Creatief met WordArt in Word

WordArt in Word is een meer frivool onderdeel van (onder meer) Word; je treft het ook aan in andere onderdelen van Office. Er zijn aardige dingen mee mogelijk, al moet je er niet mee overdrijven.

WordArt-achtige toepassingen en bijbehorende effecten vierden hun hoogtijdagen in de latere jaren ’90 van de vorige eeuw. Het was ook de tijd van de eerste private ‘homepages’ van het toen nog prille internet. Bomvol knipperende, bewegende animated GIFjes. En natuurlijk de onmisbare kunstzinnige teksten, vaak voorzien van dikke 3D-effecten. Die tijden liggen inmiddels – gelukkig – een heel eind achter ons. Maar WordArt is zonder meer een blijvertje gebleken. Het is gewoon een onderdeeltje van Word, waarmee je kunstzinnig vormgegeven teksten creëert. Vooraf een waarschuwing: gebruik het vooral (heel) spaarzaam, dan blijft het leuk.

Spaarzaam

Om te beginnen start je Word en maak je een nieuw en leeg document aan. Daarin kun je vanzelfsprekend zoals gebruikelijk je tekst tikken, maar dát laten we nu even voor wat het is. Om een WordArt-object te maken, klik je in het lint op de tab Start (standaard geactiveerd na het maken van een nieuw document). In de meest recente versies van Word en Office zul je trouwens vergeeft naar de term WordArt zoeken, al bestaat het nog wel als je ernaar zoekt in de hulpzoeker van de software. Nee, WordArt is tegenwoordig een bescheiden knopje geworden dat gewoon een plekje heeft gevonden nabij de andere reguliere opmaakknoppen (zie afbeelding hieronder). Het heet trouwens tegenwoordig Teksteffecten. Klik erop en een menu klapt open met diverse effecten waar je uit kunt kiezen. Mocht je WordArt nog van vroeger kennen, dan zie je dat het er nu een heel stuk rustiger, professioneler en gesofisticeerder uitziet. Met tamelijk bescheiden effecten die ’t ook best in een zakelijk document doen. Mits – zoals altijd natuurlijk – met mate gebruikt.

WordArt in Word
En daar zijn de WordArt-opties inclusief vrij definieerbare effecten.

Speciale effecten toevoegen

Kies een effect en start met tikken. Je ziet nu meteen het gekozen effect live toegepast. Mocht de tekst naar jouw smaak wat te klein zijn, dan selecteer je ‘m en kies je een grotere waarde achter de lettertypenaam (bijvoorbeeld 48). Heb je eenmaal een tekst getikt, dan kun je deze in z’n geheel selecteren en de effecten vervolgens finetunen. Bijvoorbeeld door via Schaduw een schaduw-effect te kiezen. Een voorbeeld wordt live getoond als je de muis even stil houdt boven een van de opties.

Ligaturen

Ook in het ‘WordArt’-menu vind je een ander bijzonder aardigheidje: Ligaturen. Dat is een truc waarmee – simpel gezegd – sommige letters aan elkaar gekoppeld geschreven worden. Heb je je altijd een beetje geërgerd aan het ontbreken van Neerlands’ meest unieke letter ofwel de ij op het toetsenbord, dan kun je die tekortkoming hiermee herstellen. Tik een tekst en selecteer deze als geheel. Klik vervolgens weer op de ‘WordArt’-knop en dan in het geopende menu onder Ligaturen op Historisch en discretionair. Voilà: ineens zijn alle ij’tjes in echte Hollandse exemplaren gewijzigd! Er is wel een nadeel: diverse andere ligaturen – die anno 2020 tamelijk gedateerd overkomen – worden eveneens geactiveerd. Wil je echt alleen die ij, dan zul je dus de woorden waarin deze letter voorkomt apart moeten selecteren en er een ligatuur van maken. Maar je krijgt voor die moetje natuurlijk wel wat moois terug!

WordArt in Word
En zo wordt de ij dan weer een ii. Of tenminste dan toch in Word. Wil je de overige ietwat oubollige ligaturen liever niet, dan rest je niets anders dan iedere ij handmatig te selecteren en te ‘verligaturisen’…

WordArt in WordMeer weten over Word? Dan heeft Van Duuren Media daar (vanzelfsprekend!) een boek voor klaarstaan. Bijvoorbeeld het Handboek Word van Peter Kassenaar. Microsoft Word is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld; de meest recente versie is 2019. Je bedient het Office-programma met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2019 helpt je snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.