Gebruik snelkoppelingen naar mappen en bestanden op het bureaublad

Bewaar niet te veel op het bureaublad

Het Windows bureaublad is natuurlijk erg uitnodigend om veel bestanden, mappen en documenten op te bewaren. Toch is dat niet verstandig.

Het Windows bureaublad is onder de motorkap gewoon een map ergens op de harde schijf. De c-schijf om precies te zijn, ofwel de systeemschijf. En precies daar zit hem ook meteen het risico. Als Windows er op een dag op een vervelende manier de brui aan geeft en je alles opnieuw moet installeren ben je ook meteen ál je bureaubladdocumenten kwijt. Ook bij het terugzetten van een eerder gemaakte systeemimage ben je de nieuwste toevoegingen en wijzigingen betreffende bureaubladbestanden natuurlijk kwijt. Om dat te voorkomen is het verstandig om zo min mogelijk belangrijke zaken op dat bureaublad te bewaren. Óf je kiest voor snelkoppelingen!

Weg van de systeemschijf

Snelkoppelingen op het bureaublad naar mappen met belangrijke bestanden op een andere schijf(partitie) hebben als voordeel dat in geval van een catastrofe de originelen bewaard blijven. Zelfs als je Windows helemaal schoon installeert, staan deze mappen immers op een totaal andere partitie. Of desnoods zelfs op een externe harde schijf of NAS. Het is een goede gewoonte om op die manier te werk te gaan. Je voorkomt daar heel veel stress mee als het eens fout gaat.

Maken

Het maken van een bureaubladkoppeling naar een map is erg simpel. Open de Verkenner en blader naar een map die je vanaf het bureaublad wilt benaderen. Klik met de rechter muisknop op deze map en selecteer in het geopende contextmenu onder Kopiëren naar de optie Bureaublad (snelkoppeling maken). Vanaf dat moment is de gekozen map via een veilige snelkoppeling te openen. Je kan er ook bestanden naar toe slepen. Bedenk in dat geval wel dat als je wilt verplaatsen in plaats van kopiëren, je het best met de rechter muisknop kan slepen. Op het moment dat je een item dan loslaat boven de mapsnelkoppeling kies je voor Hierheen verplaatsen. Slepen met links levert naar een map op een andere schijf of partitie standaard áltijd een kopieeractie op. Behalve snelkoppelingen naar complete mappen maken, is het ook mogelijk dat naar afzonderlijke bestanden te doen. Maak bijvoorbeeld een map op een andere schijf of partitie aan met een naam als Bureaublad. Zet daarin je belangrijke bestanden die je snel bij de hand wilt hebben en kopieer deze als snelkoppeling naar het bureaublad.

Er zijn nog meer leefregels voor standaardmappen binnen Windows waar we zonder meer nog op terug gaan komen. Met een beetje beleid is een Windows-crash vervelend, maar verlies je er in ieder geval geen belangrijke gegevens mee. Bewaar standaard in ieder geval zo min mogelijk gegevens op de systeemschijf!

Een gedachte over “Bewaar niet te veel op het bureaublad”

  1. Misschien ook handig om van elk programma op bepaalde partitie een snelkoppeling te maken naar een map bv genaamd snelkoppelingen deze partitie (die map ook op die specifieke partitie plaatsen), na een crash ga je naar die map, elke snelkoppeling klik je “bestandslocatie openen” daar vanaf even uitzoeken welke als snelkoppeling dient, door op map te klikken , lijkende icoon vinden en een koppeling van maken ,bij twijfel nachecken of ook programma mee op te starten is, en dan rechtstreeks die naar bureaublad kopiëren. Misschien bestaan er handigere manieren, ben nog op zoek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.