Samsung de grote nieuwe vriend van Microsoft

Microsoft en Samsung kunnen het tegenwoordig heel goed met elkaar vinden. Het betekent dat jij als gebruiker opgezadeld wordt met een hele serie verplichte apps, bijvoorbeeld.

Hoewel het mobiele avontuur van Microsoft destijds volledig mislukt is, blijft de softwaregigant het proberen op de mobiele markt. Samsung is de nieuwe grote vriend van Microsoft, voor zolang het duurt. De ‘samenwerking’ uit zich in een aantal opvallende zaken. Ten eerste zie je op jouw Samsung smartphone en tablet (en dan vooral de nieuwe exemplaren) een hele serie Microsoft-apps verschijnen. Vervelend is dat deze niet verwijderd kunnen worden (zie bijvoorbeeld de discussie alhier). Het gaat om het mobiele Office-pakket (samen toch goed voor ongeveer zo’n 1 GB aan opslagruimte), OneDrive en diverse aan OneDrive gekoppelde Samsung-tools. Als je dus voor een Samsung-telefoon kiest, kies dan liefst een exemplaar met een beetje flinke hoeveelheid interne oplagruimte, 64 GB is wel het absolute minimum. Anders wordt het continu geheugenkaartjes wisselen. Ook nieuw van Samsung is een op een ARM-processor gebaseerde laptop met daarop Windows 10…

Duur

Wat vooral opvalt aan de ARM-laptop is de flink hoge prijs. Daar waar ARM-processoren toch als de wat goedkopere evenknieën van Intel-processoren bekend staan, kost de Galaxy Book S (zoals het apparaat heet) maar liefst (vanaf) $999 dollar (te lezen in dit artikel van The Verge). Da’s érg veel voor een laptop met een vrij beperkt software-aanbod. Dat zit zo: om alle voordelen uit de gebruikte ARM-processor te halen moet je zoveel mogelijk software gemaakt voor die processor draaien. We weten allemaal dat het aantal Windows Store apps zowel in kwaliteit als hoeveelheid bepaald te wensen over laat. Nu kún je wel x86-software (ofwel software geschreven voor Intel-processoren) draaien, maar dat gaat dan via een emulatielaag. Behalve dat dit de snelheid niet ten goede gaat komen, kost het onder de streep ook veel meer energie.

Lang video kijken

Volgens Samsung zou je op een volle accu 23 uur continu video kunnen kijken. Nu is dat precies een activiteit die weinig energie kost, want video decoderen vindt tegenwoordig grotendeels in energiezuinige speciaal daarvoor ontworpen hardware plaats. In de realiteit zal je veel minder lang met een batterij doen. We gokken zelfs dat het onder de streep – bij het draaien van reguliere Windows-software – niet eens zo heel veel gaat schelen met een gewone Intel- of AMD-laptop met stevige accu.

Experiment?

Verder is het (nog) niet duidelijk welke versie van Windows precies meegeleverd wordt. Op de productpagina van Samsung – waar ook de boven dit artikel geplaatste screenshot vandaan komt – is het Home of Pro. Wat betekent dat je waarschijnlijk nog een aardig bedrag bij moet tellen voor de versie met Windows 10 Pro. Last but not least heeft Samsung aangegeven dat het apparaat slechts in ‘geselecteerde’ landen wordt uitgebracht. Of daar Europese landen tussen zitten is onbekend. Het lijkt allemaal erg op een experiment, waar je als koper flink de dupe van kunt worden als het wordt afgeblazen. Want de ARM-versie van Windows is zonder meer een buitenbeentje. En Microsoft heeft geen enkele angst om die buitenbeentjes snel de nek om te draaien als het geen inkomsten oplevert, waarmee je dure laptop dan weinig meer dan een kostbaar papiergewicht is geworden.

Native apps noodzaak

Dat – zeker voor laptops – ooit de overstap naar ARM-processoren gemaakt gaat worden is overigens een prima idee. Zo is de nieuwe Samsung laptop gebruikte Qualcomm Snapdragon 8cx zonder meer een kunststukje te noemen. Maar dan moet er wel een volledig geoptimaliseerd en gestroomlijnd besturingssysteem voor ontworpen worden. En backwards-compatibiliteit zonder onplezierige grote snelheidsverliezen gerealiseerd zijn, tot jaren in de toekomst. Native (ofwel speciaal voor die processor geschreven) ARM-software kan zonder meer wedijveren met x86 (ofwel software gemaakt voor Intel en AMD-processoren). Maar dan moet die software er wel zijn. En dat betekent dat fabrikanten brood moeten zien in het herschrijven of aanpassen van populaire titels voor de ARM-processor. Daarvoor is momentum en vertrouwen in een serie ARM-laptops nodig. Je ziet bijvoorbeeld dat Adobe na lang talmen eindelijk een volledig versie voor de iPad gaat uitbrengen van Photoshop. Een van de redenen is dat er veel gebruikers zijn die hierom vragen en het genoemde ‘momentum’ (eindelijk) dus aanwezig is. Bij de ARM-versie van Windows is dat nog lang niet het geval. En de enige kans dat Windows op een ARM-processor door kan breken is de beschikbaarheid van een zee aan apps. Dat lukt helaas steeds maar weer niet. En dan is er nog de kwestie drivers: komt er voor jouw scanner, multifunctional of ander USB-apparaat een driver voor de ARM-versie van Windows…?

Samsung
De ARM-processor kent een lange geschiedenis; de ontwikkeling begon begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Tegenwoordig is het dé processor die je in mobiele apparaten aantreft, van smartphone tot tablet en portable game console bijvoorbeeld (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Acorn-ARM-Evaluation-System.jpg)

Kat uit de boom kijken

Kortom: het idee is alleraardigst, maar de uitvoering laat – in ieder geval alvast op papier – te wensen over. Voor dit soort bedragen kun je ook – om maar wat te noemen – ook een heel energiezuinige MacBook Air kopen, voor veel minder een simpele ‘echte’ Windows 10 laptop of een Chromebook. Als Samsung voor een prijssetting van ergens rond de $500 had gekozen, was het allemaal een heel stuk aantrekkelijker geweest. Zeker ook omdat de fabrikant het apparaat zelf al aanprijst als iets dat tussen een smartphone en een laptop in zit qua functionaliteit. Nu ben je echt een soort proefkonijn dat als het experiment mislukt z’n geld kwijt is. Jammer, want het idee is best aardig! Kijk dus vooral de kat uit de boom voorlopig.

SamsungMeer weten over Windows 10? Dan is er het boek Leer jezelf SNEL Windows 10 van Bob Van Duuren. Dit boek verscheen vorige maand in alweer de derde editie en staat bomvol tips en wetenswaardigheden

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.