Een nieuwe herfst een nieuwe Luminar. Later dit jaar verschijnt LuminarAI (Artificial Intelligence, ofwel KI, Kunstmatige Inseminatie, Intelligentie bedoel ik). Met die extra toegevoegde AI gaat Luminar verder op het pad dat het al was ingeslagen met AI Verbeteren, AI Structuur en AI Portretverbeteraar uit versie 4. Nu. Nog. Meer. A.I. De nieuwe Luminar: AI Fotobewerking…
Alles automatisch!
De vrijetijdsfotograaf wil geloof ik steeds meer automatisch. Automatisch een gezicht verbeteren, automatisch een saaie lucht vervangen. Alles automatisch zodat je zelf niets meer hoeft te doen. In de aankondiging van deze nieuwe versie van Luminar lees ik: Laten we eerlijk zijn — traditionele fotobewerking kan saai en tijdrovend zijn. Je bent een visuele verteller. En verdienen de meest innovatieve creatieve tools. En jij verdient extra tijd. Daarom hebben we LuminarAI gecreëerd. De splinternieuwe LuminarAI is ’s werelds eerste beeldbewerker die volledig is aangedreven door Artificiële Intelligentie. De meest voorkomende manuele taken worden geautomatiseerd en vereenvoudigd. Hierdoor krijg je meer mogelijkheden om foto’s om te zetten in boeiende verhalen. Kost minder tijd. Krijg een voorsmaakje van de fotobewerking toekomst. (Zeg, Skylum! Is dit automatisch vertaald met AI?)
Een lichaam perfectioneren…
Foto’s omzetten naar boeiende verhalen met behulp van AI. Geweldig. Sneller. Luminar AI gaat inderdaad verder waar de vorige versie ophield. In Luminar 4 kun je handig en snel een lucht vervangen. Saaie lucht? Zet er een andere in. Als het met smaak gedaan is, OK. Maar het kan ook heel lelijk en onnatuurlijk uitpakken. Het is niet echt mijn ding, maar ik zie dat het graag wordt gebruikt. En de makers van Luminar zien dat ook. In die komende versie kun je elke mogelijke lucht in je foto zetten. Je kunt het ‘weer veranderen’. Of een lichaam op een natuurlijke manier perfectioneren. Een magisch tintje voor mensen en portretten toevoegen. Slanker maken of gewicht toevoegen. Nu ja, kijk zelf maar wat ze daar mee bedoelen.
AtmosphereAI
Ben je landschapsfotograaf? Dan hoef je niet meer vroeg op te staan om een mooie zonsopgang met mist te fotograferen. Je voegt hem zelf toe: Voeg realistische atmosferische effecten toe met 3D-diepte – mist, nevel, nevel, stoom, motregen – met AtmosphereAI. Creëer een magische sfeer zonder maskers en lagen. Volgens de makers hoef je geen tutorial meer te bekijken: LuminarAI doet het werk voor je. Lees er op de site van Skylum meer over.
ON1 Portrait AI
Lijkt het je wat? Nog even geduld, LuminarAI is nog niet beschikbaar. Je kunt de software al wel bestellen, voor een speciale prijs. Natuurlijk is Skylum niet het enige bedrijf dat bezig is met AI. Ook de makers van ON1 komen deze week met een aankondiging over een nieuwe versie met AI: Retoucheer een portret zonder zelf een vinger uit te hoeven steken. Dat doe je dus met ON1 Portrait AI, dat automatisch elk gezicht in een foto detecteert, de huid daarvan gladder maakt en details toevoegt bij elk gezichtskenmerk. Nu ja, je begrijpt het: de toekomst is automatisch. Lees HIER wat voor AI-mogelijkheden de volgende versie van ON1 krijgt.
Wil je de huidige versie van Luminar goed onder de knie krijgen? Daar is een boek voor: Zo werkt Luminar van Henny Temmink. Bestel bij de uitgever of je favoriete boekhandel.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Eerst had ik Luminar 3, toen upgrade naar Luminar 4 en nu komen ze alweer met iets nieuws. En maar blijven betalen! Hier haak ik dus af.
Houd je maar bij 4. Als je daar aan gewend bent en je resultaten zijn naar zin, dan hoef je echt niet naar Luminar AI. Ik heb het nu geprobeerd en die slimme templates… Ik doe het liever zelf.