Apple Universal Control staat eindelijk op springen

Eindelijk, maanden na de aankondiging en introductie van iOS 15 zijn er dan iOS/iPadOS 15.4  en macOS 12.3 met Apple Universal Control aan boord.

Universal Control werd door Apple tijdens de introductie van iOS/iPadOS 15 en macOS Monterey met veel bombarie aangekondigd als dé feature om te hebben. Je kon er vanaf je Mac een iPhone of iPad mee bedienen, gewoon met muis en toetsenbord van je computer bijvoorbeeld. Kortom: er ontstond als het ware één apparaat met extra mogelijkheden als je achter je bureau zat. Klonk allemaal heel mooi, alleen bleek Apple Universal Control uiteindelijk toch niet in iOS 15 en de rest van Apple’s besturingssystemen aanwezig te zijn. De precieze redenen werden nooit bekend gemaakt, maar waarschijnlijk was het een paar maanden geleden gewoon nog niet ‘af’.

Deze week moeten iOS en iPadOS 15.4 verschijnen, die er dan eindelijk mee overweg kunnen. Vooropgesteld dat je je Mac ook update naar de eveneens deze week te verschijnen versie 12.3 van macOS. Met die combinatie bieden de drie besturingssystemen dan wat enkele maanden tijdens de aankondiging ervan beloofd werd.

Auteur Bob Timroff schreef in zijn boek Ontdek macOS Monterey onder meer over Sidecar (een soort van voorloper van Universal Control) en Universal Control. Als u het boek koopt kunt u een bijlage downloaden met meer uitleg over Universal Control.

Sidecar

Met Sidecar gebruikt u een iPad – in landschapsmodus – als tweede beeldscherm voor uw Mac. U kunt dan niet alleen exact op de iPad weergeven wat op uw Mac is te zien, maar alle Mac-programma’s tevens bedienen met de iPad. Dit doet u met het touchscreen van de iPad of u gebruikt een Apple Pencil. Daarnaast is het mogelijk om apps en vensters van de Mac te verplaatsen naar het scherm van de iPad voor meer schermruimte op de Mac.

Sidecar biedt bovendien de mogelijkheid om de iPad te gebruiken als een grafisch tekentablet. Met behulp van een Apple Pencil kunt u op uw iPad tekenen, schetsen en schrijven in apps die het gebruik van een stylus ondersteunen.

Sidecar werkt helaas niet met alle Mac- en iPad-modellen. De volgende apparaten, voorzien van Big Sur of later en iPadOS 13 en later worden ondersteund:

Mac
 • iMac (2015 of later)
 • iMac Pro (2017 of later)
 • Mac Pro (2019)
 • MacBook (2016 of later)
 • MacBook Pro (2016 of later)
 • MacBook Air (2018 of later)
 • Mac mini (2018 of later) iPad
 • iPad (zesde generatie of later)
 • iPad mini (vijfde generatie of later)
 • iPad Air (derde generatie of later)
 • iPad Pro 9,7-inch
 • iPad Pro 10,5-inch
 • iPad Pro 11-inch
 • iPad Pro 12,9-inch

Apple Universal Control

Voorwaarden Om Sidecar te gebruiken moeten beide apparaten zijn ingelogd met hetzelfde iCloud-account en moeten Bluetooth, wifi en Handoff zijn ingeschakeld. De apparaten mogen maximaal tien meter van elkaar zijn verwijderd en zowel de iPad als de Mac mogen hun internetverbinding niet delen.

Bij gebruik van Sidecar ziet u een balk aan de linkerkant van het scherm: Sidebar. Daarin vindt u extra functies en hebt u toegang tot veelgebruikte bedieningsknoppen, zoals toetsen met shortcuts voor apps die dat ondersteunen.

Bovendien biedt Sidebar de optie om functies van de Touch Bar te gebruiken, zelfs als uw Mac daar niet over beschikt. De knoppen hiervoor verschijnen aan de onderkant van het iPad-scherm. Apps met speciale Touch Bar-functies zijn hierdoor op de iPad te bedienen.

Apple Universal Control
Sidebar maakt het mogelijk Mac-functies te gebruiken in apps op uw iPad.

Universal control

Universal Control (Universele Controle) is een belangrijke aanvulling voor macOS Monterey en iOS 15. Universele Controle doet denken aan het hierboven beschreven Sidecar. Universele Controle maakt het echter mogelijk om meerdere Macs en iPads te bedienen met dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord. Dat maakt het eenvoudig te wisselen tussen uw verschillende apparaten. Universal Control werkt met maximaal drie apparaten tegelijk.

Apple Universal Control
Verbeter uw workflow met Universele Controle.

Het werken op meerdere Apple-apparaten wordt nog aangenamer dankzij de mogelijkheid om content van het ene Apple-apparaat naar het andere apparaat te slepen. U sleept bijvoorbeeld een foto vanuit Foto’s op uw Mac naar de rand, in de richting van het andere apparaat. De cursor verandert in een grote rode stip. Vervolgens sleept u de foto bijvoorbeeld naar een pagina die u opmaakt in Pages op uw iPad.

Tijdens het maken van dit boek verkeerde Universal Control echter nog in een bètastadium en was het nog geen onderdeel van de publieke versie van macOS Monterey. Apple wil Universal Control in het najaar van 2021 introduceren, maar zelfs dan is het maar de vraag of alles al helemaal goed werkt.

Universele Controle wordt overigens niet ondersteund op elke Mac met macOS Monterey, of op elke iPad met iPadOS 15. De volgende apparaten ondersteunen Universal Control:

Macs
 • MacBook Pro (2016 en nieuwer)
 • MacBook (2016 en nieuwer)
 • MacBook Air (2018 en nieuwer)
 • iMac (2017 en nieuwer)
 • iMac (5K Retina 27-inch, eind 2015)
 • iMac Pro
 • Mac mini (2018 en nieuwer)
 • Mac Pro (2019)
iPads
 • iPad Pro
 • iPad Air (3de generatie en nieuwer)
 • iPad (6de generatie en nieuwer)
 • iPad mini (5de generatie en nieuwer)

Apple Universal Control

Zelfde Apple ID Om Universele Controle te kunnen gebruiken moet u op elk apparaat zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID en moet u tweefactorauthenticatie hebben geactiveerd. Daarnaast moet u Bluetooth, wifi en Handoff aanzetten, en mogen de apparaten niet meer dan tien meter van elkaar zijn verwijderd.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind je HIER.

Ontdek macOS Monterey

Ontdek macOS MontereyEen van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Monterey, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.