Gereedschap Reparatie in Photoshop

Een saaie lucht vervangen in Photoshop

Scott Kelby schreef Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers. Waarom je dat boek nodig hebt als Lightroom-gebruiker? Er zijn bewerkingen die je in Lightroom gewoonweg niet kunt doen. Het combineren van twee foto’s, professioneel retoucheren van een portret, het verwijderen van storende elementen enzovoort. Dat zijn de redenen waarom die boek voor fotografen zo interessant is! We geven je deze maand aan de hand van wat voorproefjes uit het boek een indruk van wat je in het boek kunt verwachten. In dit voorproefje leer je een saaie lucht vervangen in Photoshop.

Een saaie lucht vervangen in Photoshop

Niets is dodelijker voor een foto dan een onbewolkte hemel, maar gelukkig is het heel eenvoudig om een saaie lucht te vervangen door een interessantere, dankzij de schuifregelaars van de Overvloeioptie Overvloeien als van Photoshop. Die doen het werk voor ons en daarmee voorkom je dat we echt ingewikkelde maskers moeten maken. Het is echt maar een paar seconden werk en pats, boem, klaar.

STAP EEN:

We beginnen met het selecteren van deze foto in Lightroom, genomen onder een saaie, wolkenloze hemel en drukken op Command-E (pc: Ctrl-E) om deze te openen in Photoshop. Het verbaast me dat ik deze foto aan iemand durf te laten zien, maar dat doe ik alleen omdat ik het gevoel heb dat deze er beter uit zal gaan zien.

STAP TWEE:

Hier zie je een foto van enkele wolken die een paar dagen later in dezelfde stad zijn genomen. Omdat het geen stralend blauwe lucht is, denk ik dat deze goed past bij de rest van de andere foto. Druk op Command-A (pc: Ctrl-A) om de hele foto te selecteren en druk vervolgens op Command-C (pc: Ctrl-C) om deze naar het geheugen te kopiëren. Schakel terug naar de foto zonder wolken en druk op Command-V (pc: Ctrl-V) om de wolken op een eigen laag in dit document te plakken. Vervolgens moeten we de achtergrondlaag omzetten in een gewone laag. Ga daarvoor naar het deelvenster Lagen en klik rechts van het woord ‘Achtergrond’ eenmaal rechtstreeks op het kleine hangslotpictogram (zie afbeelding). Hierdoor wordt de achtergrondlaag ontgrendeld en omgezet in een gewone laag (het hangslotpictogram is nu verdwenen).

STAP DRIE:

Klik nu in het deelvenster Lagen op de foto zonder wolken en sleep deze naar de bovenkant van de laagstapel (zie afbeelding rechtsonder. De stadsfoto staat nu bovenaan en de wolken bevinden zich op de laag eronder). Dubbelklik rechtstreeks op de miniatuur van de bovenste laag om de Opties voor overvloeien in het dialoogvenster Laagstijl (zie afbeelding linksonder) te openen. Onderaan in het venster bevinden zich de schuifregelaars Overvloeien als (de twee verlopen met daaronder driehoekige schuifregelaars). De vervolgkeuzelijst Overvloeien als is standaard ingesteld op Grijs, maar aangezien we een lucht gaan vervangen, moeten we overschakelen naar het blauwe kanaal. Nu (en dit is zeer belangrijk) gaan we de schuifregelaar rechtsboven naar links slepen, maar voordat we dit doen, houden we de Option-toets (pc: Alt) ingedrukt, want als we dat niet doen wanneer we die schuifregelaar verslepen, krijgen we geen vloeiende overgang naar de nieuwe lucht. In plaats daarvan krijgen we harde, grillige resultaten die er erg slecht uitzien. Houd de Option-toets ingedrukt en versleep de schuifregelaar rechtsboven. Je zult zien dat de schuifregelaar in tweeën wordt gesplitst, waardoor een vloeiende overgang ontstaat. Hoe verder je sleept, hoe meer de blauwe lucht van de onderste laag zichtbaar wordt (zie afbeelding). Als je klaar bent, klik je op OK.

STAP VIER:

Waarschijnlijk zijn er een paar gebieden met dezelfde tinten als de lucht waar je de lucht ook een beetje kunt zien, zoals de marmeren balustrade onderaan op de foto (aan de rechterkant zie je nog een deel van de lucht verschijnen). Om die gebieden waar het ongewenste beeld te zien is te verwijderen, klik je in het deelvenster Lagen op de wolkenlaag en selecteer je in de gereedschapsbalk het gereedschap Historiepenseel (Y, ik beschouw het als ‘ongedaan maken met een penseel’) en schilder je over de betreffende gebieden. Nu veranderen ze terug naar hun originele weergave (dat zie je in de afbeelding gebeuren, waar ik over de linkerkant van de balustrade heb geschilderd). Schilder over de gebieden waar een deel van de lucht zichtbaar is. Dit kost je slechts een paar seconden en je bent klaar. Als je na het overvloeien het gevoel hebt dat de lucht te licht is, ga je naar het Camera Raw-filter (in het menu Filter) en verlaag je de Belichting een beetje.

Het 2de voorproefje uit Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers, over het retoucheren van gelaatstrekken, kun je HIER vinden. Het 3de voorproefje over het wegwerken van lelijke halo’s langs randen vind je HIER. Het 4de voorproefje over het gereedschap reparatie vind je HIER. Meer over Scott Kelby en zijn boeken lezen? HIER vind je alles wat er op dit blog over hem te vinden is.

2 gedachten over “Een saaie lucht vervangen in Photoshop”

  1. Hoe perfect de montage ook is gemaakt er komt meer kijken om een dergelijke ingreep geloofwaardig te maken (als dit al mogelijk is). De lichtsituatie op de gebouwen blijft die van een egaal grijze lucht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.