SmugMug & Flickr

Een bedelmail van SmugMug & Flickr

Twee jaar geleden nam SmugMug Flickr over om het te redden van de ondergang. Flickr was verliesgevend en SmugMug dacht het er weer bovenop te kunnen helpen. Deze week ontving ik een mail van Don MacAskill, Co-Founder, CEO & Chief Geek van SmugMug & Flickr, een soort bedelmail. Of ik toch alsjeblieft voor $5,- in de maand Pro-lid wil worden. Begin dit jaar besloot ik dat niet te doen, Pro-lid te worden. En nu wel?

Nog steeds verlies…

MacAskill vertelt eerst wat ze allemaal hebben gedaan om Flickr beter te maken. Er zijn betere servers, betere ondersteuning, maar dat is blijkbaar allemaal niet genoeg om voldoende Pro-leden te krijgen. Ik citeer uit zijn mail: ‘Flickr heeft je hulp nodig. Het verliest nog steeds geld. Honderdduizenden trouwe Flickr-leden sloten zich aan bij Flickr Pro, waarvoor we ze eeuwig dankbaar zijn. Het verliest nu veel minder geld dan het deed. Maar het is nog steeds niet genoeg. We hebben meer Flickr Pro-leden nodig als we de Flickr-droom levend willen houden. Je betaalt waarschijnlijk voor services zoals Netflix en Spotify minimaal $ 9,- per maand. Ik ben dol op dergelijke diensten en ik ben een tevreden betalende klant, maar ze bewaren je waardevolle foto’s niet en je kunt ze ook niet delen met de belangrijkste mensen in jouw wereld. Flickr doet dat wel, en een Flickr Pro-lidmaatschap kost minder dan $ 1 per week.’

$1,- per week

$1 per week! Dat kun je toch wel betalen, Hans Frederiks?! We hebben dit jaar op je 1000 overgebleven foto’s gepast, maar nu willen we toch wel erg graag dat je Pro-lid wordt. (Ik parafraseer de mail-inhoud maar even). Eh, Don MacAskill, het is fijn dat je die droom hebt om Flickr levend en winstgevend te maken. Maarre, misschien is het een droom die voorbij is. Dat ik inderdaad voor Spotify en Netflix betaal (en ook nog voor NPO-start, en voor Disney+ om de Mandalorian te kijken) heeft niks te maken met mijn fotoverzameling en de manier waarop ik die deel met anderen.

Gratis en voor niks

Mijn foto’s staan op mijn harde schijven, en hun informatie staat in mijn Lightroom-catalogus. Daarnaast staan al die foto’s ook nog eens op Google Foto’s, keurig doorzoekbaar dankzij Google’s AI. Ik denk dat er zo’n 300.000 foto’s bij Google staan. Wil ik mijn foto’s delen dan doe ik dat via Google Foto’s. Ik deel ze met mijn vrouw, kinderen, familie en vrienden, allemaal via Google Foto’s. Had ik al gezegd dat Google Foto’s gratis is? Nee? Google Foto’s is gratis!

Wat biedt Flickr me?

SmugMug & Flickr
Gedeelde albums in Google Foto’s…

OK, ik begrijp de charme van Flickr. Ik vond het ook leuk om foto’s te delen met gelijkgestemde fotografen. Foto’s van Waterland, van concerten; echt wel leuk dat soort groepen in Flickr. Als ik dat delen met gelijkgestemden zou willen, kan dat ook via Facebook. Daar deel ik soms foto’s met mensen die ook met een Fuji X-H1 fotograferen of met mensen die het in Artis net zo leuk vinden als ik. Kortom, ik heb geen behoefte aan wat Flickr mij biedt en blijkbaar zijn er meer mensen die net zo denken als ik. $1,- per week is inderdaad niet veel, maar het is wel $50,- per jaar. En volgend jaar weer en dan weer. En als ik mijn lidmaatschap opzeg, dan moeten mijn foto’s van de servers. Als ik mijn abonnement op Netflix opzeg, dan kan ik niet kijken, maar verlies ik niets. Zei ik al dat Google Foto’s gratis is?

Sorry SmugMug, sorry Don MacAskill, ik word geen Pro-lid. Flickr biedt me niet iets wat ik elders niet al heb. Ik wens je veel nieuwe leden, ik hoop dat Flickr levensvatbaar is, maar ik houd mijn hart vast…

Meer lezen over wat mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon, pc of tablet? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.