Bert Venema: ‘De kunst is een mooi filmpje te maken dat niet te lang duurt…’

Bert Venema is freelance auteur en heeft enkele titels over digitale videobewerking en digitale audio op zijn naam staan. Daarnaast was hij jarenlang columnist voor Color Graphics Magazine. Voordat Bert ging schrijven, was hij officier bij de Marine, waar hij onder andere Bottelier was, verantwoordelijk voor inkoop van bijvoorbeeld levensmiddelen, dranken en kleding. Maar we kwamen voor Bert als auteur van boeken en specifiek voor zijn nieuwe boek Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate.
Hoe is hij begonnen met schrijven?

Bert Venema: ‘Dat is eigenlijk ook bij de marine begonnen. Ik werd in 1982 gevraagd om les te gaan geven op de logistieke school van de marine, onder andere over voedingsadministratie en de voorschriften die daarbij horen. Daarvoor moest ik mijn eigen lesmethodiek ontwikkelen. Op basis van ervaring bracht je je kennis over op nieuwe onderofficieren en daar kreeg ik een bepaalde vaardigheid in. In die tijd begon ook de kantoorautomatisering, er kwamen personal computers. Ik kreeg als een van de eersten een PC en daardoor is mijn interesse voor computers ontstaan. Ik kocht zelf een Commodore 64. Het was pionieren met die eerste computers. Je ging elk weekend naar beurzen als de ComputerDumpdagen in de RAI van de Sala-broers. Voor de uitgeverij van die broers ben ik gaan schrijven. Eerst artikelen voor Commodore Info en daarna een boek over het besturingssysteem Geos 2.0. Nu schrijf ik voor Van Duuren Media voornamelijk over video en videomontage.’

Je bent al lang met films bezig…
BV: ‘Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bewegend beeld. Eind jaren zeventig ben ik met smalfilm begonnen en met het monteren van de filmpjes die je er mee kon maken: met knippen en plakken eigenlijk. In het boek waar ik nu mee bezig ben, heb ik er ook een hoofdstuk aan besteed. Waar komt dat huidige videofilmen vandaan? Ik heb het in dat nieuwe boek over Super 8, dubbel 8, de verschillende systemen die je toen had om mee te filmen. Als ik op reis ging voor de marine had ik altijd een camera bij me. Toen de videocamera’s een beetje betaalbaar werden ben ik begonnen met videofilmen, eerst met een analoge camera met bandjes. Dat was Video 8 en Hi8, nu filmen we digitaal in 4K!’
‘Eerst was het lineair monteren met een montagerecorder van Sony, nou ja, monteren, monteren… Je kon stukjes video naar een moedertape kopiëren. Dat was allemaal ingewikkeld. Als je geluid erbij wilde hebben moest dat op een balansspoor erbij gezet worden, nou ja wat ik zeg: allemaal ingewikkeld. Toen kwam de montage via de PC en werden de camera’s steeds beter en betaalbaarder. Je kon je footage steeds makkelijker op een computer kwijt en daar kon je echt lekker knippen en plakken. Het begon voor mij natuurlijk met de vakantiefilms en daarna heb ik wat reportagefilms gemaakt, en nu doe ik bijvoorbeeld ook het promotiemateriaal voor VanDuuren Media.’

Bert Venema.
Bert Venema.

En nu monteer je met Pinnacle Studio 19 Ultimate. Wat is er zo goed aan deze versie?
BV: ‘Pinnacle Studio 19 is uiterst veelzijdig. Je kunt video gebruiken van bijna elk medium: van je mobiele telefoon, van een videoband, van een spiegelreflexcamera, van een systeemcamera. Je kunt dat allemaal in Pinnacle in de bibliotheek organiseren. Als je het in Pinnacle 19 importeert, kun je je bestanden namen geven, er trefwoorden aan toevoegen enzovoort. Vooral op het gebied van het organiseren van je bestanden is het weer een stap vooruit. In de nieuwste versie is de bibliotheek verbeterd met allerlei nieuwe functies. Je kunt je materiaal voorzien van sterren, waardoor je je videoclips makkelijker kunt sorteren en van te voren goed indelen. Je maakt in je bibliotheek eerst een voorselectie voor een film die je wilt gaan maken. Op het moment dat je wilt gaan bewerken, ben je ook alleen met bewerken bezig en hoef je niet in allerlei mappen te gaan zoeken naar materiaal dat je wilt gaan gebruiken. Je kunt je daardoor beter concentreren op het bewerken van je materiaal.’
‘Pinnacle Studio wordt nogal eens weggezet als een hobbypakket, zeker als je het in een adem noemt met Premiere Pro en Final Cut. Maar vergeleken met Premiere Elements is het een duidelijk betere oplossing. Pinnacle Studio 19 Ultimate zit ergens tussen Premiere Pro en Premiere Elements in. Je kunt in Pinnacle Studio 19 Ultimate heel soepel multi camera editten en dat zie ik met Premiere Elements nog niet gebeuren. Het kan wel, maar in Pinnacle gaat dat veel makkelijker.’

