Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur

MacOS Big Sur biedt tal van mogelijkheden, waaronder een naadloze integratie van Apple-apparaten in huis. Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur is dan ook een eitje. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Met AirDrop kunt u snel draadloos bestanden versturen naar iedereen met een ander Apple-apparaat, zoals een Mac, iPhone of iPad, die zich in een straal van tien meter bevindt. U hoeft hiervoor niets speciaals in te stellen en geen voorkeuren te wijzigen of wachtwoorden op te geven. AirDrop werkt echter niet op alle computers van Apple.

Vereiste Mac-modellen

Het uitwisselen van bestanden met AirDrop tussen macOS- en iOS-apparaten is mogelijk met de volgende Mac-modellen:

  • MacBook Air (2012 of nieuwer)
  • MacBook Pro (2012 of nieuwer)
  • iMac (2012 of nieuwer)
  • Mac mini (2012 of nieuwer)
  • Mac Pro (eind 2013)

AirDrop tussen twee Macs wordt ondersteund op:

  • MacBook Pro (eind 2008 of nieuwer)
  • MacBook Air (eind 2010 of nieuwer)
  • MacBook (eind 2008 of nieuwer)
  • Mac (begin 2009 of nieuwer)
  • Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
  • Mac Pro (begin 2009 met AirPort Extreme-kaart, of medio 2010 of nieuwer)
  • De MacBook Pro (17-inch, eind 2008) en de witte MacBook (eind 2008) ondersteunen AirDrop niet.

Bestand slepen naar AirDrop

Ga naar Finder en open een nieuw Finder-venster. Om te zien wie bij u in de buurt ook met AirDrop werkt, klikt u op het AirDrop-symbool in de navigatiekolom van het Finder-venster. In het AirDrop-venster verschijnen de foto’s en de computerof apparaatnamen van deze gebruikers.

Als u een bestand met iemand wilt delen, sleept u het naar zijn of haar foto in het Finder-venster met AirDrop. Accepteert deze persoon het bestand, dan wordt het meteen naar het andere apparaat verstuurd. Als u klaar bent met AirDrop, sluit u het Finder-venster dat u hebt gebruikt voor het overbrengen van de bestanden. Uw Mac is dan niet langer voor anderen zichtbaar.

Een bestand dat u met AirDrop op uw Mac ontvangt, wordt automatisch in de map Downloads geplaatst.

Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur
Verstuur een afbeelding van uw iPhone naar uw Mac.
Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur
Het bestand wordt gedownload naar de Mac.
Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur
AirDrop stuurt hier een bestand van de Mac naar een iPhone.

Het is eveneens mogelijk bestanden met AirDrop te delen met de knop Deel. U vindt deze in het Finder-venster, of in de programma’s van Big Sur.

Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur
AirDrop met de knop Deel in het programma Voorvertoning.

AirDrop en HEIF en HEVC

HEIF en HEVC zijn twee bestandsformaten voor foto’s en video die worden gebruikt door verschillende programma’s van Apple. Om compatibiliteitsproblemen te voorkomen worden foto’s en video’s die u met iOS 11 (of hoger) of met macOS Big Sur deelt via e-mail eerst geconverteerd naar JPEG of H.264. Dit voorkomt dat Windows-gebruikers het bestand niet kunnen openen. Wanneer u het bestand echter deelt met AirDrop tussen apparaten met iOS 11 of macOS Big Sur, worden de nieuwe bestandsformaten HEIF en HEVC gebruikt. Wanneer een oudere versie van iOS of macOS wordt gebruikt, dan wordt een bestand ook eerst geconverteerd.

Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur

HEIF Met het oog op de huidige technologieën die Apple heeft ontwikkeld of gebruikt, werd het tijd voor een vervanger van de verouderde grafische bestandsformaten JPEG en GIF. Apple koos voor het High Efficiency Image File Format (HEIF) dat geschikt is voor zowel individuele afbeeldingen als voor een reeks afbeeldingen. HEIF is ontwikkeld door de makers van het videobestandsformaat MPEG, de Moving Picture Experts Group. Afbeeldingen die u bewaart als een HEIF-bestand kunnen transparantie, animatie, video en audio bevatten. Dergelijke eigenschappen maken HEIF perfect geschikt voor Live Foto’s. Het bestandsformaat wordt ook gebruikt bij de gezichtsherkenningstechnologie op de iPhone X en nieuwer.

Bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur

HEVC Ultra HD, ofwel 4K-video, wordt steeds populairder. Deze hoge resolutie gebruikt echter veel opslagruimte en bandbreedte. Video’s die u bekijkt op Apple-apparaten worden nu efficiënter gestreamd door het gebruik van High Efficiency Video Coding (HEVC), een nieuwe videostandaard in macOS, eveneens ontwikkeld door de Moving Picture Experts Group. HEVC wordt – als opvolger van H.264, de huidige standaard – gemakshalve ook H.265 genoemd. Wanneer u HEVC gebruikt, behoudt u de beeldkwaliteit, streamen de video’s beter, maar nemen de videobestanden beduidend minder schijfruimte in. De nieuwe codec comprimeert video en audio tot 40 procent beter dan H.264.

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend veel meer moois mogelijk dan ‘alleen’ bestanden delen met AirDrop in macOS Big Sur te vinden. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er het boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Uit de inhoud:
  • Introductie: maak kennis met macOS Big Sur, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
  • Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
  • Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
  • Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk.
  • Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
  • Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player en Time Machine.
  • Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.