vooral iedereen die RDP gebruikt (ofwel een op afstand bereikbare computer heeft opgezet via RDP) moet razendsnel updaten.

RDP zo lek als een mandje

Gelukkig wordt RDP door maar relatief weinig thuisgebruikers ingezet. Het is vooral een geliefd onderdeel voor bedrijven die Windows computers voor medewerkers die op pad zijn of van huis uit werken beschikbaar te maken. Een enkele hobbyist doet ’t zelfde om zijn of haar pc thuis op vakantie bereikbaar te maken. Nu zijn er onlangs enorme lekken in RDP ontdekt die zo snel mogelijk gedicht moeten worden. En precies daarvoor wordt de update van deze maand uitgerold. Normaal gesproken zeggen we altijd wat voorzichtig te zijn met het installeren van updates, in dit geval adviseren we je – ook al is het hartje zomer – om ze toch maar snel te installeren.

Nog meer verrassingen deze maand

Heb je dit grote updatepakket voor Windows eenmaal geïnstalleerd, dan staat er nog een verrassing voor je klaar. Controleer je namelijk handmatig op updates, dan blijkt er een grote .NET-update beschikbaar. Ook dit is een bekend onderdeel dat veel problemen op allerlei vlak kent. Het is – simpel gezegd – de Microsoft-equivalent van het inmiddels wel achterhaalde Java. Een pakket dus om het leven van programmeurs – in theorie – mee te vereenvoudigen. Nadeel is alleen dat .NET is uitgegroeid tot een flink uit de kluiten gewassen geheel. En regelmatig bugfixes en beveiligingsupdates krijgt. Ach ja, en is déze update geïnstalleerd…, dan staan er na de herstart nóg een paar .NET-udates klaar (je moet er wel weer even voor naar updates zoeken). Die ook weer een herstart vergen! En daarmee is de updateronde van deze maand zonder meer een van de dieptepunten uit de Windows 10-geschiedenis. In ieder geval uitermate frustrerend voor een ieder die z’n computer gebruikt om zijn of haar brood mee te verdienen.

Windows
Ga maar even rustig zitten voor het Windows updatepakket deze maand… (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clock-longtime.JPG)

Updates, ze blijven irritant

Waarom die vervelende .NET-updates lang niet altijd gewoon verwerkt wordt in de reguliere updaterondes? Geen idee, wellicht was de normale update deze keer simpelweg te groot en te complex, waardoor scheiding het risico op problemen verminderde. Hoe dan ook: installeer deze serie ook maar, al vergt het wederom diverse herstarts. En ruim er maar vast een middag of ochtend voor in als je de updateronde niet al doorlopen hebt. Het is en blijft onbegrijpelijk dat Microsoft er qua updates zo’n puinhoop van blijft maken, telkens weer. Negatief gezeur? Misschien voor die thuisgebruiker die het in z’n vrije tijd allemaal wel best vindt. Maar niet voor zakelijke gebruikers, die ergeren zich er groen en geel aan. Steeds meer en steeds vaker. Saillant detail is dat je dit soort amateuristisch geklungel niet bij andere besturingssystemen ziet. Waarom werkt dat daar een stuk gestroomlijnder?

WindowsMeer leren over Windows 10? Lees dan de gloednieuwe uitvoering van het boek Leer jezelf SNEL… Windows 10, 3e editie van Bob van Duuren eens. Vanzelfsprekend komen updates daarin ook aan bod!

2 gedachten over “Zware update-dag voor Windows”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.