Een abonnement op Luminar

Een abonnement op Luminar?

Heb jij Luminar gekocht omdat je geen abonnement wilde nemen op Lightroom Classic van Adobe? Misschien vraag je je dan af wat ze bij Skylum – de makers van Luminar – bezielt door je eerst een compleet nieuwe AI-versie door je strot te duwen en je vervolgens proberen te verleiden om een extra jaarabonnement te nemen. Pardon? Een abonnement op Luminar?

Luminar 4 en Luminar AI

Luminar is een van de concurrenten van Lightroom Classic en prima software om je Raw-bestanden mee te bewerken. Met Luminar kun je slim en snel een foto opkrikken of er een andere lucht in kunt monteren. Luminar is niet duur en je koopt gewoon een applicatie. Niks geen lidmaatschap of abonnement. Luchtvervanging – Sky Replacement – begon in Luminar 4 en werd aangekondigd onder het mom van AI, ofwel Artificial Intelligence. Luminar 4 bevatte nog meer AI-mogelijkheden, maar toch besloot Skylum dat er een aparte AI versie moest komen: Luminar AI. Geen update van Luminar 4, maar echt een andere applicatie. We zitten dus met twee versies van Luminar: Luminar 4 en Luminar AI. Welke versie moet je nu aanschaffen? 

Een abonnement op Luminar

Een abonnement op Luminar
Master, Expert en Guru. Hier nog met Betoverende schemeringen.

Als je zoekt op Luminar kopen, krijg je nu voornamelijk Luminar AI te zien. Skylum doet in ieder geval of Luminar 4 niet meer bestaat. Zoeken op Luminar kopen levert een aanbieding op waarbij ik respectievelijk Master, Expert en Guru kan worden, met prijzen van 79, 148 en 207 euro. Master van wat? Dit zijn de marketingteksten: als Master profiteer ik van AI Fotobewerking, als Expert krijg ik de volledige controle over elk aspect van beeldbewerking en als Guru worden al al mijn fotografie-wensen vervuld en ontvang ik regelmatig exclusieve creatieve middelen. Je krijgt als Master alleen Luminar AI. Als Expert krijg je naast Luminar AI Aurora HDR extra. Als Guru krijg je Luminar AI, Aurora HDR en sluit je een jaarlijks abonnement af op Luminar X. WAT? EEN ABONNEMENT? 

Creatieve activa

Ja, een abonnement! Bij Skylum was het verkopen van een ‘pakketje’ blijkbaar niet genoeg. Niet genoeg om Luminar verder te ontwikkelen? Niet genoeg om winst te maken? Ik weet wel dat Adobe met de abonnementen/lidmaatschappen ondertussen goed geld verdient. Het doet er ook niet helemaal toe. Het gaat erom wat je krijgt. Wat biedt dat lidmaatschap? Dit is de info die je te lezen krijgt als je op Meer weten klikt: Ontvang regelmatig exclusieve creatieve activa in je inbox. Vergroot je kennis van alle zaken die met fotografie te maken hebben. Creëer authentieke beelden die zich onderscheiden van de grote massa. Krijg Luminar tutorials, fotografie tutorials, gecureerd Looks en Sky packs, een Luminar Marktplaats korting, en nog veel meer. Je krijgt dus extra ‘gecureerde’ Looks en Skypacks (gemaakt door Skylum en ‘gecureerde’ fotografen). Wat zijn dat dan voor Looks en Skypacks? En wat zijn creatieve activa? En wat zijn creatieve middelen? 

Pittoreske kunstwerken

Wanneer is het genoeg?

Bij de creatieve middelen denk ik aan LSD, of andere moderne psychedelica. Maar ze bedoelen natuurlijk iets anders. Dat zijn waarschijnlijk de aanbiedingen die ik regelmatig in mijn mailbox ontvang. Zoals de Van Gogh Artistic Collection. Verander je foto’s in pittoreske kunstwerken van Vincent van Gogh. Met behulp van Luchtvervanging – Sky Replacement – zet je een nieuwe Van Gogh-lucht in je landschappen. Mooi? Mwah… Al die extra’s en uitbreidingen. Wie zit daar op te wachten? Dat je daarvoor moet betalen begrijp ik wel, maar hoeveel creatieve middelen heb je precies nodig? Wanneer is het genoeg?

Gratis betoverende schemeringen

Nog een laatste ding over Skylum en hun huidige aanbiedingen. Ik heb voor deze column gezocht op Luminar kopen. Je krijgt dan die drie mogelijkheden met Master, Expert en Guru te zien. Zonet kreeg ik er bij alle drie nog een gratis Look of Skypack bij: Betoverende schemeringen. Nu is die aanbieding ineens verdwenen, terwijl ik de column zit te typen. Ik wachtte blijkbaar te lang met bestellen. Sorry Frederiks, even geen betoverende schemeringen voor jou. Maar misschien – als ik nog wat langer wacht – krijg ik de Van Gogh Artistic Collection wel gratis of Moods of Summer of Love wins of de Pride Templates Collection met veel regenbogen. Maar liever krijg ik een gratis creatief middel. Daar heb ik wel zin in.

Ben je de gelukkige bezitter van Luminar 4 en wil je leren hoe je dat optimaal kunt gebruiken? Daar is een boek voor: Zo werkt Luminar van Henny Temmink. 

Een gedachte over “Een abonnement op Luminar?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.