De ING gaat stoppen met de aloude TAN-codes (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ING_Group_N.V._Logo.svg)

Einde TAN-code bij ING

Klanten van ING kennen het vast wel: bij elke overboeking moet een TAN-code ingevuld worden. Deze haal je van een papieren lijst, of krijg je via een SMS.

De TAN-codes zijn een uitstekende beveiliging tegen digitaal gespuis. Het is een vorm van tweeweg-beveiliging. Eerst log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord bij de ING. Zelfs als een digidief deze gegevens te pakken zou krijgen, kan hij of zij alleen maar kijken naar de rekeningen. Zonder TAN-code kan er niets overgemaakt wordt naar externe rekeningen. Omdat de code via een ander kanaal (papier of sms) wordt verstuurd dan de inloggegevens ontstaat een dubbele verificatie die tot op heden zeer veilig is gebleken. Toch stopt ING ermee, omdat ze het blijkbaar toch achterhaald vinden. Begin volgend jaar is het dan ook over en uit met de TAN’s. Vanaf dat moment worden alle klanten geacht geld over te maken via de smartphone-app. En dat zou nog best wel eens een spannend avontuur kunnen worden voor de bank. Er zijn weliswaar 3,2  miljoen klanten die de app gebruiken, zo’n 2,4 miljoen is nog altijd afhankelijk van de codes. Volgens het bericht alhier (RTL Z) denkt de ING dat het overgrote deel alsnog overstapt naar de smartphone.

Vragen

De werkwijze van de ING roept natuurlijk interessante vragen op. Dat de TAN-code verdwijnt is misschien nog wel te begrijpen. Er zijn best alternatieven te bedenken voor de aloude nummers. Mede dankzij smartphones die vingerafdrukken kunnen herkennen, bijvoorbeeld. Toch is het ook een beetje griezelig dat er – zo ziet het er nu naar uit – geen externe bevestiging meer is. Bovendien klagen klanten die nu al van de blijkbaar gefaseerd uitgerolde nieuwe website (en dat is dus wat anders dan de app) gebruik maken over complexiteit. Elke betaling die op de site via de computer gedaan wordt, moet toch via de ING-app op een smartphone bevestigd worden. Die telefoon is dus als het ware de sleutel. Een werkwijze die niet als handig en vlot wordt ervaren, vooralsnog.

Iedereen aan de smartphone

Dan het meest voor de hand liggende punt van kritiek: de bank gaat ervan uit dat iedereen een smartphone in gebruik heeft. Ouderen hebben vaak moeite met dat soort apparaten, al was het maar simpelweg vanwege de te kleine lettertjes op het al even – relatief – kleine scherm. En zelfs als dat probleem overwonnen zou worden, is er natuurlijk nog altijd een financieel probleem. Niet iedereen heeft geld om de ‘latest and greatest’ smartphone te kopen. Zeker, een derdehandsje zal het ook prima doen. Maar dan heb je het al vaak over een Android-telefoon. En juist de oudere modellen van fabrikanten worden niet van de broodnodige veiligheidsupdates voorzien. Die voor gevoelige zaken als internetbankieren toch best nodig zijn.

Kies een veilige smartphone

Mocht je overwegen om dan toch maar over te stappen op een app en bijbehorende smartphone, dan adviseren we je voor aanschaf van die telefoon goed te checken of er nog updates voor uitgebracht worden. Beter is het eigenlijk om te kiezen voor een wat ouder model iPhone. Vanaf de 5s wordt alles qua besturingssysteem nog helemaal up-to-date gehouden door Apple. De nieuwste versie van iOS draait er dan ook op, en veiligheids- (en andere) lekken worden netjes gedicht. Een nog betere keuze zou de iPhone 6s zijn, dat is ook nu nog een zeer gangbaar en tegelijkertijd redelijk betaalbaar model. Zit je toch vast aan een (oudere) Android smartphone, installeer daar dan een virusscanner op. De meeste bekende merken hebben zo’n scanner-app voor je klaar staan in Google Play. Voor wie overigens helemaal geen feeling heft voor fratsen als smartphones of het geld er niet voor (over) heeft, belooft de ING eind dit jaar met een alternatief te komen. Wat dat precies in gaat houden is vooralsnog onduidelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.