‘Vergeleken met Premiere Elements is Pinnacle Studio 19 Ultimate een duidelijk betere oplossing’

Multi camera editing is mooi, ik had niet gedacht dat het zó mooi kon zijn. Ik film bijvoorbeeld wel eens interviews met twee camera’s. De truc daarbij is om in de montage het geluid lipsynchroon te houden. Dat was bij versie 18 van Pinnacle Studio een crime. In versie 19 kun je het synchroniseren van het geluid laten doen op basis van geluidsanalyse. Je hebt twee sporen met geluid en je hebt een hoofdspoor en de software kan tot zes sporen geluid met de beelden synchroniseren. De software doet het tot op een frame nauwkeurig!’

Heb je voor dit alles niet een enorme krachtige machine nodig?
BV: ‘Dat valt enorm mee. De laptop die ik hier heb, is er een met een i7-processor en met 6 gigabyte intern geheugen en die is redelijk snel. Boven heb ik er een met een i5 met 4 gigabyte intern geheugen, maar daar zit dan wel een snelle videokaart in en ook dat gaat prima. Het is een combinatie van drie componenten in je computer, die bepaalt of je er wel of niet lekker mee kunt werken: de processor, het interne geheugen en de grafische kaart. Bij het renderen van je film kan je wel even een bakje koffie gaan drinken, maar vroeger kon dat renderen wel eens de hele avond of zelfs de hele nacht duren. Dat is niet meer zo. Dankzij 64-bits soft- en hardware en snelle videokaarten kun je lekker soepel blijven werken.’

Heb je wat tips voor mensen die met videobewerken en Pinnacle Studio 19 aan het werk gaan?
BV: ‘Onthoud in ieder geval dit: garbage in is garbage out, wat zoveel betekent als je er rommel in stopt, komt er ook rommel uit. Als het basismateriaal niet goed gefilmd is, ben je niet meer instaat om er nog iets goed van te maken. Nog een tweede belangrijke tip: durf materiaal weg te gooien! Met de moderne videocamera’s ben je geneigd om maar door te blijven filmen, het kost toch niks om het materiaal op te slaan. De kunst van een mooie montage is om een leuk filmpje te maken, dat niet te lang duurt en waarbij je materiaal durft weg te gooien.’

Bert Venema.
Bert Venema.

3 gedachten over “Bert Venema: ‘De kunst is een mooi filmpje te maken dat niet te lang duurt…’”

 1. Geachte heer Venema,

  Ik heb pas geleden met u contact gehad, daar was ik heel blij mee. Ik ben natuurlijk doorgegaan met film maken, zodat ik Pinnacle programma toch kan beheersen. U had mij laten weten dat teksten maken niet echt gemakkelijk gaat. Dat kon ik wel met Pinnacle en zonder moeiten. Ik maak voor zeker 60% foto-films. Ik spreek dan over archiefwerk waar veel teksten in verwerkt moet worden. Het klopt dat teksten wat lastig is, duurt erg lang, de testen springen ook heen en weer, dus dat is heel vervelend. Nu hoorde ik van een kennis dat Pinnacle 14+ ook op Windows -10 draait, maar die persoon weet niet zeker dat alles goed gaat. Die persoon zei ook, dat Pinnacle alleen bestemt voor filmopnamen, dus niet voor foto’s. Is dat echt zo?? Verder ben ik u heel dankbaar dat u schrijft je moet gewoon doorgaan met mijn nieuwe Pinnacle 19.
  Nogmaals bedankt daarvoor
  M.Schuurmans

 2. Geachte heer Venema,

  Ik gebruik nu Pinnacle 20.5, voorheen 19, maar heb dezelfde problemen.
  Via google kan ik daar niks over vinden.
  1. Waarom loopt het exporteren vaak vast en dan op verschillende plaatsen, na 20%, 45%….maakt niet uit.
  2. Ik heb de titels boven het filmspoor staan. gaat in het begin goed en later zijn de titels zwart en de filmclip die daar onder staat ook.
  Ik heb een Intel i7 processor, 8 GB intern en een goeie grafische kaart.
  Weet niet of u dit leest of misschien iemand anders die hier antwoorden op weet.

  Wim van Herk

 3. Hallo Bert, ik gebruik Studio 15 naar tevredenheid en ik heb een probleempje waar ik niet zo gauw een oplossing voor kan vinden. Ik heb 2 stukjes film die ik aan elkaar wil monteren, het begin van het 2e filmpje overlapt het einde van het 1e filmpje, dat moet dus gesynchroniseerd worden. Ik heb ook het boek Pinnacle Studio 15 Ultimate voor senioren maar ook daar kan ik het niet vinden. Kun jij me helpen misschien.
  Met vriendelijke groet, Hans Stange

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.