Zelfstandig Adobe Illustrator CC leren met Classroom in a book

Het is ruim 30 jaar geleden dat Adobe Illustrator op de markt verscheen. Na Illustrator 1.1 was Illustrator 88 de versie die veel opties introduceerde waar we nu aan gewend zijn. Bijvoorbeeld in kleur werken, kleurscheidingen maken, afbeeldingen plaatsen, patronen maken, Pantone steunkleuren gebruiken en het overvloeien tussen vorm en kleur. Sindsdien is er enorm veel aan het programma toegevoegd en is het onmogelijk om zomaar, zonder voorkennis het programma te gebruiken en goede resultaten te verkrijgen. Daar heb je een boek voor nodig: Classroom in a book: Adobe Illustrator CC.

Awesome, amazing en cool!

Om in die kennisbehoefte te voorzien is er online een enorme hoeveelheid tutorials voor Illustrator ontstaan. Een Google zoekopdracht gaf zelfs 594.000.000 resultaten! Veel gratis, awesome, amazing en cool, maar helaas zijn ze vaak slecht en ze leren je daardoor verkeerde werkwijzen aan. Illustrator Classroom in a Book is een goed alternatief voor hen die zelfstandig met de software willen leren werken. Het boek is ontwikkeld door Adobe en veel trainingscentra gebruiken dit boek als basis voor hun lesmateriaal.

Een spread uit Classroom in a book: Illustrator CC.

De omvang van het boek – 480 pagina’s – geeft al aan dat het een gedegen werk is waarvoor je de tijd moet nemen. Het boek bevat 15 hoofdstukken die helder en stap voor stap – met bijbehorend lesmateriaal – de werking van Illustrator uitleggen. Die stappen moet je wel nauwkeurig volgen en als je voor het eerst Illustrator gaat gebruiken zul je de oefeningen misschien wel willen herhalen. Bij de tweede keer begrijp je waarschijnlijk beter waar de handelingen toe leiden.

Voor beginner én gevorderde

Het boek is gericht op de beginnende Illustrator-gebruiker, maar een gevorderde zal ook verbaasd staan hoeveel er in het boek te ontdekken valt. Wanneer je al jaren werkt met het programma, heb je jezelf een vaste manier van werken aangeleerd, het is verfrissend om te zien hoeveel je vergeten bent of nog niet wist.

Zo’n lesboek kan niet alles uitputtend behandelen, dan zou het vele malen dikker moeten zijn. Voor gedetailleerde informatie wordt dan ook verwezen naar de Help file. Het Nederlandse Help bestand als PDF is sinds kort weer te downloaden, handig om dat offline bij de hand te hebben. Je vindt het HIER. En als je na het bestuderen van het boek en het zoeken in het Help bestand nog vragen hebt, dan kun je die stellen op het Adobe Illustrator Forum.

Naast Classroom in a book Illustrator CC verschenen in de zelfde serie Classroom in a Book InDesign CC2018 en Photoshop CC 2018. Een bespreking van Classroom in a Book InDesign vind je HIER, van Classroom in a Book Photoshop HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.