Onthullingen van Apple vallen tegen (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honeycrisp-Apple.jpg)

Onthullingen van Apple vallen tegen

De verwachtingen waren hoog gespannen voor het evenement dat Apple gisteren organiseerde. Het bleek uiteindelijk qua aangekondigde zaken erg tegen te vallen.

Dat er een nieuwe iPad op springen stond was iedereen wel zo ongeveer duidelijk. Dat deze gisteren tijdens het grote voorjaarsevenement van Apple dan ook werd aangekondigd was geen extreme verrassing. Wél verrassend was dat dit het enige stukje hardware is dat werd aangekondigd. En ook dat de prijs niet zoals verwacht verlaagd werd. De nieuwe iPad kost hetzelfde als het model van vorig jaar, alleen onderwijsinstellingen krijgen een paar tientjes korting. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de standaard iPad sowieso al niet echt duur te noemen is, maar de ‘experts’ zaten er qua voorspellingen deze keer wel heel erg naast. Ook een nieuwe en in prijs verlaagde MacBook Air bleef uit. Wat ook meteen de vraag opwerpt of het wat deze ulralichte en relatief betaalbare notebook nu einde oefening is.

Onderwijs

Het evenement van Apple gisteren had als thema Onderwijs. Dat daar een aantrekkelijk geprijsde iPad bij hoort staat buiten kijf. Veel vakmensen uit het onderwijs zijn enthousiast over het apparaat dat prima in een klasruimte past. Alleen in vergelijking met bijvoorbeeld een Chromebook was het ding net wat te duur. Dat probleem is nu met de prijsverlaging voor het onderwijs opgelost. Tegelijkertijd lijkt Apple zich nu echt en alleen op het onderwijs te richten met de iPad. Het bleef verrassend stil gisteren rondom de MacBook Air. Deze relatief goedkope laptop is met name bij scholieren en studenten razend populair. Toch kan je inmiddels stellen dat de hardware van de Air wat verouderd begint te raken. Zo ontbreekt bijvoorbeeld een Retina-scherm. Tegelijk met de nieuwe iPad gisteren introduceerde Apple ook een alleen voor het onderwijs verkrijgbare stevige hoes met ingebouwd toetsenbord. Daarmee ontstaat een tamelijk volwaardig systeem dat in de meeste gevallen zonder meer als laptop (en dus ook Air) vervanger dienst kan doen.

Pencil

Bijzonder is verder dat Apple’s nieuwste iPad overweg kan met de Pencil. Een feature die tot nu toe alleen voorbehouden was aan de veel duurdere iPad Pro’s. Nu kost die Pencil rond de €100 en dat is voor de meeste scholieren wellicht net een brug te ver. Vandaar dat er ook een nieuwe Pencil van Logitech werd gepresenteerd. Die gaat voor de helft van de prijs over de toonbank. Vreemd genoeg is dat pennetje echter alleen binnen het onderwijs beschikbaar.

En nu?

Wat Apple verder nog uit gaat rollen is afwachten. Vaak wordt er in de zomer ook nog wel wat hardware aangekondigd. Maar of daar een Air of een nieuwe iPad Pro bij zit? Mogelijk verschijnen de echt interessante updates pas weer in het najaar. Dat is de tijd dat Apple nieuwe versies van zijn ‘grotere’ producten als MacBook, iMac en iPhones aankondigt. Afwachten dus, het blijft een onvoorspelbaar bedrijf. Wat het ook wel weer leuk maakt natuurlijk.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.