Afgelopen jaar zijn maar liefst 8,4 miljoen nieuwe typen malware voor de pc verschenen (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/christiaancolen/31115332341/)

8,4 miljoen nieuwe soorten malware

Afgelopen jaar zijn maar liefst 8,4 miljoen nieuwe typen malware voor de pc verschenen, zo meldt de Duitse AV-fabrikant G Data. Da’s best veel.

Programmeurs van virussen en andere malafide software – samen malware genoemd – hebben het maar druk. Volgens het Duitse G-Data produceerden ze in 2017 maar liefst 8,4 miljoen nieuwe typen malware voor de pc. Omgerekend levert dat 16 verschillende nieuwe soorten kwaadaardige software per minuut op, in 2017 – een nieuw negatief record. Ralf Benzmüller, woordvoerder van het G DATA SecurityLab, analyseert en beoordeelt de situatie in zijn nieuwste blogartikel. Het aantal malwaretypen neemt nog altijd gestaag toe. Terwijl de prognose begin 2017 nog rond de 7,41 miljoen nieuwe schadelijke programma’s voor dat jaar lag, telde de G DATA-experts er bijna 1 miljoen meer: precies 8.400.058.

Ransomware

“De meest opvallende en ernstige bedreiging voor computers is ransomware. Dat zal voorlopig niet veranderen”, zegt Ralf Benzmüller. In zijn gedetailleerde blogpost “Malware Figures 2017” vat hij samen hoe de getallen tot stand komen, welke trends eruit kunnen worden afgeleid en welke malwarecategorieën en “potentially unwanted programs” (PUP) het vaakst voorkomen. “Duidelijk is dat de toename van ransomware achter blijft bij de toename van adware en zogenaamde Coin Miners die de rekenkracht van de computer misbruiken om cryptovaluta te stelen. Maar door de enorme impact van gijzelsoftware is het toch van groot belang om je pc en bestanden ertegen te beschermen”, waarschuwt Benzmüller. En dus geldt – logischerwijs – volgens de Duitse AV-softwaremaker : het besturingssysteem updaten, programma’s up-to-date houden en een IT-beveiligingssoftware installeren die proactief beschermt tegen cyberaanvallers.

Extra opletten bij Windows 7

Overigens bleek eerder al deze week dat met name gebruikers van Windows 7 op hun tellen moeten passen. Dit ‘verouderde’ besturingssysteem blijkt een geliefd doel van kwaadwillenden omdat er (blijkbaar) nogal wat achterdeurtjes in zitten. Dat advies van G DATA betreffende een fatsoenlijk beveiligingspakket is dus echt zo gek nog niet. Welke softwarefabrikant u kiest maakt niet uit, als er maar iets degelijks van een bekend merk op staat. Ook een optie is upgraden naar Windows 10, maar daar zit nog altijd niet iedereen op te wachten. Dát besturingsysteem heeft immers ook zo z’n eigenaardigheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.