Chrome OS Flex

Een oude pc nieuw leven inblazen met Chrome OS Flex

Je laptop loopt op de laatste benen. Upgraden naar Windows 11 lukt al helemaal niet.  Dan kun je overwegen om een nieuwe laptop aan te schaffen. Óf je probeert je oude computer weer nieuw leven in te blazen. Dat laatste is goed voor je portemonnee en ook nog eens goed voor het milieu… Je kunt je oude pc bijvoorbeeld nieuw leven inblazen met Chrome OS Flex

Geen updates meer?

Je computer kan langer mee dan je denkt. Misschien niet met het oorspronkelijke besturingssysteem dat er bij aanschaf opstond, zoals Windows of macOS, maar met een alternatief besturingssysteem. Je oude computer krijgt bijvoorbeeld geen updates meer, omdat Microsoft of Apple geen tijd en geld meer in updates willen steken.  Qua hardware is er waarschijnlijk helemaal niets mis, maar ja, je krijgt geen veiligheidsupdates meer en dat geeft een onveilig gevoel. Deze maand kwam Google met Chrome OS Flex, een besturingssysteem dat je in de plaats van je oude OS kunt installeren. 

Certified models

Chrome OS Flex is dus een OS dat je op oude Mac’s en Pc’s kunt installeren, waardoor je er een soort Chromebook van maakt. Je  vervangt Windows of macOS volledig door Chrome OS Flex. Het installeren gaat zo’n beetje hetzelfde als het installeren van Windows 11 via een USB-stick. Google legt je haarfijn uit hoe je de installatie moet doen. Je hebt een PC nodig met minimaal 4GB RAM en 16GB opslagruimte. Daarnaast moet die oude PC een 64-bit processor aan boord hebben. Je kunt dus niet zo maar een oude PC omtoveren in een moderne Chromebook. Op de supportsite van Chrome OS Flex kun je een lijst met Certified models vinden, Pc’s die in meer of mindere mate geschikt zijn voor dit nieuwe OS. 

Chrome OS Flex of Linux?

Chrome OS Flex
Is je oude laptop ‘certified’?

Daar kun je zien of je oude PC prima geschikt is (Verified to work), of je minimale problemen kunt verwachten (Minor issues expected) of dat er grote problemen te verwachten zijn (Major issues expected). Zo is een Apple Macbook Pro 9.2 prima geschikt, maar bij een HP Compaq 6000 Pro kun je die grote problemen verwachten. De lijst van Pc’s  is wel uitgebreid. Als je avontuurlijk bent aangelegd is dit misschien een goed idee om je oude pc nieuw leven in te blazen. (Ik zou het graag proberen, maar de oude iMac die hier staat, komt niet in de Certified models-lijst voor.) Chrome OS Flex staat nog een beetje in de kinderschoenen en is op dit moment nog iets té avontuurlijk. Ook avontuurlijk, maar al beter uitgekristalliseerd is het installeren van Linux op een oude PC. Linux op een oude pc is al heel vaak gedaan en op dit moment een veiligere keuze. 

Overstappen op Linux? Het gratis besturingssysteem Linux heeft in de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het ook voor consumenten-pc’s een uitstekend alternatief voor Windows aan het worden is. Het is stabiel, snel en veilig en het draait op een breed assortiment aan hardware. Bijna dagelijks worden er nieuwe programma’s voor Linux gemaakt en voor alle taken waarvoor u een computer kunt gebruiken is er wel een populaire (en vaak gratis) toepassing beschikbaar. Een interessant gegeven voor miljoenen Windows 10-gebruikers, voor wie een overstap op Windows 11 niet of moeilijk mogelijk is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.