Chinees bestellen

Wat de gek er voor geeft…

In mijn vorige stukkie schreef ik hoe de Microsoft helpdesk me onlangs hartstikke blij maakte, door me aan een slimme en legale route naar een ISO-image van Windows te helpen. Voor wie nog wakker moet worden: oorspronkelijk werden Operating Systems als Windows op disks – en later cd en dvd – verspreid. Een ISO is een archiefbestand, waarin alle informatie van zo’n installatiedisk wordt opgenomen, maar dan in één enkel bestand. En dat laat zich vervolgens prima gebruiken om via een USB geheugenduimpje Windows vers te installeren op een computer; de ultieme opfrisbeurt!

Meer machines

Nu heb ik meer pc’s in gebruik thuis. Dus toen ik eenmaal de weg wist naar die Windows installatie ISO’s was het hek van de dam. Ik heb vrolijk fluitend meteen alle 32- en 64-bits versies van Windows 7 en Windows 10 gedownload, onder het motto ‘beter mee dan om verlegen’. Waarna ik me bedacht dat het wel heel luxe zou zijn om die ISO’s ook allemaal op USB-duimpjes klaar te hebben liggen, zodat een krakend verse installatie op één van de experimenteer computers voortaan een fluitje van een cent zou zijn. Kortom, waar zijn de oude USB-duimpjes!

Tegenvaller

Nu heb ik veel van die dingen. Ooit kreeg je bij elke persconferentie de teksten en afbeeldingen mee op zo’n apparaat. Maar die zijn al ouder en dus allemaal te klein, een ISO heeft toch wel vier GB nodig. Even shoppen dan maar, waarbij bleek dat tegenwoordig de USB 3.1 drives pas met 16 GB interessant worden qua prijs/prestatie verhouding. Bovendien wilde ik toch liefst een gerenommeerd merk, zodat SanDIsk mij een voor de hand liggende keuze leek. En hoewel ik in de binnenstad woon en de MediaMarkt letterlijk om de hoek zit, ik had toch geen zin om de hoofdprijs, € 12,99 per stuk te moeten betalen, dus voor de vijf stuks die ik hebben wilde maar liefst € 64,95. Lang leve Tweakers!

Koude kermis

Maar Tweakers onvolprezen Pricewatch – waar je makkelijk prijsinformatie kan opvragen, tegenwoordig tot en met prijzen van scheerapparaten en vaatwassers aan toe – bleek een beetje een koude douche. Vijf stuks Sandisk Ultra Fit USB 3.1 16GB Zwart moesten bij de goedkoopste aanbieder, het Duitse www.reichelt.nl, toch een “basisprijs” van € 6,78 opbrengen. In totaal € 33,89, maar daar kwamen dan nog de verzendkosten, € 6,95, bij. Mijn projectje zou zomaar € 40,84 van het zakgeld in beslag nemen.

De goedkoopste Nederlandse aanbieder zonder die extra verzendkosten rekende € 8,70 per stuk, zodat ik bij www.dataio.nl € 43,50 kwijt zou zijn. Aan staffelprijzen doen ze daar niet, dus die “gratis” verzending breekt alsnog zuur op. Overigens, mocht iemand bij het bestellen echt even niet opletten, bij zakelijk leverancier www.centralpoint.nl betaal je € 15,00 per stuk. Exclusief BTW. Voor ons gewone stervelingen is dat maar liefst € 18,15! Maar na het aftikken van € 108,90 voor 5 stuks neemt Centralpoint dan wel de verzendkosten voor zijn rekening, da’s dan weer netjes.

China dan maar?

Gelukkig bestaat er zoiets als AliExpress. Bij INJOYI Digital Store bestelde ik op 21 juli mijn vijf Sandisk Ultra Fit USB 3.1 16GB Black voor € 4,01 per stuk. Inclusief verzenden. Op 29 juli, een week later dus, lagen ze in de brievenbus. Ze hadden heel even vertraging opgelopen, zag ik in de track & trace, want de douane had ze kort vastgehouden. Maar aangezien de factuur op de envelop klopte en het totaalbedrag, € 20,05, onder de grens van € 22,– lag, waarboven invoerrechten en BTW verschuldigd zijn, heeft dat niet lang geduurd. Overigens, die facturen zullen bijna altijd onder die magische grens liggen. Papier is geduldig en de Chinezen kan het weinig schelen of u hier BTW en invoerrechten betaald of niet. Anders gezegd, soms kloppen die facturen gewoon niet – maar ga daar niet op rekenen! Het pakt ook wel eens anders uit…

Chinees bestellen
De verpakking…

Over de Sandiskjes heb ik verder niets te klagen. De verpakking oogt net zoals het product hier in Nederland, alleen dan helemaal in het Chinees. En aangezien de USB-duimpjes die ik hier had kunnen kopen uiteindelijk uit dezelfde Chinese fabriek komen is de kwaliteit exact hetzelfde. Alleen, ik betaal minder dan de helft.

Moraal…

Ergens tussen de fabriek in China en de consument hier ten lande verdient iemand verschrikkelijk veel geld. Of waarschijnlijker, zitten er een aantal schijven die er allemaal wat aan over willen houden. Zodat u en ik uiteindelijk toch wel duur uit blijken te zijn. Wie even kan wachten – en meestal wordt dat eerder twee of drie weken dan deze ene week, dit was uitzonderlijk snel – kan zijn of haar voordeel doen, nu we tegenwoordig zowat rechtstreeks in de fabriek kunnen bestellen. Daarbij is mijn ervaring dat de service ook nog goed is. Problemen worden snel en soepel opgelost, de enkele keer dat de omschrijving niet bleek te kloppen of de zending gemangeld aankwam. Al met al kan ik het van harte aanraden, eens Chinees bestellen.

Wammes Witkop

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.