De nieuwe iPad Pro 10,5 (foto: Apple)

De toekomst volgens Apple

Het kan je haast niet zijn ontgaan dat Apple gisteren een hele serie nieuwe producten aan de wereld heeft geopenbaard. Mobiel werken was nog nooit zo leuk en makkelijk!

Apple presenteerde gisteren tijdens zijn jaarlijkse ontwikkellaarsconferentie onder meer nieuwe laptops, een slimme speaker en een nieuwe iPad Pro. De tablet in z’n algemeenheid doet het nog altijd goed qua verkopen. Zeker in onze contreien is het een populair alternatief voor een onhandige laptop. Niet vreemd dus dat Apple een nieuwe telg aan de lijn iPad’s heeft toegevoegd: de iPad Pro 10,5. Hoewel deze tablet over een ruimer scherm beschikt dan de iPad 9,7 is het apparaat nauwelijks groter. Dat komt omdat het schermkader is verkleind. Inwendig klopt een A10X processor met in totaal 6 cores (3 gewone en 3 voor lichtgewicht energiezuinige taken). De minimum opslagruimte is 64 GB, een iPad met deze hoeveelheid en Wifi-only gaat voor €739 over de toonbank. De ook vernieuwde 12,9 inch iPad Pro gaat vanaf €909 over diezelfde toonbank.

iOS11

Dat is best een behoorlijk bedrag, maar u kunt ook gaan voor de veel goedkopere ‘Nieuwe iPad’ die Apple eerder dit jaar presenteerde. En ‘veel geld’ is relatief. U telt hetzelfde neer voor een capabele laptop. Bovendien biedt het óók voor het najaar aangekondigde iOS 11 met name aan de iPad’s welkome extra’s. Zo is er in een dock voorzien, a la Mac OS. Multitasken is vanaf versie 11 een eitje. Ook behoort dan het verslepen en beheren van bestanden tot de mogelijkheden. Met andere woorden: met iOS 11 zijn iPad’s – vanaf de Air, oudere worden niet ondersteund – weer een stuk productiever inzetbaar.

Einde van de notebook?

Als het aan Apple ligt (maar ook aan ándere tabletfabrikanten) is het tijdperk van de aloude notebook nakende, zo lijkt het. Zéker voor thuisgebruikers, maar ook voor zakelijke gebruikers die vaak onderweg zijn. Een lichtgewicht tablet met geoptimaliseerde hard- én software in de vorm van uitstekende apps maken de laptop steeds ‘ouderwetser’. Wie zit er nou nog te wachten op zoemende ventilatoren, een warm gloeiende bodemplaat en een batterijmeter die toch weer veel te snel richting de nul gaat? De betere tablets – ongeacht of ze op iOS of Android draaien – beschikken over razend slimme, geoptimaliseerde hardware die het onderste uit de kan halen qua batterijduur. Tegelijkertijd zien we dat de apps uit de appstores voor dergelijke apparaten steeds indrukwekkender van kwaliteit worden. Aanraakoptimalisatie maakt ze een plezier om productief mee te werken. De toekomst lijkt dan ook (nog steeds) aan de tablet. Of in ieder geval aan systemen met soortgelijke geoptimaliseerde hardware.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.