Met Livetekst op macOS en iOS herkent uw Mac, iPhone, of iPad tekst in foto’s of afbeeldingen en is het mogelijk om de tekst te selecteren en te gebruiken met andere apps. Daarover verderop in deze blogpost. Eerst iets over de toekomst van Apple en de Applehardware. Apple presenteerde begin deze week zoals elk (bijna…) voorjaar weer een hele serie nieuwe hardware. En het is duidelijk wat Apple en de toekomst betreft: vaarwel Intel.
Wellicht ‘t meest opvallende nieuws van Apple – en dan met name voor ‘de gewone man’ was dat zowel de 21,5 als 27 inch iMac per direct uit het assortiment gehaald zijn. Dat werd weliswaar niet groots aangekondigd op de presentatie, maar de genoemde schermgrootten zijn ineens niet meer verkrijgbaar. In de plaats van beide modellen is een 24-inch iMac gekomen, gebaseerd op de M1-SoC. Het allergoedkoopste model kost €1449, maar daar ontbreken wel wat handige dingen aan. Zo zit er op deze instapper geen ethernet-aansluiting en ook moet je het zonder USB 3 doen. Wel zijn er twee Thunderbolt-poorten, dus met verloopjes kom je zeker een aardig eind. De overige twee modellen (met 256 GB of 512 GB SSD aan hebben die toch handige poorten wel standaard aan boord. Alle modellen hebben een beeldscherm met een 4,5K resolutie, maar de goedkoopste iMac heeft één GPU minder om het beeld mee op te bouwen.
iMac of Mac Mini?
Langzaam aan kun je je af gaan vragen of een iMac de meest verstandige investering is. Je kunt bijvoorbeeld ook voor €799,10 (dat duppie moest er blijkbaar écht bij) een Mac Mini met vergelijkbare specificaties kopen. Daar kun je dan naar wens een eigen monitor op aansluiten. Dat kan een bestaande Full HD-monitor zijn, of je besteedt iets van 300 a 400 Euro aan een 4K-scherm. Inderdaad: die combi komt natuurlijk ook in de buurt van een iMac (al blijft het een stuk minder), maar dat scherm kun je blijven gebruiken als je eens een nieuwe Mac Mini koopt.
Alle Macs draaien macOS. Ben je daar niet mee bekend en heb je bijvoorbeeld net zo’n betaalbare Mac Mini aangeschaft, dan komt het boek Ontdek macOS Monterey van Bob Timroff uitstekend van pas als leermiddel en naslagwerk. Hiernavolgend fragment uit dat boek is op maat gesneden voor de nieuwe Mac’s met M1-processorunit aan boord.
Livetekst
Met Livetekst (Live Text) herkent uw Mac, iPhone, of iPad tekst in foto’s of afbeeldingen en is het mogelijk om de tekst te selecteren en te gebruiken met andere apps. U kunt geselecteerde tekst kopiëren en plakken, opzoeken en vertalen zoals u gewend bent met tekstselecties. Livetekst werkt in Foto’s, Schermafbeelding, Snelle weergave en Safari. Klikt u bijvoorbeeld op een adres, dan kunt u dit hierna bekijken in Kaarten. Persoonlijke gegevens uit foto’s worden overigens lokaal op uw apparaat bewaard. U kunt de gemarkeerde tekst ook naar een document slepen. Als telefoonnummers, adressen en dergelijke informatie wordt herkend, klikt u hierop om deze direct te gebruiken.
Beperkingen Livetekst werkt alleen op Mac-computers waarop macOS Monterey kan worden geïnstalleerd en die zijn voorzien van een Apple silicon chip (M1 en nieuwer). De iPhone of iPad waarop u Livetekst wilt gebruiken moet een A12-chip of hoger bevatten. Livetekst is daarnaast nog alleen beschikbaar op systemen die gebruikmaken van de talen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Spaans.
Hoewel de tekstherkenning officieel nog maar een beperkt aantal talen ondersteunt, is het echter wel mogelijk de optie met een ‘truc’ te activeren. Woordherkenning en vertalen worden echter niet ondersteund.
Livetekst activeren op iOS en iPadOS
1. Open Instellingen op uw iPhone of iPad.
2. Tik hierna op Algemeen en vervolgens op Taal en regio.
3. Kies Voeg taal toe en voeg Engels toe als extra (tweede) taal
4. Zet de optie Livetekst aan.
Livetekst activeren op macOS
1. Open Systeemvoorkeuren.
2. Kies Taal en regio en de tab Algemeen.
3. Klik op het plusteken (+) links onderaan het venster en voeg Engels toe als extra taal.
4. Zet vervolgens de optie Selecteer tekst in afbeelding aan.
Livetekst met Camera
Op een iPhone of iPad is het mogelijk om livetekst te herkennen via de app Camera. Wanneer u een iPhone- of iPad-camera op tekst richt en de tekst wordt herkend, dan tikt u onderaan op de knop Live Tekst (de knop met drie horizontale lijnen). De (tijdelijke) foto van de tekst gebruikt u dan om deze informatie te kopiëren en te gebruiken in een andere app.
Livetekst-vertalingen
U kunt de tekstherkenning eveneens gebruiken om in real time tekst te vertalen. De software herkent de talen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Spaans. Wanneer deze taal wordt herkend selecteert u de tekst en opent u het contextmenu met de rechtermuisknop en kiest u Vertaal. Hoewel Nederlands nog niet is ondersteund, kunt u bijvoorbeeld wel een Italiaanse tekst vertalen naar het Engels.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.
Ontdek macOS Monterey
Een van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Monterey, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.