Windows 10-updates hebben regelmatig vervelende bijwerkingen. En dus wil je ze liefst installeren op een moment dat het JOU uitkomt (bron afbeelding:https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Windows_10_Version_1703_Blue_Screen_of_Death.jpg)

Windows 10 gaat herstart-AI gebruiken

We hebben de wat moeizame Windows 10 upgrade naar 1803 net achter de rug. De volgende staat echter alweer bijna klaar, voor ergens in september, oktober of november. Herstart-AI is een van de nieuwe features.

Een van de allergrootste ergernissen van Windows 10-gebruikers zijn zonder meer de zeer frequente updates en upgrades. Niet alleen zorgen die regelmatig voor ellende, ook zorgen ze ervoor dat je systeem soms midden in je werk herstart. Omdat dat van Microsoft moet. Met name Home-gebruikers hebben totaal geen controle over dit herstart-moment. Maar ook in geval van Windows 10 Pro is het altijd maar afwachten wanneer het systeem herstart wordt zodra de updates of upgrade eenmaal is binnengehaald. Er zijn legio gruwelverhalen van mensen die midden in bijvoorbeeld een belangrijke presentatie geconfronteerd worden met een tijdvretende update of upgrade. Als je zo’n presentatie voor een potentiële klant geeft, zal die ongetwijfeld iets anders gaan doen. Dag klant. Inmiddels – na drie jaar al – ziet Microsoft ook in dat dit zo niet langer kan. De oplossing is herstart-AI.

Herstart-intelligentie

Microsoft belooft dat vanaf de komende herfst-upgrade van Windows 10 (je weet wel: weer een volledige herinstallatie van Windows over een bestaande Windowsversie heen…) een ‘slim stukje op kunsmatige intelligentie (AI) gebaseerd’ beslist wanneer het veilig kan herstarten. Nog steeds zonder het jou als gebruiker te vragen. En dus hebben we erg onze twijfels over deze truc. Want wellicht wordt er nu niet geherstart tijdens die presentatie, maar misschien wel als je nog even naar de wc rent net vóór die presentatie. Want dan ‘denkt’ Windows ‘he, de muis beweegt al drie minuten niet meer. Gebruiker is weg. Herstarten en updaten/upgraden dus!’. Of dat je geconfronteerd wordt aan het eind van een werk- of studiedag bij het afsluiten van je systeem. Dág ontspannen avond en vergeet die over 15 minuten vertrekkende trein of bus maar. Kortom: een nog veel ‘spannender’ geheel met een hoog gehalte aan Russisch Roulette.

Vragen

Het is onbegrijpelijk dat Microsoft niet de meest voor de hand liggende optie implementeert. En die is zoooo simpel. Briljant ook. We geven hem gratis weg aan de programmeurs van het bedrijf. Komt ie. Tromgeroffel. Vraag simpelweg aan een gebruiker of en wanneer hij of zij de klaarstaande update of upgrade wil installeren. Net zoals bij elk ander besturingssysteem dat niet uit de stallen van Microsoft komt. Het zou ‘t gebruik van Windows 10 een heel stuk minder stressvol maken. En ook een heel stuk professioneler. Bovendien scheelt het een nieuw onderdeel in de vorm van een intelligente assistent – kakelverse code die voorlopig ongetwijfeld bomvol bugs zal zitten. Want die intelligente assistent is er immers al. Namelijk de gebruiker achter de computer. Maar die mag tegenwoordig essentiële zaken niet meer zelf regelen in het Big Brother-universum van Windows. Helaas.

Experthandboek Windows 10

Windows 10 is een prachtig besturingssysteem, met veel geavanceerde en (soms) verborgen functionaliteiten. Het ExpertHandboek Windows 10 zet de meest relevante van deze functionaliteiten op een rijtje en ontsluit ze voor de lezer. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: je leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat je weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat je over een werkend netwerk beschikt. Bestel het boek HIER bij de uitgever.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.