Dashlane 6.0

Dashlane 6.0 met ingebouwde VPN

Dashlane is voor de mij dé wachtwoordmanager. Jaren geleden las ik een paar besprekingen van Dashlane en ik was om. Niets ten nadele van andere wachtwoordmanagers als 1Password en LastPass, maar ik ben gewend aan de interface van Dashlane en die vind ik nu eenmaal prettig. En ze bieden ook veel. Deze week kwam er een nieuwe versie van Dashlane – Dashlane 6.0 – met een aantal aardige vernieuwingen. Ingebouwde VPN is daar een van.

VPN

Dashlane 6.0
De ‘gratis’ VPN-verbinding van Dashlane 6.0.

Met VPN kun je een veilige internetverbinding leggen als je bijvoorbeeld in een café verbinding maakt met het aldaar aanwezige wifi-netwerk. Zoals bekend is zo’n openbare wifi-verbinding niet erg veilig. Dat is dé plek om je gegevens te onderscheppen. Even rustig digitaal bankieren is niet aan te raden. Als je dat echter doet via een versleutelde VPN-verbinding is er niets aan de hand. Jouw verbinding is veilig. Er zijn allerlei aanbieders van VPN’s en die kosten geld. Als je toch al betaald hebt voor Dashlane, omdat je de wachtwoorden op al je apparaten beschikbaar wilt hebben, is deze nieuwe VPN-mogelijkheid in Dashlane 6.0 een beetje gratis. 🙂

Indentiteitsdashboard in Dashlane 6.0

Dashlane 6.0
Het Indentiteitsdashboard van Dashlane 6.0. Er is nog wel wat werk om de score op 100% te krijgen.

Een andere vernieuwing is het Indentiteitsdashboard, de vervanging van het Beveiligingsdashboard. Op dat Beveiligingsdashboard zag je de Beveiligingsscore die je hebt met al je inloggegevens. Hoeveel wachtwoorden heb je meerdere keren gebruikt? Welk wachtwoord is zwak? Welk wachtwoord is gecompromitteerd? Zo zag je in een oogopslag wat je nog kon verbeteren aan je wachtwoorden. Dat Beveiligingsdashboard is nu vervangen door het Indentiteitsdashboard. Je kunt er nu bijvoorbeeld vijf verschillende e-mailadressen laten monitoren. Je vraagt aan Dashlane te checken of een bepaald e-mailadres van je ergens een keer is gestolen. Dashlane zoekt dat uit, geeft de sites op waar dat mailadres is gestolen, zodat je de wachtwoord indien nog kunt aanpassen. Vanaf dat moment houdt Dashlane dat mailadres voor je in de gaten of er rare dingen mee gebeuren. Darkweb monitoring heet dat bij Dashlane 6.0.

Gezondheidsscore van de wachtwoorden

Dashlane 6.0
Dashlane zoekt voor je uit bij welke site je wachtwoord en inloggegevens zijn gestolen.

De nieuwe versie gaf me weer even inspiratie om mijn beveiligingsscore op te vijzelen van 86% naar 89%.  Ik moet naar 100%!, het is uiteindelijk veel werk. Je moet er echt even voor gaan zitten. Ik verving o.a. twee zwakke wachtwoorden bij Adobe. Ik ontdekte daarbij meteen dat er nu ook bij Adobe tweestapsverificatie bestaat. Dat zette ik natuurlijk meteen aan.

Veilig online

Er gebeurt steeds meer op het gebied van het veilig maken van je online bestaan. Ronald Smit en ik leverden deze week bij de uitgever het manuscript in van het boekje Veilig online. Of die nieuwe informatie over bijvoorbeeld Dashlane 6.0 nog in het boekje terecht komt: misschien kan dat nog net. Volg daarom ook altijd dit blog: we schrijven veel over een veilig online bestaan en op dit blog zul je daarom ook alle aanvullingen en vernieuwingen op dat gebied kunnen lezen. Het boekje komt eind augustus van de drukker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.