Datum en tijd in Excel

Wat is er nu sexy aan datums en tijdstippen in Excel? Je noteert ze in een lijst meestal als saaie aanduidingen. Maar wist je dat je er ook reuze-interessante berekeningen mee kunt maken? Om bijvoorbeeld te zien welke leeftijd iemand op dit moment heeft. Of je trekt twee tijdstippen van elkaar af om het aantal gewerkte uren aan de weet te komen. Hoe, dat doen we in het boek Datum en tijd in Excel uit de doeken.

Datum en tijd

Het werken met datum en tijd bestaat uit twee delen: een deel over datums en een deel over tijd (je had al zo’n vermoeden).

In het deel over datums kun je ‘losse’ datums prikken (als op een kalender) en een periode berekenen. Wil je weten wanneer Pasen over drie jaar valt, op welke dag van de week het Kerst is, wanneer het Ramadan is, Koningsdag, Moederdag enzovoort? Geef een willekeurig jaar op en Excel zet de feestdagen op een rij. Je leest hoe je een jaarkalender maakt, hoe je het weeknummer van een datum vindt en de wanneer jouw AOW begint. Moet je een lijst verwerken met datums in de Amerikaanse schrijfwijze, dan zet je die snel om naar de Nederlandse notatie.

Gantt-grafiek

Verder lees je hoe je periodes tussen twee datums berekent, zoals de leeftijd van mensen (door middel van een verborgen rekenfunctie), hoe je een Gantt-grafiek opzet voor een project die ook handig is voor een vakantieplanning met je collega’s. Schaf je ergens in het jaar een apparaat aan dat je in een aantal jaren afschrijft, dan bereken je precies welk deel je in welk jaar afschrijft.

Datum en tijd in Excel
Met een Gantt-grafiek overzie je het verloop van je project. Je maakt hem in Excel.

Je leest hoe je uit een lijst met bedragen de totale verkoop in een bepaalde periode optelt. Met voorwaardelijke opmaak laat je bepaalde datums automatisch verkleuren; zo kun je datums in het verleden donkerder markeren of geef je weekenden grijs weer en laat je in een overzicht van je facturen met een kleurtje opvallen wie er te laat is met betalen.

Functie NU

In het deel over tijd maken we dezelfde onderverdeling: we berekenen tijdstippen en de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Met de functie NU weet je altijd hoe laat het is en als je daar een paar uur bij optelt, zie je direct hoe laat het ergens anders in de wereld is. Je kunt de gewerkte uren berekenen als je begin- en eindtijd opgeeft, een gemiddelde snelheid en de productie per uur. Als je een lange reis plant, noteer je de afstand, je gemiddelde snelheid per uur en dat je bijvoorbeeld na iedere 2 uur pauze houdt; Excel berekent dan hoe lang je in totaal onderweg zult zijn. Wist je dat je een tijdsduur kunt afronden op hele uren of bijvoorbeeld op een kwartier? Je kunt een digitale klok maken die je continu laat lopen. En wil je het neusje van de zalm, dan maak je een klok met heuse wijzers, die elke seconde wegtikt.

Een uur is 1/24

Bij het rekenen met datum en tijd is het goed om te weten dat Excel aan een dag de waarde 1 toekent. Een uur is daarvan een vierentwintigste deel, dus 1 uur is 1/24. Als je dan ook nog even let op de juiste opmaak, kun je erg interessante berekeningen maken!

In veel formules die we geven, gebruiken we rekenfunctie van Excel; we bespreken 40 van zulke functies, zoals VANDAAG, JAAR.DEEL, ZELFDE.DAG en zo meer. Van elke functie wordt ook steeds de Engelse versie genoemd.

Met wat basiskennis van Excel en een klein beetje ervaring kun je al met dit boek uit de voeten. Moeilijke woorden en vaktermen kom je er nauwelijks tegen.

Dit boek is te gebruiken van Excel 2010 tot en met alle nieuwere versies (en met Microsoft 365).

Je kunt gratis oefenbestanden bij dit boek downloaden. In de ene helft staan alvast wat gegevens zodat je zelf aan de slag kunt, in de andere helft van de bestanden zijn de voorbeelden helemaal uitgewerkt.

Zoek je tips en trucs uit de boeken van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.