Houd je apparaten up-to-date met updates

Het lijkt er soms op dat het steeds moeilijker wordt om je veilig online te begeven. Daarom schrijven we op dit blog veel over een ‘veilig online-bestaan’. En daarom komt er nu een boek – Veilig online – waarin we de problemen in kaart brengen en je helpen je zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers, die bijvoorbeeld je wachtwoorden willen hebben, je bestanden gaan gijzelen en/of je bankrekening willen plunderen. Je leert onder andere het gebruik van een wachtwoordmanager, van tweestapsverificatie, het veilig maken van je wifi en de noodzaak van het updaten van al je apparaten. Hieronder lees je het begin van het hoofdstuk over het updaten van al je apparatuur. Installeer die updates!

Houd je apparaten up-to-date!

Ooit was het relatief eenvoudig. Je had een computer, veelal een Windows-computer. Misschien maar één computer voor het hele gezin. Die viel, zo goed en zo kwaad als het gaat bij Windows, relatief simpel te updaten. Nu zijn er in een gezin talloze, heel verschillende apparaten. Er zijn nog steeds computers, laptops misschien, maar ook mobieltjes en tablets, van allerlei verschillende leveranciers. Die apparaten hebben allemaal hun eigen besturingssysteem. Verschillende soorten besturingssystemen, de een oud, de ander nieuw. Houd dat allemaal maar eens up-to-date!

Patch it!

Elk besturingssysteem heeft zijn zwakheden. Geen enkel besturingssysteem is perfect. In de loop van de tijd komen er zwakheden – hele gaten in het systeem – aan het licht en die zwakheden moeten worden verholpen, de gaten moeten worden gedicht. Eenmaal gedicht moeten ze bij de gebruikers van dat besturingssysteem komen door middels van een update, in dit geval een veiligheidsupdate. Zo’n update wordt ook wel een patch genoemd. Een dergelijke update moet je ook niet verwarren met een upgrade. Een upgrade is veelal een echt nieuwe versie van een besturingssysteem, van macOS Sierra naar High Sierra, van Windows 8 naar Windows 10. We gaan het hier niet hebben of je van Windows 7 naar Windows 10 moet, het gaat in dit hoofdstuk om de veiligheidsupdates. Updates die je apparaat veilig moeten houden.

Windows, macOS, iOS en Android

De meest gebruikte besturingssystemen zijn Windows, macOS, iOS en Android. Van elk besturingssyteem heb je verschillende versies. Windows XP, Vista, Windows 7 of Windows 10. Hetzelfde geldt voor macOS. Misschien draai je nu High Sierra, maar het zou zomaar kunnen dat je een oudere iMac hebt die nog op Lion draait of Snow Lion. De iPhones en iPads krijgen van Apple lange tijd updates, dus waarschijnlijk draai je nu iOS 11. Als je een oudere iPad hebt gaat die misschien niet verder dan 9.3.5. Voor Android is het nog ingewikkelder. Als je trouw elke twee jaar een nieuwe telefoon koopt, dan draait je telefoon nu op Nougat, of als je mazzel hebt op Oreo. Android-telefoons en tablets worden slecht geüpdatet. Daarover later meer. Laten we beginnen met het bedrijf dat dat het beste doet, Apple.

Veiligheidsupdates bij Apple

Apple heeft twee belangrijke besturingssystemen: macOS en iOS. Elk jaar krijgen beide systemen een grote update en na zo’n update komen er regelmatig veiligheidsupdates en updates om bugs (fouten) in het systeem op te lossen. Apple is een bedrijf dat haar apparaten lange tijd een upgrade en de bijbehorende (veiligheids)updates geeft. Als je nu een Mac of iOS-apparaat koopt kun je daar qua updates wel een jaar of vijf mee toe. Daarna houdt het ook voor Apple op. Dus als je een van de eerste iPads of iPhones had gekocht kun je die al een tijdje niet meer upgraden. Op het moment van schrijven draait de Mac op macOS High Sierra, versie 10.13.5. Een iPad of iPhone draait op dit moment iOS 11.4.

Gewoon doen!

Het is bij Apple eenvoudig. Als er een update is, dan krijg je de vraag/mededeling om te updaten. Je ziet het vanzelf. Omdat Apple zelf al zijn apparaten samenstelt geeft zo’n update meestal geen probleem. Het is niet zoals bij Windows waar de computers componenten van allerlei fabrikanten hebben, die allemaal hun eigen ‘drivers’ nodig hebben. Na een update kan zoiets nog voor flinke problemen zorgen. Bij de apparaten van Apple heb je daar veel minder last van. Dus: als je Apple-apparaat je vraagt om te updaten: doen! Het gaat om veiligheid of om vreemde fouten in het besturingssysteem die worden opgelost. Niet denken: het komt wel… Gewoon doen!

Geen updates meer?

Updates
Mac OSX Lion krijgt nooit meer updates…

Wat doe je met de apparaten die geen updates meer krijgen? Een van de iMacs hier in huis krijgt diergelijke updates niet meer. Die Mac is blijven steken bij Lion en krijgt verder geen enkele update meer. Zolang zo’n Mac het nog goed doet: prima, niets meer aan veranderen. Het zal echter steeds meer voorkomen dat de applicaties waarmee je werkt ook geen updates meer krijgen. Neem Chrome, een veel gebruikte browser. Die krijgt op Lion ook geen updates meer, dus ook geen veiligheidsupdates. Het gaat hier in dit boek over veiligheid, dus ik krijg daar een onveilig gevoel bij.

Wat te doen? Zolang je niet gehacked wordt kun je er er niet anders dan gewoon mee doorwerken. Toch is het misschien tijd om eens om te kijken naar een nieuwer systeem, dat wel met moderne besturingssystemen en applicaties kan werken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.