Paul Allen overleed gisteren op slechts 65-jarige leeftijd (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Paul_G._Allen.jpg#mw-jump-to-license)

Paul Allen – mede-oprichter Microsoft – overleden

Met een geschat vermogen van 20,3 miljard dollar behoorde hij tot de allerrijksten der aarde. Maar de strijd tegen kanker verloor ook hij niet. Paul Allen – die samen met Bill Gates Microsoft oprichtte – overleed gisteren op slechts 65-jarige leeftijd.

Je kunt zeggen dat Paul Allen – samen met Bill Gates natuurlijk – behoorde tot de ‘garage-generatie’. Ook zij startten immers min of meer vanuit een garage een succesvol bedrijf dat later uit zou groeien tot een multinational: Microsoft. Allen werd geboren in 1953, in Seattle. Hij ging in die stad naar de Lakeside privéschool en leerde daar de twee jaar jongere Bill Gates kennen. Samen leerder ze op nu antieke systemen programmeren.  Uiteindelijk eindigde hij z’n studiecarrière als dropout van de Washington State University. De reden was een interessante baan als programmeur bij Honeywell. En ook daar liep hij Gates weer tegen het lijf. Paul Allen haalde Gates over om er qua studie ook het bijltje bij neer te gooien om samen een eigen softwarebedrijfje op te zetten. De rest is de geschiedenisboeken ingegaan.

Kanker

Al in 1982 kreeg Allen de Ziekte van Hodgkin, een vorm van kanker. Bestralingstherapie hielp hem er toen weer bovenop. Tot in 2009 een andere variant terugkeerde: non-hodgkinlymfoom. En hoewel hij ook daar weer bovenop leek te komen waren het uiteindelijk toch de complicaties daarvan waaraan hij gisteren overleed. Hij laat een rijke erfenis achter. Niet alleen in de vorm van Microsoft, maar bijvoorbeeld ook SpaceshipOne, ‘s werelds eerste privéruimtevaartuig dat burger in de subruimte bracht. Op z’n Wikipediapagina is nog veel meer informatie te vinden over wat de filantroop allemaal gedaan en bewerkstelligd heeft.

Pioniers

Paul Allen behoorde samen met bijvoorbeeld Steve Jobs, Steve Wozniak, de al vaker genoemde Bill gates en tijdgenoten tot een bijzonder soort mensen. Het was de eerste generatie die echt grof geld op nagenoeg persoonlijke titel verdiende aan ‘de computer’. Het waren hardwerkende nerds, geeks en vooral pioniers. Destijds buitenbeentjes die nergens bij hoorden. Maar elkaar uiteindelijk vonden in een passie die uiteindelijk sterk het uiterlijk van de hedendaagse maatschappij bepaalde. Een soort super-startups feitelijk. Het was ook de tijd dat je computercomponenten nog met een doodgewone soldeerbout in elkaar kon zetten en er voor het schrijven van software geen complexe ontwikkelomgevingen bestonden. En je ook geen rekening hoefde te houden met standaarden, want die maakte je zelf. De ‘8-bit generatie’ ook, die de wereld kennis lieten maken met de homecomputer. Vaak draaiend op een vorm van Microsoft Basic trouwens, al even vaak nog zelf in elkaar getikt door Gates. Langzaam aan zullen deze pioniers verdwijnen. Maar vergeten worden ze nooit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.