Een goede supportafdeling is onmisbaar

De provider in Amerika waar we onze sites en blogs hosten, stuurde een mailtje dat de server waar dat alles op staat nieuwe hardware en software ging krijgen. Zorg voor een goede back-up, want je weet nooit wat er kan gebeuren! Een update naar nieuwe snellere, veiligere hard- en software? Heerlijk! Nou, eh… na de migratie deed niets het meer. De email niet en de blog waren onbereikbaar. Dankzij een goede supportafdeling was het gelukkig snel opgelost.

Opruimen!

Eind 2003 maakte ik een website voor mijn vrouw, die illustrator is. Een vriend raadde me aan om die in Amerika onder te brengen bij Lunarpages. In de loop van de tijd kwamen er blogs bij en zette ik er wat fotoverzamelingen op, om die via het web aan klanten/vrienden/familie te kunnen laten zien. In die 15 jaar werd de map op de server van Lunarpages waar dat alles stond een beetje een zooitje. Ik was dan ook niet echt verbaasd toen ik een volgend mailtje kreeg met het verzoek dat ik, voorafgaand aan de servermigratie, de boel in die map een beetje wilde opruimen. Subject: domain – Excessive / Unrelated content found on your account [Action Required].

Ouwe troep

Ze wilden bijvoorbeeld graag dat ik wat aan de volle mailmappen deed. En wat was oud spul met de grootte van 3,3 gig? Oud spul? Die map bevatte inderdaad ouwe troep. Had ik zelf die map gemaakt in 2011? Of had die vriend van mij ooit een poging gedaan om de boel een beetje op te ruimen? De mailtjes van Lunarpages kregen een dringender toon. If you cannot provide such details in the next 72 hours, we will move the contents to a secure off-server location where you can obtain a copy. After 5 days, the contents would be removed entirely from the alternate location. Ik keek via ftp naar de zooi die mijn map was geworden. Voordat ik wat verwijderde maakte ik een back-up. Ik stuurde wel een mailtje terug, dat alles in onze map bijzonder waardevol was.

Zwarte lijst

Lang verhaal kort: tegen de tijd dat ik mijn back-up klaar had, begon de migratie. Nacht in Amerika, dag in Nederland. Verrek! De mail doet het niet meer! Even inloggen bij Lunar om te kijken hoe dat zit. Inloggen lukte niet, ik probeerde het een keer of vier, maar de verbinding kwam niet tot stand. Even geduld, misschien. Ik probeerde het een paar uur later weer eens, maar niks. Ook de blogs en de site waren onbereikbaar. Nog meer geduld. Ik keek op mijn telefoon en daar zag ik de de mail wel binnenkomen. Het bleek allemaal een misverstand: door mijn pogingen om in te loggen was ik op een zwarte lijst terecht gekomen, waardoor ik op mijn iMac niet meer kon inloggen.

Supportafdeling

supportafdeling
Missing the MySQL extension…

De mail kwam gelukkig weer binnen. De WordPress-blogs gaven echter allemaal een foutmelding. Mijn PHP mistte de MySQL extensie!? Dit was in ieder geval iets waar ik zo snel geen oplossing voor had. De supportafdeling van Lunarpages gelukkig wel. Zij zorgden ervoor dat de MySQL extensie wel gevonden werd en alles draaide weer. Toen ik naar mijn map op de server keek zag ik dat ze toch alles hadden overgezet, zelfs de map oud spul, die ik al had gewist. Op zo’n moment merk je dat de kennis van hoe WordPress precies werkt, behoorlijk tekort schiet.

htaccess

supportafdelingDaar zijn natuurlijk boeken voor. De supportafdeling van Lunar sleutelde aan de htaccess-file, iets dat ik ooit zelf ook wel eens had gedaan, maar waarvan de kennis behoorlijk was weggezakt. Tijd om die kennis bij te spijkeren. Ik begin maar met het Handboek WordPress. Ik moet weten hoe het ook alweer zit met htaccess, waar WordPress ook van alles in aanpast. Natuurlijk kan een goede supportafdeling veel voor je oplossen, het is handiger als je er zelf ook iets vanaf weet. Wat ik in ieder geval nu ook moet aanzetten is de SSL security. Dat kan op de nieuwe server: de mogelijkheid om de sites en blogs met https:// te laten beginnen. Laat ik dat eerst eens uitzoeken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Een goede supportafdeling is onmisbaar”

    1. Tja, ik ben niet ontevreden over Lunarpages. Misschien waren er in 2003 geen goede Nederlandse partijen die mijn websites en blogs konden gaan hosten. Misschien is het tijd om naar een Nederlandse partij te gaan. Wie weet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.