APK voor je mobieltje vóór de vakantie…

Je gaat op vakantie en neemt je Android-telefoon mee. Waarvoor ga je hem gebruiken? Navigatie, muziek spelen, wat nieuws lezen, vertalen van menu’s, opschriften en dergelijke. Dat soort dingen. En fotograferen natuurlijk. Misschien moet je hem nog even nakijken voordat je op reis gaat. Een APK voor je mobieltje!

Data genoeg?

Toen je je data nog niet mee kon nemen naar het buitenland, namen we een apparaatje mee, de mifi, waarvan we met z’n tweeën onderweg gebruik konden maken. Voornamelijk voor het navigeren met Google Maps. Dat kostte uiteindelijk allemaal extra, want ja, we hadden thuis in Nederland data plenty, maar die konden we in het buitenland niet gebruiken. Nu hebben we – met Red Together van Vodafone – wéér data plenty – tenminste dat denken we, data die we ook in het buitenland kunnen vermorsen. Straks kunnen we in Spanje en Portugal navigeren naar elke plek die we maar willen. En muziek luisteren, en nieuws lezen en-zovoort.

Muziek luisteren onderweg

Van te voren muziek downloaden bij Spotify om zuiniger met je data om te gaan.

We willen ook muziek onderweg. Dat kan met onze Spotify-account. We hebben een familie-account, dus we kunnen alletwee muziek downloaden op onze telefoons en – natuurlijk – muziek streamen via onze data connectie. Volgens Vodafone kunnen we met onze gezamenlijke datapot van 160 GB nog 16.354 nummers luisteren en nog 8.831.399 berichten versturen. Jaja. Hoe lang kunnen we navigeren, Vodafone? Waar staat 70 uur Facebooken voor? Dat gaat inderdaad allemaal van onze data af, die we gebruiken op twee telefoons en een iPad. Het blijft onduidelijk wat je precies met je datapot kunt doen.

Wifi in het hotel? VPN!

Maar dat is natuurlijk allemaal voor onderweg. In je hotel, op de camping, in het café waar je bent kun je natuurlijk terugvallen op wifi. Die wifi is natuurlijk sterk wisselend van kwaliteit. Daar schreven we in 2016 al eerder over. In 2016 was het internet in de hotels waar we verbleven meestal traag en onbetrouwbaar. Toch, als je wilt besparen op je datagebruik, is overschakelen naar wifi natuurlijk dé manier. Het is afwachten of de wifi inmiddels goed van kwaliteit is. In dat hotel, café of waar je ook gebruik maakt van wifi is het natuurlijk zaak om de gegevens van jezelf af te schermen. Dus geen bankzaken open en bloot doen. Zet VPN aan als je dat hebt, of doe de zaken via je eigen dataverbinding.

Opslagruimte genoeg?

Ruimte vrijmaken met Google Foto’s op je telefoon.

Check voordat je op weg gaat hoeveel ruimte je nog op je mobieltje over hebt. Maak ruimte als dat kan. Je kunt bij Google Foto’s kiezen om Ruimte vrij te maken op je apparaat. Foto’s nemen flink wat opslagruimte in beslag en als je tijdens je vakantie veel foto’s maakt, loopt die opslagruimte van mobieltje snel vol. Als je foto’s bij Google geback-upped zijn, kun je ze gerust van je mobieltje verwijderen. Dus, als de wifi onderweg het toestaat, zorg dat Google Foto’s je foto’s naar de Google servers stuurt. Pas daarna kies je voor Ruimte vrijmaken. Zijn er apps op je telefoon die je niet gebruikt? Haal die dan van je mobieltje.

SD-kaartje?

Die ruimte heb je misschien wel nodig. Misschien wil je van te voren, of, onderweg via wifi, wel een stuk van Google Maps downloaden. Bijvoorbeeld de kaart van een stad. Dat soort downloads kost veel opslagruimte. En misschien heb je wel wat muziek gedownload, zodat je onderweg niet de muziek hoeft te streamen, maar dat je muziek kunt spelen vanaf je telefoon. Daar heb je allemaal opslagruimte voor nodig. Heb je een telefoon waarin je een mini sd-kaartje kunt steken, dan kun je daar bijvoorbeeld de muziek op opslaan.

Google Translate

Kijk voordat je onderweg gaat of er nog updates zijn die je moet installeren. Dat kun je beter thuis doen via je eigen wifi. Ze zijn vaak groot en dat gaat weer allemaal van je datapot af. Installeer in ieder geval de vertaal-app van Google Translate. Die heb je nodig om bijvoorbeeld de geheimzinnige menukaart van dat leuke restaurant te vertalen. Voor je het weet heb je misschien iets heel onsmakelijks besteld… OK. Misschien ben ik nog wat vergeten, maar daar kom ik dan onderweg wel achter. Heb jij nog tips voor het reizen met je mobieltje? Laat ze dan weten in de reacties.

Alles weten over je Android-telefoon? Lees dan Ontdek de Android Phone van Joris de Sutter.

2 gedachten over “APK voor je mobieltje vóór de vakantie…”

  1. Kleine aanvulling. Updaten vóór vertrek is een goede tip. Het is verstandig om daarna automatisch updaten uit te schakelen. Anders ben je bij een systeem en andere updates alsnog de klos

    1. Sowieso is het onverstandig om op een mobieltje automatisch updaten aan te zetten, dat leidt een keer tot onbereikbaarheid op een zeer slecht moment.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.