Er zijn op je mobiele apparaten legio apps voor het bekijken, bewerken en delen van foto’s. Je hebt de Gallery-apps, Carousel (een verbinding met je dropbox), Photos op iOS en natuurlijk Lightroom Mobile. Carousel is bijvoorbeeld goed in het organiseren van je foto’s, maar niet in het bewerken. En zo is er altijd wel iets wat ontbreekt. Een app die alles kan, waarmee je foto’s kunt bekijken, ze kunt back-uppen, delen en bewerken en die voor bijna alle platforms beschikbaar is is Google Photos (Google Foto’s). De ideale foto-app.
Google Photos geeft je eigenlijk alles wat je wilt van een foto-app:
• Je kunt er je foto’s in bekijken,
• de foto’s die je maakt op je mobieltje worden meteen geback-upt op de servers van Google,
• je kunt de foto’s bewerken,
• je kunt foto’s vanaf je desktopmachine naar Google Photos sturen,
• je kunt zoveel foto’s bij Google neerzetten als je wilt,
Google doet – als je dat wilt – leuke dingen met je foto’s, zoals het maken van geanimeerde gifjes van een reeks achter elkaar geschoten foto’s, het maakt verhalen van een serie foto’s, zorgt dat ze makkelijk doorzoekbaar zijn en nog veel meer,
• en dat alles kun je ook nog delen met wie je maar wilt.

Aan het werk
In eerste instantie zul je ermee aan het werk gaan op je mobiele apparaten, je Android-telefoon, je tablet, iPad, iPod of iPhone, meestal apparaten waarmee je ook foto’s kunt maken. Voor deze mobiele apparaten moet je de Google Photos app installeren; voor Android uit de Play Store en voor iOS uit de App Store. De app werkt samen met je Google account (Gmail-account).

Als je de Photos app toestemming hebt gegeven om met je foto’s op het mobiele apparaat aan het werk te gaan, upload de app je foto’s naar een Google server, waar ze veilig worden opgeslagen. Je hebt de keuze tussen het oorspronkelijke bestandsformaat en de oorspronkelijke grootte van je foto’s, waarbij je de foto’s opslaat in je Google Drive (15 GB gratis, wil je meer dan moet je betalen). De andere keuze is High quality, waarbij de Google de maximale grootte van je foto’s beperkt tot 16 megapixel. Als je camera op je mobiele apparaat foto’s maakt in een hogere resolutie, bijvoorbeeld 20MP, dan zal tijdens het uploaden naar Google de resolutie terug worden gebracht naar 16 megapixel. Als je kiest voor High quality, dan mag je zoveel foto’s naar Google sturen als je maar wilt: je krijgt onbeperkte opslagruimte op de servers van Google. Die 16MP foto’s die Google ervan maakt zien er overigens fantastisch uit en op de meeste mobiele apparaten gaan de camera’s veelal niet hoger dan die 16MP.

Vanaf de desktop
Waarschijnlijk heb je ook allemaal foto’s op je desktop computer staan. Ook die foto’s kun je naar Google Photos sturen. Dat gaat met een app die je bij Google kunt downloaden. Deze app stuurt in de achtergrond foto’s naar de Google servers. In de voorkeuren van de app kun je aangeven waar op de computer naar foto’s gezocht moet worden. Er kunnen allerlei bestandsformaten worden gebruikt, Tiff, Raw enzovoort. Je kunt een map aanwijzen waarin je Raw-bestanden zitten, die dan worden omgezet naar jpeg’s en naar Google worden getransporteerd..
Het is mooi dat Google Photos dat met je Raw-bestanden kan doen, er is echter een probleem: die Raw-bestanden heb je waarschijnlijk bewerkt in bijvoorbeeld Lightroom of Adobe Camera Raw en Google Photos doet niets met die bewerkingen. Een foto die ietwat onderbelicht was en die je wat lichter hebt gemaakt, mist die bewerking in Google Photos. Een oplossing is om vanuit Lightroom die bewerkte foto’s als jpeg’s naar een specifieke map te exporteren en de Photos app die foto’s naar de Google server te laten sturen.Het is een beetje bewerkelijk, maar je wilt natuurlijk dat je foto’s er in Google Photos goed uitzien.
Dat je foto’s straks allemaal op de server van Google staan is mooi, maar dan wordt het pas leuk. Je kunt de foto’s met de Photos-app bewerken, delen en in de achtergrond kunnen er allerlei leuke dingen gedaan worden met je foto’s.
Daarover meer in DEZE blogpost.
Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weet ik ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
op moment dat je je eigen fotos wilt downloaden, krijg je keer op keer beveiligings problemen. en moet je weer 500 fotos per keer selecteren om te downloaden.
het voelt meer alsof je fotos zijn gekaapt door google je moet in ieder geval veel moete doen om ze terug te krijgen. wan op je telefoon terug downloden werkt absoluut niet.
zeer slechte zaak.