Eigenlijk dacht ik dat Cardboard, dat bordkartonnen virtual reality-ding van Google, een geintje was. Zo’n kartonnen ding op je neus en dan wat? Het zei me in ieder geval niets, totdat ik las dat Google een app had gemaakt om VR-panorama’s te maken: de Cardboard Camera.
Ik ben dol op panorama’s. Panorama’s geven je het gevoel van weidsheid, het gevoel dat je in een landschap kan stappen. Met elke mobiele telefoon kun je tegenwoordig heel snel een panorama schieten en dat automatisch in elkaar laten steken. Die panorama’s zien er vaak verbluffend uit, mede dankzij de camera’s van de mobiele telefoons die steeds beter worden.
Een stap verder dan het schieten van een panorama gaat het maken van een Photo Sphere. Bij een panorama ga je alleen rondom je heen – nu ja, 180° is al mooi zat voor een panorama – maar bij een Photo Sphere ga je niet alleen rondom, maar ook naar boven en naar onder. We schreven er al eerder over op dit blog.
Verder dan de Photo Sphere
Of de 3D-panorama’s van de Carboard Camera-app van Google verder gaan dan de Photo Spheres, staat open voor discussie, maar leuk zijn die panorama’s wel. (Overigens is de Cardboard Camera- app op dit moment nog alleen te vinden in de Google Play Store.) Met deze app maak je 360° panorama-foto’s met een virtual reality touch. Echt 3D is het niet helemaal, de diepte wordt op een of andere manier gesimuleerd, maar het is aardiger dan een statisch panorama, het voelt een beetje of je in die virtuele wereld kunt stappen.
Het maken van een dergelijk panorama is eenvoudig. Je start de Cardboard Camera-app, klikt op het camera-icoontje, houdt de telefoon rechtop en je begint langzaam rond te draaien. De Cardboard Camera-app neemt naast het panoramabeeld ook het omgevingsgeluid op. Als je te snel gaat, waarschuwt de app je dat je het rustiger aan moet doen en als je helemaal rond bent gegaan, doet de software de rest.

Dan ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt een bril nodig om dat virtuele panorama in zijn volle glorie te bekijken: de Cardboard-bril. Die brillen zijn er in alle soorten en maten. Ze lijken soms een beetje op een ouderwetse viewmaster, maar de brillen van karton, de Cardboard, vind ik zelf het leukst. Je koppelt je bril aan jouw specifieke telefoon en dan kun je zien en horen wat je met de Cardboard Camera hebt gemaakt. Je kiest in de Cardboard Camera-app voor het panorama dat je hebt geschoten, je plaatst je mobieltje in de Cardboard en hop! je zit in je eigen 3D-panorama.
De resultaten?
Mijn eerste resultaten, die ik buiten maakte, waren aardig, maar als er iemand tijdens het maken van het panorama voorbij fietste of liep, dan werden die personen vreemd vervormd, plat of uitgerekt. Een panorama buiten maken moet je doen als er weinig verkeer is. De resultaten in de huiskamer waren beter. En je moet rustig bewegen, rustig de camera ronddraaien en de camera op dezelfde hoogte houden.



Er is nog tijd om een bril als cadeautje te kopen. De Cardboard Camera-app van Google is gratis en in Nederland zijn de brillen bijvoorbeeld HIER te koop. Een leuke versie van de bril is die van Mr. Cardboard uit Duitsland, maar die bril komt misschien niet meer op tijd voor de kerst. Veel plezier tijdens de feestdagen!
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.