Zinloze back-ups…

Het leek wel of er een bom ontploft was in het kastje waarin ik oude harde schijven, back-up-dvd’s en -cd’s bewaar. Ze lagen rommelig uitgespreid over de vloer. Geen bom, maar ikzelf was verantwoordelijk voor de zooi op de vloer van mijn studio. Ik was opzoek naar foto’s uit 2004, die op onverklaarbare wijze waren verdwenen uit mijn Lightroom-bibliotheek. Er moest ergens een back-up zijn uit 2004, uit de tijd van iPhoto. Ha!, daar waren ze: 5 cd’s met daarop iPhoto 2003-2004. In de enige cd/dvd-drive die er nog in huis was leek er niets op te staan. Wat waren dit voor zinloze back-ups?

Zoutelande

zinloze back-ups
Zoutelande, 9 april 2004, vanuit Google Foto’s.

Gisteren waren we opzoek naar een foto uit 2004. Op de terugweg van onze huwelijksreis in 2004 waren we ergens gestopt, in een motel? Waar ook alweer? In Zeeland? Omdat ik alles fotografeer, altijd en overal, moest daar wel een foto van zijn. Ik had in die tijd mijn eerste ‘serieuze’ digitale camera, een Nikon CoolPix D5700. Ik fotografeerde voornamelijk in jpeg, hoewel de camera ook in RAW kon schieten. Als je dat deed moest je een paar minuten wachten totdat die foto was opgeslagen en kon je niet verder fotograferen. Anyway, we waren dus op zoek naar een foto van 10 april 2004. In Google Foto’s was die dag zo gevonden. Een foto van dat motel was er niet bij, wel foto’s uit Zoutelande, maar die zochten we niet.

Een back-up van 2004…

Misschien had ik niet alles vanuit Lightroom geëxporteerd naar Google Foto’s! Lightroom zou uitsluitsel moeten bieden. Daar staan al mijn foto’s in (op het moment van schrijven 292936!). Mijn catalogus begint met 2003, dan 2004, 2005 enzovoort. Huh? Het mapje van 2004 was weg! Paniek! Nou maak ik altijd braaf back-ups van mijn foto’s, dus van echte paniek was nog geen sprake. Ik moest nog wel ergens een harde schijf hebben met een back-up van 2003 en 2004. Maar hoe en waar ik ook zocht ik kon geen harde schijf vinden met die jaren. Hoe had ik dat toen – ooit – ook alweer gedaan?

iPhoto 2004

Lightroom bestond in 2004 nog niet, zeg je misschien. Lightroom begon pas met een beta-versie in januari 2006. Alles wat ik daarvoor had gefotografeerd heb ik er vanuit een andere applicatie in moeten overzetten. Die applicatie was iPhoto.Hoe ik die foto’s vanuit iPhoto in Lightroom heb gekregen, weet ik niet meer precies, dat is alweer meer dan 12 jaar geleden. iPhoto had de onhebbelijkheid om je foto in de database zelf op te nemen. Je kon je mapjes met foto’s eventueel er wel uitgraven, maar het was handiger om van de hele bups een back-up te maken. Die back-up zag ik zitten tussen de stapel cd’s en dvd’s in het kastje.

Zinloze back-ups

zinloze back-ups
Een back-up van iPhotos, maar waarmee heb ik die gemaakt?

Er is nog één iMac in huis met een cd/dvd-drive, die van mijn vrouw. Lang verhaal kort: er waren 5 cd’s met een back-up, maar met welke applicatie ik die back-up toen gemaakt hebt? Geen idee, deze hoopvolle cd’s werden ineens zinloze back-ups. Terug naar Lightroom. 2004 moet weggeraakt zijn toen ik een jaar geleden een gecrashte harde schijf had met al mijn foto’s en dat ik toen de mappen niet goed heb teruggezet. Ik heb nog één hoop op het terugvinden van 2004. Er staat buitenshuis nog een complete back-up tot en met 2017. Misschien staat 2004 erop…

500 per keer

Ik heb – bijna zeker – heel 2004 op Google Foto’s staan. In jpegs natuurlijk. Dat is geen ramp, want met die CoolPix D5700 schoot ik toch voornamelijk in jpeg. Als 2004 compleet is bij Google Foto’s, dan bestaat de foto waar we naar opzoek waren misschien helemaal niet. Waarschijnlijk was de batterij van de D5700 op. Ik exporteer nu per 500 foto’s (het maximum per keer) heel 2004 vanuit Google Foto’s naar harde schijf. Die importeer ik dan weer in Lightroom. Mocht ik de back-up van iPhoto kunnen ontcijferen, dan zet ik die erbij. Schijfruimte zat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.