iOS 13.7 geeft COVID meldingen

iOS 13.7 geeft COVID meldingen

En ineens was daar wéér een nieuwe update voor iOS 13. iOS 13.7 geeft COVID meldingen (als jij dat wilt) zónder dat een app geïnstalleerd hoeft te worden.

Het zat eraan te komen natuurlijk. Apple en Google hebben de handen ineengeslagen betreffende COVID-besmettingswaarschuwingen. Daar waar eerst nog een app van derden nodig was is dat sinds nu niet meer noodzakelijk. Mits de lokale overheid deze ‘feature’ ondersteunt, wat in Nederland (nog) niet het geval is. Het net uitgerolde iOS 13.7 geeft zonder verdere app-installatie COVID-meldingen. Het roept veel vragen op. Ten eerste is het hele op Bluetooth gebaseerde systeem verschrikkelijk onnauwkeurig; elke geregistreerde(!) COVID-lijder binnen een straal van een meter of tien wordt opgepikt. Het is dus nooit duidelijk hoe ver de besmettingsbron van je verwijderd was. En het maakt nogal een groot verschil of dat 50 centimeter of vijf meter was. Ook de omgeving – buiten of binnen – is een wereld van verschil. Het is ook niet voor niets dat veel experts al eerder hun twijfel uitten over dit soort detectie-apps. Maar nu is het dus een standaard-onderdeel van mobiele besturingssystemen geworden.

Privacy en nauwkeurigheidsproblemen

Er blijft – ook al beweren Google en Apple van niet – natuurlijk altijd een veiligheidsrisico. Ergens worden centraal meldingen van besmette mensen opgeslagen. Als een inbreker daar toegang tot krijgt, zijn de rapen gaar. Al met al blijf ik het een wat griezelige techniek vinden die in het overgrote deel van de gevallen nog eens flink onnauwkeurig is ook. Want zélfs als je in de buurt bent geweest van een met COVID besmet iemand, hoef je niet per definitie besmet te raken natuurlijk. Verder vraag ik me ook af: als iemand weet dat hij of zij besmet is, waarom blijft die persoon dan niet gewoon lekker thuis? Wat dan meteen weer een ander potentieel probleem met zich meebrengt. Als er inderdaad iemand thuis zit met COVID én een telefoon met de ‘COVID-detector’ aan heeft staan, dan kun je – mits die persoon zich als besmet heeft aangemeld en de optie aan heeft staan – raden wat er gaat gebeuren. Jij loopt dan door de straat langs een lange rij huizen of over de gallerij op je flat. En een paar dagen later krijg je een melding dat je in de buurt van een besmet iemand geweest bent. Die gewoon lekker veilig thuis achter het raam verveeld naar buiten zat te staren.

Inschakelen (beter niet doen…)

Zoals gezegd is de app-loze optie in Nederland nog niet bruikbaar. Maar in iOS 13.7 vind je al wel vast de optie. Start de app Instellingen en tik op Blootstellingsmeldingen. Door op Schakel blootstellingsmeldingen in te tikken kun je het geheel activeren. Vanaf dat moment geldt: iOS 13.7 geeft COVID meldingen. Tegelijkertijd zie je onder die optie ook een schakelaar Beschikbaarheidsmeldingen. Die staat standaard aan, en toont een melding zodra de truc in jouw regio werkt. Wellicht handig om aan te laten staan, want dat moment is een goed moment om nog eens even na te lopen of de optie uit staat.

iOS 13.7 geeft COVID meldingen
Vraag jezelf heel goed af of je deze optie (áls deze straks onverhoopt door de overheid wordt goedgekeurd) zou willen activeren en gebruiken…

Gezond verstand

Ja: COVID is een vervelende en potentieel gevaarlijke ziekte. Daar is iedereen het met een beetje kennis van zaken het wel over eens. Maar dit soort ‘COVID-detectors’ bieden een schijnveiligheid (vind ik dan), of – nog irritanter – een hoop stress die uiteindelijk vaak helemaal niet nodig blijkt te zijn. Bedenk ook dat het overgrote deel van de mensen geen COVID-detector heeft geactiveerd. De kans dat je ongemerkt besmet wordt is dus vele malen groter. Wat betekent dat je gewoon lekker je gezonde verstand moet gebruiken en de gangbare regels aanhouden. Niet ideaal, maar op het moment hebben we niet anders. Laat die COVID-detector verder gewoon lekker uit staan, goed voor je privacy en je gemoedsrust. Hopelijk wordt Bluetooth in de toekomst niet vaker ‘misbruikt’ voor dit soort zaken. Want waarom zou je een ooit veroordeelde persoon ook niet willen detecteren, bijvoorbeeld? Om maar wat te noemen…

Collega Hans Frederiks schreef op dit blog eerder over de CoronaMelder-app. Hij gaat hem wel aanzetten…

IOS 13.7 geeft COVID meldingenMeer weten over iOS 13? Dan is er het boek Ontdek iOS 13 van Henny Temmink. Bomvol tips over Apple momenteel gangbare mobiele besturingssysteem voor de iPhone en iPod. Leer alle ins- en outs ervan kennen en ontdek de vele mooie mogelijkheden ervan. Uiteindelijk heeft je iPhone geen enkel geheim meer voor je na het lezen van dit boek, wat altijd handig is natuurlijk.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.