Hey Google Home Mini! Luister je wel?

Deze zomer komt de Google Assistent eindelijk in het Nederlands beschikbaar. Dan kan je de Google Assistent op je telefoon Nederlandse opdrachten geven. Hoe mooi is dat! Nu ja, ik vind het mooi, hoewel ik me met die Assistent waarschijnlijk nog meer bloot geef aan Google dan ik nu al doe. Om me nog verder in het privacy-verderf te storten kocht ik nu al een Google Home Mini, zo’n luisterende speaker. Ik ben gewoon benieuwd wat zo’n ding kan, zeker als die straks ook naar Nederlandse opdrachten kan luisteren. Dan wordt het Hee kookel! in plaats van Hey Google!.

Hey Google Home Mini!
De Google Assistent – nog in het Engels – op de telefoon.

Installatie is makkelijk met de Google Home App op je telefoon. De speaker vind je netwerk, het kent het wachtwoord al. Je zegt nog vier keer Hey Google om het ding aan je stem te laten wennen en klaar is Kees. Nou Kees, het is een mevrouw, Mevrouw Google (je kunt haar ook een mannenstem geven). Je kunt de Mini geen naam geven als Kees of Mevrouw Google, ze houdt het bij Hey Google. Zij noemt me overigens wel Hans. Ik ging online opzoek naar naar de opdrachten die ik haar kon geven en kwam uit bij een YouTube-filmpje waarin iemand uitlegt hoe je dat ding installeerde.

Tennis verstoord!

Ik speelde op mijn iMac dat YouTube-filmpje over de installatie en mogelijkheden af en daarin riep de vrouw die het presenteerde ook Hey Google play Some Music mompel mompel. Ik verstond het niet helemaal, maar het speakertje wel. Mevrouw Google schakelde in de huiskamer de NVIDIA Shield aan en begon daar een muziekje te tetteren. Daar keek mijn vrouw net naar een spannende match op Wimbledon. Het viel niet helemaal in goede aarde. Hey Google! Dat was niet de bedoeling! Ik had mijn stem toch ingesproken, je luisterde toch alleen naar mijn stem?

Internet der dingen

Wat wil ik met die Google Home speaker? Het Internet der dingen is in dit huis nog niet erg doorgedrongen. Er zijn geen lampen die ik met een app aan en uit kan zetten. Geen slimme deurbel of ijskast. Dat zijn wel de dingen die je via Google Home kunt bedienen. Het zal bij ons gaan om muziek, nieuws, het weer, de agenda, een podcast tijdens het fietsen op de hometrainer. Je kunt ‘s morgens Mevrouw Google het weer voor die dag laten zeggen, de afspraken in je agenda, waarna door jou gekozen nieuws wordt opgelepeld. Handig? Misschien straks als ik wat Nederlandse nieuwsmedia kan kiezen.

Sonos One met de Google Home Mini

Ik heb eigenlijk al een slimme speaker, de Sonos One. Het is de bedoeling dat die – ergens in de toekomst – ook Google Home-opdrachten kan gaan begrijpen. Dat was een reden om voor die speaker te kiezen. Het is nog niet zover, het wachten is op een update. De Sonos One begrijpt wél Alexa van Amazon, maar ook zij werkt niet in Nederland, geen werkvergunning waarschijnlijk. We moeten wachten tot Alexa hier geland is. Ja, je kunt Alexa met een beetje gerommel wel aanzetten in Nederland en dan verstaat ze je in het Engels. Mijn plan is om me bij Google te houden, ik zou nu al wel graag Mevrouw Google opdracht geven om muziek te gaan spelen op de Sonos.

Podcasts

Ik ben nog op zoek naar alle mogelijkheden die de Google Mini me nu kan bieden. Als ik op Spotify een Playlist maak met liedjes voor op de hometrainer ben ik al een stukje verder. Of het luisteren naar een podcast, dat lijkt me ook handig. Hey Google! Play the podcast from Laurens ten Dam for me. What’s it called again? Live Strong? No, that’s Lance Armstrong, or… Eh, Live Fast, die strong, No: Live slow, ride fast! Play that! Op deze manier zou ik wel tegen Mevrouw Google willen aanpraten, maar zover is het nog niet. Dat begrijpt ze nog niet. Wat wel mogelijk is lees je op dit blog als de Google Assistent in Nederland is aangekomen. Dan testen we haar in het Nederlands.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.