‘Vandaag is het dan eindelijk zover!’, roepen twee Nederlandse medewerkers van Google enthousiast, ‘De Google Assistent komt vandaag, bij jou in de buurt!!!’ Een – beetje mechanische – vrouwenstem geeft antwoord op vragen als ‘Wat voor weer is het morgen in Utrecht (een vraag die de medewerker van Google altijd al heeft willen stellen). Je kon er vorige week niet omheen: de Google Assistent is in het Nederlands!
Nog niet op de Home speakers
Vorige week kondigde Google aan dat de Google Assistent, die al wel in andere talen zoals Engels en Spaans beschikbaar was, nu ook beschikbaar komt in het Nederlands. Het was nieuws in bijna alle media: kranten, tv en online natuurlijk: groot nieuws! Leuk, dacht ik, ik had tenslotte net zo’n klein Google Home-speakertje aangeschaft, dat alleen nog Engels verstaat. Een beetje een domper: die Google Home-speakers spreken nog even geen Nederlands, die moeten nog even wachten. Een tweede domper: voor de gebruikers kan het nog wel een weekje duren voordat de Nederlandse Assistente (er is alleen een vrouwenstem) voor jouw toestel, telefoon of tablet, beschikbaar komt.
Palingsound
Overal las je dezelfde dingen: over Volendam en de palingsound, over De Mol en dat je kunt vragen naar de dichtstbijzijnde Appie, waarna de Assistent je keurig vertelt waar de dichtstbijzijnde Albert Heijn is. Dat soort dingen zullen ook wel in de Engelse versie zitten, ik zal die komende tijd eens uitproberen. Toch is de Nederlandse Google Assistent een mijlpaal. Die digitale assistenten, die luisterende telefoons en speakers zullen steeds verder worden geïntegreerd in ons leven. Alleen als je dat wilt natuurlijk. Je hoeft niet zo’n speaker aan te schaffen, je hoeft de Assistent niet op je telefoon aan te zetten. Het gaat om wat je wilt met je privacy.
Privacy

Alle gesprekken die je met de Assistent op je telefoon voert slaat Google op. Voor de aardigheid vroeg ik vanmorgen voordat ik dit ging schrijven aan mijn Google Home-speakertje: Hee Google, vertel me over mijn dag! Bewust in het Nederlands, al wist ik dat ze nog geen Nederlands sprak. Ze begreep dat ik Hotel essaouira Maroc zei en ratelde een stel hotels af in Marokko. Ik verstond de helft niet, maar kon het bij Google Privacycheck opzoeken. Daar kun je vinden wat Google allemaal over je heeft opgeslagen.Niet alleen de gesprekken met de Assistent, maar ook de gegevens van je Locatiegeschiedenis, de gegevens van je apparaten enzovoort. Het is nuttig om die allemaal eens te bekijken en te besluiten of je wilt dat Google wel al die dingen over je opslaat. In het boekje Veilig Online, dat in augustus verschijnt, staat ook een uitgebreid hoofdstuk over privacy, waarin dit wordt behandeld
Sonos en Google Assistent
Ondertussen ben ik een geduldig proefkonijn – tot ik er genoeg van heb natuurlijk. Ik ben erg benieuwd naar die Google Assistent in het Nederlands, op mijn telefoon en tablet en op mijn Google Home Speakertje en mijn Sonos One. Het schijnt dat als die Nederlandse Assistent op de Google Home Speakers komt, ze ook worden uitgerold op de Sonos. Fingers crossed! Bij iCulture hadden ze al een test. In Trouw hadden ze een aardig stukje over de privacyaspecten van dit soort meeluisterende apparaten. En als je al meer wilt weten googel je even op Google Assistent in het Nederlands. De Google Assistent werkt op Android én iOS. Voor iOS zul je de Assistente moeten downloaden uit de App Store, op Android verschijnt ze vanzelf.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.