Adobe Max: Photoshop op de iPad

Vroeger – opa vertelt – had je in dit jaargetijde de nieuwe aankondigingen van Adobe. In één keer zaten er allemaal substantiële vernieuwingen in al je applicaties. En nu? Nu heb je aankondigingen van wat er ergens in 2019 gaat komen. Interessant, maar gaat u verder met wat we nu kunnen doen. Hoewel… De volledige versie van Photoshop op de iPad is natuurlijk wel speciaal en leuk nieuws…

Photoshop op iPad

De complete versie van Photoshop op de iPad…

Gisteren begon Adobe Max 2018 in L.A. Het meest interessant was de aankondiging dat ergens in 2019 Photoshop – de complete Photoshop! – op de iPad komt. Met deze versie van Photoshop kunnen gebruikers native PSD-bestanden maken, openen en bewerken met behulp van Photoshops standaard bewerkingsgereedschappen. Natuurlijk kun je ook alle lagen manipuleren. Doordat je het Photoshop-bestand in de Creative Cloud bewaart, kun je naadloos verder werken met Photoshop op je desktop-computer. Het ziet er mooi uit en lijkt ook snel te werken. Je moet er natuurlijk wel lid van Creative Cloud zijn, met een lidmaatschap waarin zich Photoshop bevindt.

Photoshop op de iPad, met alle lagen intact.

Gemini en Rush

Gemini op iPad en Surface…

Dan was er Project Gemini, ook al voor de iPad. Project Gemini, beschikbaar in 2019, is een nieuwe teken- en schilder-app. Je kunt gebruik maken van je favoriete Photoshop-penselen. Met de pen van je iPad kun je – drukgevoelig – schilderen en tekenen. Ook voor de iPad – moet ik er dan toch weer een kopen? – Premiere Rush CC. Rush is voor het bewerken en samenstellen van video’s op je iPad. Met Rush kun je snel een video samenstellen en die delen op sociale media. Niet zo ingewikkeld als de grote Première, maar wat je maakt kun je natuurlijk ook verder bewerken op de desktop.

Lightroom CC

En is er nog nieuws over Lightroom? vraag je je misschien af. Ja, dat is er ook. Tijdens de presentatie kreeg Lightroom CC 2.0 de enige aandacht, niet de vertrouwde Lightroom Classic, waar je – waarschijnlijk – het liefst mee werkt. Lightroom CC is het ‘ecosysteem’ dat draait op desktop, iPad, Iphone en Android-apparaten. Voor alle platforms waren er updates. Dankzij Adobe Sensei – de kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Adobe – heb je nu de beschikking over People View, gezichtsherkenning. Dankzij Sensei zijn je foto’s ook beter doorzoekbaar. Als je van Apple Foto’s wilt overschakelen naar Lightroom CC, dan is daar nu een migratietool voor.

Lightroom Classic

Van Lightroom Classic is er ook een nieuwe versie: Lightroom Classic 8.0. Belangrijkste vernieuwing is het in één stap maken van HDR-panorama’s. Voorheen moest je als je een HDR-panorama wilde maken allereerst de losse HDR-foto’s samenstellen en daarna het panorama. Nu kun je alle losse foto’s selecteren en in één stap je HDR-panorama in elkaar zetten. Daarnaast is er ondersteuning voor de HEIC Depth Maps van foto’s die je met je iPhone in de Portretmodus hebt geschoten. (Je kunt – natuurlijk alleen als je een moderne iPhone hebt – ook met de Lightroom-camera-app dit soort bestanden schieten.). Je kunt de scherptediepte nu ook aanpassen in Lightroom Classic.

Lees er verder over

Op het web is er natuurlijk al meer info te vinden dan ik in deze blogpost kwijt kan. Julieanne Kost van Adobe heeft een mooie blogpost over die HEIC Depth Masks. Zoals altijd covert Julieanne alle vernieuwingen en aankondigingen op het gebied van Lightroom en Photoshop. Ze heeft blogposts over het maken van zo’n HDR-panorama, over de nieuwe mogelijkheden in Photoshop CC 2019 en alles wat er nieuw is bij Lightroom CC. Bij DPReview is er een interessant stuk over Lightroom CC en of het einde van Lightroom Classic nabij is.

Wil je Lightroom Classic goed beheersen? Leer het dan van Scott Kelby. Bij Van Duuren Media verscheen vorige maand de geheel herziene versie van Het Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor Fotografen, geschreven door Scott Kelby. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.