De Surface Go op de Amerikaanse site van Microsoft

Microsoft presenteert Surface Go

Microsoft heeft een nieuwe, redelijk betaalbare Windows 10-tablet uitgebracht. De naam is Surface Go.

De Surface-tablets van Microsoft staan bekend als behoorlijk prijzig. Ze zijn mede daardoor niet heel wijdverspreid. Er werd een poging gewaagd met een budget-tablet in de vorm van de Surface RT, maar dat bleek een flop. Door de gebruikte ARM-processor konden er alleen speciaal voor ontwikkelde apps op draaien. En die waren er nauwelijks. Gisteren waagde Microsoft een nieuwe poging met de al even nieuwe Surface Go. Deze tablet gaat over de toonbank voor een vanaf-prijs van €449, zo lezen we onder meer op Tweakers. Deze basisuitvoering is voorzien van 4GB werkgeheugen, 64GB aan opslagruimte en een Pentium Pro dual core processor met een kloksnelheid van 1,6 GHz. Inderdaad geen hoogdravende onderdelen, maar daar is de tablet ook niet voor bedoeld.

Voor erbij

De Surface Go moet vooral een aantrekkelijk en goedkoop (relatief gezien) Windows 10-systeempje zijn voor bijvoorbeeld scholieren en mensen in het veld. Groot voordeel is dat je in principe gewoon de volledige versie van bijvoorbeeld Office en andere bekende softwarepakketten kunt draaien. Het zal zeker niet snel zijn, en daarmee minder geschikt voor productiewerk. Stevige games zullen gezien de bescheiden CPU en grafische processor ook een utopie zijn. Wil je net wat meer, dan zijn er duurdere uitvoeringen met 8 GB RAM aan boord en meer opslagruimte (tot 128 GB), beiden geen overbodige luxe voor Windows 10. De tablet is dan ook wat moeilijk te plaatsten. Want voor een beetje serieus Windows-werk zijn een toetsenbord en muis onontbeerlijk. En die worden niet meegeleverd. Staat tegenover dat er dan weer wel een USB-C poort aanwezig is. Daarop kan je een snelle externe schijf of SSD aansluiten. Maar het blijft toch altijd wat behelpen op deze manier.

Windows 10 S

De Surface Go is uitgerust met Windows 10 in S-mode. Daarin zijn alleen apps uit de Windows Store te installeren. Gelukkig schijnt S-mode uitschakelbaar te zijn, waarna je een gewone Home-versie krijgt. Voor de liefhebbers is er -tegen meerprijs – ook een variant met Windows 10 Pro geïnstalleerd leverbaar.

Updates

De Surface Go is vooral interessant voor mensen die veel onderweg zijn en niet zonder bepaalde Windowsprogramma’s kunnen. Voor hen kan een goedkopere tablet ‘voor erbij’ ideaal zijn. Maar als je voor de Go gaat, dan is tenminste een versie met 8GB RAM aanbevelenswaardig. En liefst ook wat meer opslagruimte, al is dat te ondervangen met SD geheugenkaarten of een externe schijf. Het wordt dan allemaal wel duurder en daardoor minder interessant. Grootste nadeel van een tablet draaiend op Windows 10 zijn de grote multimaandelijkse updates. Juist op een wat langzamer apparaat wordt dat een verzoeking, zeker onderweg. Afwachten dus wat de Go gaat doen. Het klink leuk in ieder geval. Maar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.