Foto’s bewerken, delen, sorteren en het maken van gifjes
Google Photos, de ideale app voor al je foto’s klinkt misschien wat overdreven, bijna alsof we aandelen Google hebben… Maar toch, maar toch, als je ziet wat de app allemaal kan op je mobiele apparaten en wat de achterliggende technologie bij Google ook nog met je foto’s kan uithalen, wordt je vanzelf enthousiast.
Google Photos upload je foto’s naar de Google servers. Als je gekozen hebt voor High quality, dan kan je al je foto’s naar die servers transporteren. De foto’s van je mobiele apparaten en je foto’s die op je desktop computer staan. Dat kunnen er natuurlijk nogal veel zijn, zeker als je al je foto’s uit je Lightroom-catalogus naar Google hebt gestuurd. Die foto’s staan dus niet op je mobieltje of tablet, maar ergens in de cloud op een server bij Google. Toch kan je – natuurlijk wel afhankelijk van de verbinding die je met je mobieltje hebt – razendsnel bij die foto’s.

Je kunt op verschillende manieren naar je foto’s kijken en door je fotocollectie scrollen. Je hebt de keuze uit Comfortable view, Day view, Month view en Year view. Bij Comfortable view worden de foto’s groter getoond in een soort mozaïek van staande en liggende foto’s, inderdaad een prettige manier om door je foto’s te scrollen.
En dat scrollen gaat verbazend snel. Zoals gezegd: dat ligt natuurlijk aan de snelheid van je internetverbinding, want de foto’s moeten allemaal uit de cloud komen. Een Wifi-verbinding is hierbij natuurlijk het beste. Vergeet vooral niet dat als je gebruik maakt van je mobiele data-verbinding, dat die data van je data-quotum afgaan.
Bewerken en delen
Misschien heeft Google Photos niet de beste of meest uitgebreide gereedschappen voor het bewerken van een foto, maar voor dagelijks gebruik voldoen ze prima. De vraag is: wat wil je precies corrigeren aan een foto op je mobieltje of je tablet? Rechtzetten, de foto wat frisser maken? Dat kan allemaal. Retouche? Nee, daarvoor moet je naar andere applicaties.

Bij Google photos heb je de keuze uit Auto, een automatische verbetering van je foto, Light om de foto lichter of donkerder te maken, Color voor een hogere of lagere verzadiging van de kleuren en Pop om je foto te laten ‘poppen’, laten we zeggen, lekker fris te maken.
Overigens, als je een app wilt die een foto heel uitgebreid kan bewerken, dan heeft Google ook nog Snapseed in de aanbieding. Snapseed is van de makers van de onovertroffen plug-ins voor Photoshop, de Nik collectie en bevat dezelfde technologie om delen van een foto te bewerken. Zo kun je er delen van een foto meer verzadiging mee geven in plaats van de hele foto. Snapseed werkt natuurlijk probleemloos samen met Google Photos.

De foto’s die je op je mobieltje maakt wil je natuurlijk ook delen. Via WhatsApp, Facebook, Twitter, noem ze maar op en natuurlijk kan dat. Op Android zoals gewoonlijk uitgebreider dan waar je bij Apple met iOS toestemming voor krijgt, maar het zit er allemaal in.
Vrolijke gifjes
En dan is er nog de verborgen technologie van Google Photos, die in de achtergrond, als je die hebt aangezet, bijvoorbeeld automatisch van een serie foto’s geanimeerde gifjes kan maken.
Die technologie in de achtergrond zat ook al in Google+, maar is nu overgeheveld naar Google Photos. Google Photos analyseert de inhoud van je foto’s, bijvoorbeeld op onderwerp, op gezichten (de gezichtsherkenning staat in Europa helaas / terecht uit, vanwege privacy-issues), of op foto’s die in een serie achterelkaar geschoten zijn.


Van een dergelijke serie snel achterelkaar geschoten foto’s maakt Google Photos ergens in de cloud een gifje, die je dan bij de Assistent in Google Photos te zien krijgt. Als je het gifje mooi vindt, kun je het bewaren tussen je foto’s. Met je spiegelreflex camera in de snelvuurstand kun je al anticiperen op deze mogelijkheid. Als je denkt: dit kan wel een aardige gif-animatie worden, dan schiet je snel een serie foto’s achter elkaar, je stuurt ze naar Google foto’s en een paar minuten laten verschijnen ze geanimeerd en wel in je app.
Er is nog meer mogelijk met Google Photos, daarover in een blogpost volgende week.
Deel 1 van deze korte serie vind je HIER.
Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weet ik ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.