Blij met een dooie Muse

Maak prachtige responsive websites zonder te programmeren staat er nog bij de app van mijn Creative Cloud-lidmaatschap. Dat was in 2012 een goed idee. 26 maart 2018 kreeg Muse zijn laatste update en vanaf mei 2019 is het een dooie Muse en is er geen support meer van Adobe.

Doe het zelf!

Muse
Het opstartscherm van Adobe Muse.

Muse was bedoeld voor ontwerpers die graag een website wilden ontwerpen, maar die geen zin hadden zich bezig te houden met de techniek achter een site. Geen HTML of Javascript, maar werken aan een ontwerp zoals je dat in InDesign doet. Adobe geeft twee redenen voor het stoppen van verdere ontwikkeling/updates voor Muse. De eerste reden is dat ontwerpers steeds meer bezig zijn met het maken van complexe websites en zich meer bezighouden met interface-ontwerp en prototyping. De tweede reden – misschien wel de belangrijkste – is dat je tegenwoordig voor simpele websites aan de gang kunt met Doe-hetzelfoplossingen, die met templates het mogelijk maken om snel te kunnen worden aangepast door de ontwerper of de klant.

Muse op het kerkhof

Wysiwyg-applicaties voor het maken van websites stierven al eerder een vroege dood bij Adobe. De eerste applicatie was PageMill, waar ik mijn eerste websites mee in elkaar knutselde. PageMill werd in 1999 vervangen door GoLive Cyberstudio dat door Adobe werd aangekocht, net als PageMill overigens. Toen kocht Adobe de firma MacroMedia en kreeg daarbij Dreamweaver in handen. Dreamweaver verving GoLive in 2008. GoLive stierf een stille dood en werd begraven naast PageMill. En nu wordt er dus een vers graf gedolven voor Muse op het kerkhof van de gestorven applicaties.

Ongewis

Ik vond Muse leuk en maakte er één website mee. Mijn interesse richtte zich meer op blogs en dan kom je vanzelf uit op WordPress, wat ook de basis is van dit blog. Terug naar het overlijdensbericht van Muse. Wat moeten de ontwerpers die met Muse sites hebben gemaakt voor hun klanten? Tot volgend jaar mei is er nog ondersteuning van Adobe en vind je het ook nog tussen de apps van je Creative Cloud-lidmaatschap. Daarna staat het nog gewoon op je harde schijf en kun je het net zo lang gebruiken totdat je besturingssysteem het niet meer ondersteunt. De tijd die je hebt is dus ongewis.

Alternatieven voor Muse

Adobe geeft zelf wat alternatieven voor Muse. Adobe XD is er daar een van. Met Adobe XD kun je het uiterlijk en het prototype van een website ontwerpen. Daarna moet die website nog wel worden afgemaakt door een ontwikkelaar. Je krijgt er geen kant-en-klare website mee. Voor een website waarmee je je werk online kunt laten zien is Adobe Portfolio volgens Adobe geschikt. Voor het maken van één-pagina-websites (kan je bij één pagina nog spreken van een website?) is Adobe Spark de tool die je moet gebruiken. Geen van die drie applicaties biedt een échte oplossing voor het verdwijnen van Muse.

Klagen

Op dit Adobe forum wordt weer flink geklaagd over deze beslissing. En terecht. Als je als ontwerper voor allerlei klanten websites hebt gemaakt, zul je die moeten onderhouden. Dat doe je nu met Muse. Waarmee moet je dat straks doen? Muse werkt nog wel even, maar toch is het eind inzicht. Als Adobe geen echt alternatief biedt, zullen de gebruikers van Muse op zoek moeten naar een alternatief. Adobe zou de broncode van Muse kunnen afstaan/verkopen aan een ontwikkelaar die er wel brood in ziet. Of je kunt zelf opzoek gaan naar een alternatief. Online zie ik al allerlei suggesties verschijnen. Webflow schijnt een alternatief te zijn (vinden ze zelf).

Zijn er Muse-gebruikers onder de lezers? Wat vind jij hiervan? Wat ga je je klanten vertellen? Hoe ga jij in de toekomst je websites onderhouden en bouwen? Ik hoor het graag…

Je kunt natuurlijk ook aan de slag met Dreamweaver, maar dat is niet echt een Wysiwyg-applicatie. Daar zou je het Handboek Dreamweaver van Peter Kassenaar goed bij kunnen gebruiken. Bestel het HIER bij de uitgever.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Blij met een dooie Muse”

  1. Dit verbaast mij geenszins. Als Lightroom gebruiker van het eerste uur flikten zij mij (en mij niet alleen natuurlijk) ook zo’n soort geintje. Stand Alone werd plotseling abonnement. Ik hou mijn hart vast voor wat ze nog meer voor ons in petto hebben. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.