Een ‘echte’ camera? Een bedreigde soort!

Bijna iedereen maakt foto’s met zijn telefoon. Snel en gemakkelijk. En de kwaliteit is tegenwoordig ruim toereikend voor veel publicatiedoeleinden. Van Instagram tot A4 in een fotoboek. Beter is ook niet nodig voor 95% van de ‘fotografen’. Toch leeft er bij veel mensen het onderbuikgevoel dat ze met een ‘echte’ camera betere foto’s zouden maken. De vraag is echter of dat ook inderdaad het geval zou zijn. Een paar overdenkingen…

Betere foto’s

Wat wil dat eigenlijk zeggen betere foto’s? Betere compositie, betere timing? Of is het alleen maar technisch beter? Vinden we een telefoonfoto minder ‘goed’, omdat we op 100% in Photoshop vreemde ‘artefacten’ zien van beeldverbetering? Maar wat als je die ‘beeldfouten’ niet ziet beeldvullend op een beeldscherm (telefoon, laptop of desktop)? Of in een A4-print? Dan heb je die betere kwaliteit helemaal niet nodig. Dan is de betere kwaliteit eigenlijk alleen maar bedoeld als een soort zelfbevrediging om te kunnen zeggen “kijk de foto is scherp op 100% in Photoshop”, zonder dat dit een praktische waarde heeft. Per slot van rekening rijden we ook niet allemaal in een Formule 1 auto.

Instellingen

Als je met een moderne telefoon fotografeert, dan heb je geen benul van zaken als diafragma, sluitertijd, ISO, belichtingscompensatie, witbalans, dynamisch bereik, ruisonderdrukking, HDR-montage en al die andere zaken die je ‘zogenaamd’ moet weten om een goede foto te maken. En dat is ook niet nodig. Want een telefoon herkent onderwerpen (gezichten, landschap, hoog contrast) en kan tevens razendsnel meerdere opnames monteren voor een betere foto. Zonder dat je daar als fotograaf iets voor hoeft te doen of zelfs iets van merkt. Achteraf kun je bovendien snel aanpassingen doen, zoals bijvoorbeeld de onscherpte van de achtergrond veranderen.

Technisch betere foto’s

Als je echter overstapt op een ‘echte’ camera, dan krijg je ongevraagd (en ongewild) wel te maken met getalletjes, rekensommetjes, moeilijk vakjargon en zelfs bewerken van foto’s op een computer. Als je daar affiniteit mee hebt, dan zul je na een aantal maanden in sommige gevallen technisch betere foto’s gaan maken dan met je telefoon. Al is dat alleen op 100% in Photoshop. Maar als je niets hebt met ‘een stopje minder van f/2.8 naar f/4’ of met ‘exposure bracketing’, dan ligt die ‘echte’ camera binnen een week stof te vangen in de kast.

Niet slim

Geen ‘echte’ camera’s…

De ‘klassieke’ automatiek van een ‘echte’ camera ontbeert de slimheid van een telefoon. Bovendien zijn camerafabrikanten zeer terughoudend in het toepassen van beeldverbetering. Dit allemaal met de gedachte dat menselijke controle over de instellingen betere belichting, scherpte en kleuren oplevert en dat de foto zo ‘natuurlijk’ mogelijk moet zijn, zodat jij als fotograaf de regie hebt over eventuele persoonlijke aanpassingen. Voor een hobbyist misschien leuk, die er vele avonden op zijn computer (computer? Wie heeft die nog) mee bezig wil zijn. Maar de ‘gewone’ telefoonfotograaf heeft daar geen zin in en al helemaal de tijd, de kennis, en het gereedschap niet voor. Klikken, kijken, klaar en op naar de volgende foto. En kijk maar eens op Instagram. Dan zul je zien dat je met ‘slimme’ telefoons verrassend goede foto’s worden gemaakt, die massaal door heel veel mensen worden geliket. Foto’s, net zo mooi en soms zelf mooier dan foto’s die met een ‘echte’ camera zijn gemaakt.

Al doet de slimme software van de smartphone camera veel voor je foto’s, toch haal je misschien niet alles uit je smartphonecamera. Wil je wat meer weten over fotografie en wat je standaard als extra mogelijkheden in je smartphonecamera hebt? Lees dan Focus of fotografie: smartphone-fotografie van auteur en fotograaf Jeroen Jazet. Jeroen Jazet leert je de beste en nieuwste mogelijkheden van je camera. Negentig procent van die mogelijkheden is namelijk nog onbekend bij de gemiddelde smartphone-fotograaf. Meer artikelen over smartphonefotografie op dit blog vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.