Bitcoinminers hebben eigenlijk alleen nog maar zin in heel grote 'farms' waar een berg van die machines samenwerkt

Bitcoins thuis ‘minen’ zinloos

Ach ja, die Bitcoin. Sommigen hebben er heel veel geld aan verdiend. Maar de munt is alweer een tijdje op z’n retour. En ze zelf ‘minen’ blijkt nu ook al zinloos geworden. De kosten wegen niet meer op tegen de baten.

De Bitcoin is een virtuele munt. Hij wordt ‘gemaakt’ door software ingewikkelde wiskundige vraagstukken betreffende versleuteling op te laten lossen. Of beter: een dure combinatie van hard- en software doet dat. Dit wordt ook wel ‘minen’ genoemd. Klinkt heel aanlokkelijk om dat ook thuis ‘even’ te doen. In de begindagen van de virtuele munt was dat goed te doen. Maar er zit een forse adder onder het gras: naarmate er meer munten ‘gedolven’ zijn, worden de uit te voeren rekensommetjes moeilijker. Inmiddels zijn we op het punt aanbeland dat een individuele computer dat nauwelijks nog kan bijbenen. Vandaar dat grote bedrijven complete ‘bitcoin farms’ hebben opgezet Bestaande uit gigantische hoeveelheden samenwerkende computers die helemaal geoptimaliseerd zijn voor het ‘minen’ van Bitcoins. En zelfs die farms hebben het inmiddels moeilijk, zo lezen we hier.

Laat je niet verleiden

Laat je dus vooral niet (meer) verleiden tot de aanschaf van een enkel Bitcoin miner-systeempje. Die dingen zijn veelal niet goedkoop en ze leveren hun geld nooit meer op. Tenzij er een wonder gebeurt en de Bitcoin qua waarde weer de hoogte in schiet en ook stabiel blijft op die koers. Dan heel misschien weer even. Langdurig zal de pret ook dan niet meer zijn, want zoals gezegd worden de uit te voeren opdrachten steeds complexer. Dat gaat een simpel minertje uiteindelijk niet meer bijbenen, tenzij u genoegen neemt met af en toe een paar Euro. Met name de mini-minertjes in de vorm van een usb-stick zijn inmiddels totaal zinloos. Die zijn inderdaad wel betaalbaar, maar hebben een slechts zeer bescheiden rekenkracht. Leuk voor yesteryear, maar niet voor 2018 en verder. Gebruik je gezonde verstand dus, zoals altijd.

Hoe BitcoiHet boek Bitcoins beter begrijpen van Peter de Ruiterns en de achterliggende Blockchain-techniek werken leest u in het boek Bitcoins beter begrijpen van Peter de Ruiter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.