NVIDIA’s Content Aware Fill met epo!

Toen ik jaren geleden – hoe lang geleden ook alweer? – Content Aware Fill voor het eerst in Photoshop zag, viel mijn mond open van verbazing. Wat was dit nu weer voor slims, voor moois! Nu weet je dat Content Aware Fill nog steeds mooi en wonderbaarlijk is, maar dat het ook zijn beperkingen heeft. Het moet ergens de informatie vandaan halen om een gat, vlek of ander probleem in de foto op te lossen. Bij NVIDIA’s Content Aware Fill wordt de inhoud verzonnen waar je bijstaat…

Deep learning

Als je regelmatig Content Aware Fill gebruikt, weet je dat het goed werkt bij grote oppervlakten zoals een lucht, of golven in de zee. Het heeft echter zijn beperkingen. Content Aware Fill moet ergens zijn of haar informatie vandaan halen. Als er in een portret om een of andere reden geen ogen zitten – onwaarschijnlijk, maar toch – dan kan Content Aware Fill daar geen ogen bij verzinnen. Nee? Bij de oplossing waaraan NVIDIA werkt kan dat wel. Met behulp van deep learning techniek – kunstmatige intelligentie – worden die ogen er compleet bij verzonnen.

Ogen in voorraad

NVIDIA's content aware fill
Links het portret zonder ogen, midden wat NVIDIA met haar deep learning Content Aware Fill heeft ingevuld. Rechts een eigen probeersel met Adobe’s huidige Content Aware Fill.

NVIDIA is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met de verbetering van Content Aware Fill. Dat doet Adobe natuurlijk ook. We schreven eerder al over Project Deep Fill, dat Adobe op de Max 2017 demonstreerde. NVIDIA lijkt Adobe met deze nieuwe slimme vultechniek een stapje voor te zijn. Het gaat uiteindelijk om het analyseren, het begrijpen van wat er op het beeld te zien is. En NVIDIA lijkt dat misschien nog iets beter te doen. Een portret met twee gaten in plaats van ogen? Daar moeten twee ogen zitten, ‘denkt’ NVIDIA’s Content Aware Fill en zet er twee ogen in, die blijkbaar ergens in voorraad liggen.

NVIDIA’s Content Aware Fill

Het filmpje hierboven dat NVIDIA van deze technologie is fascinerend. Zie – als bij toverslag – nieuwe blauwe ogen verschijnen of een nieuwe plank met boeken in de bibliotheek. Content Aware fill, maar dan voorzien van Epo! Of deze technologie ergens gebruikt gaat worden is verder niet bekend. Gaat het alleen werken met een NVIDIA-kaart? Dan heb ik pech, ik heb een AMD Radeon. Wil je nog meer voorbeelden zien van de technologie en hoe die werkt? Dat heeft NVIDIA hier een paper met meer voorbeelden en alles wat je erover wilt lezen. (We schreven overigen al eerder over NVIDIA en kunstmatige intelligentie. HIER vind je een blogpost over honderden onbekende beroemdheden…)

Het boek Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan RisIn het boek Adobe Photoshop CC2018, tips & technieken beschrijft auteur Jan Ris een aantal manieren om met Content Aware Fill (Inhoudsbewust schalen) aan het werk te gaan. Zo maakt hij bijvoorbeeld van een liggende foto een staande foto met behulp van Content Aware Fill. Bestel het boek met nog veel meer Photoshop-trucs HIER bij de uitgever.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.