Windows 10 in de problemen door verkeerde microcode (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intel_CPU_Core_i7_6700K_Skylake_top.jpg)

Windows 10 in de problemen door verkeerde microcode

Microsoft heeft een update voor Windows 10 uitgerold met daarin microcode (een update voor de processor, zeg maar) die niet in orde blijkt te zijn.

Microsoft en Intel zijn voorlopig nog niet af van de ellende rond Spectre en Meltdown (plus inmiddels ontdekte soortgelijke lekken). Het blijft houtje-touwtje werk om een paar generaties brakke processoren te repareren. Dat laatste kán tegenwoordig namelijk door microcode naar de processor te uploaden. Die microcode kun je zien als software waar de processor intern op draait, en die is dus te updaten. Punt is dat de daar weer achterliggende hardware dat niet is. En dat bedoelen we met behelpen: de microcode-updates zorgen er eigenlijk hoofdzakelijk voor dat bepaalde dingen in hardware niet meer gebeuren. Dat levert – afhankelijk van het gebruik – processoren op die een paar procent tot maar liefst 30% trager zijn. Hoe dan ook, die microcode-updates zijn heel gevoelig voor fouten. Als het daar mis gaat, start je computer bijvoorbeeld niet meer op. Precies dat heeft Microsoft voor elkaar gekregen met update KB4100347. Onder het motto ‘Oops, I did it again’.

Teruggetrokken

Microsoft heeft de gewraakte update KB4100347 voor Windows 10 inmiddels met gezwinde spoed teruggetrokken na een stortvloed aan klachten over niet meer startende pc’s. Extra probleem is dat deze update – officieel puur en alleen bedoeld voor Intel cpu’s – per ongeluk ook is uitgerold naar systemen met een AMD processor aan boord. Die code is daar natuurlijk niet werkend op te krijgen, want een heel andere processor. Oeps. Probleem van microcode is overigens dat deze als allereerste tijdens het opstarten van een computer wordt geladen en naar de processor geüpload. Gaat er daar iets mis, dan hangt de CPU en gebeurt er verder niks meer. Niet alle processoren en systemen lijken getroffen, maar het zijn er in ieder geval veel, getuige onder meer dit bericht op Bleepingcomputer.com. Is jouw systeem getroffen door deze bug, dan heb je een probleem. Want de enige oplossing bestaat uit het verwijderen van KB4100347. En dat kan niet zonder dat je pc start.

Verouderd

Het lijkt er inmiddels op dat Microsoft een oude en achterhaalde update van Intel heeft uitgerold zonder te checken of daar een nieuwere versie van beschikbaar is. Het trieste van de microcode-updates is dat deze normaliter via de bios wordt uitgerold. Tegenwoordig onderhouden nog maar weinig fabrikanten van moederborden en laptops hun biossen. Vandaar dat ‘plan B’ voorziet in Microcode-updates via het besturingssysteem, zoals Windows 10. Op zich een goed idee, maar de leverancier van het besturingssysteem moet zich dan wel netjes aan de regels houden natuurlijk. Als dat niet gebeurt zit je – zoals nu – met de gebakken peren als eindgebruiker. Los van niet startende systemen worden overigens ook veel langzamer draaiende computers gemeld.

Trager op komst

Dat die systemen langzamer worden na microcode-updates voor de gevonden hardwarelekken is niet helemaal vreemd. Onderdelen in de processor die deze sneller maakten worden uitgeschakeld of aan banden gelegd. Inmiddels is er volgens de geruchten een update op komst die hyperthreading in Intel-processoren helemaal uit gaat schakelen (zie posts op deze pagina). Effectief gezien betekent het dat bijvoorbeeld een Intel Core i7-processor na het uitschakelen van die optie hetzelfde werkt als de veel goedkopere Core i5-processor. Hoe dat in de praktijk allemaal gaat uitpakken is afwachten. Wel geldt dat gebruikers van de dure i7’s vanaf dat moment geen waar meer voor hun geld zouden krijgen. Een oplossing voor de lekken is overigens nog lang niet in zicht, want Intel moet eerst een compleet nieuw processorconcept van de grond af aan opbouwen. En dat is geen sinecure.

MHet Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaareer weten over Windows 10 en updaten? Lees dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens!

 

 

Meer berichten rondom het thema Windows updates vind je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.