Nog een alternatief voor Lightroom: Exposure X3

Er zijn vele kapers op de kust die allemaal hét alternatief voor Lightroom willen worden. Je kunt natuurlijk de RAW-editor gebruiken die je bij je camera krijgt. Bijvoorbeeld Digital Photo Professional van Canon, waarover Pieter Dhaeze op EOSzine een serie aan het schrijven is. Er is Capture One dat je kunt huren en kopen. Prijzig: 279 euro om te kopen of 20 euro per maand om te huren. Mooie RAW-omzettingen, met een interface waaraan je na Lightroom moet wennen. En er is Exposure X3 met een interface die je sterk aan Lightroom doet denken.

Exposure X3

Bij Alien Skin denk je aan de digitale filmsimulaties die dat bedrijf lange tijd maakte. Soms mooie effecten, maar het bleven effecten. Filmsimulaties van films van Ilford, Afga, Kodak, Fuji. Leuk, maar niet meer dan dat. Nu is er al een tijdje een applicatie waarmee je RAW-foto’s kunt ontwikkelen: Exposure X3. Alweer versie 3 van deze applicatie, dus we hebben niet over een applicatie die nog maar net uit is. De interface lijkt voor een deel op die van Lightroom. In het Basic-panel vind je de bekende mogelijkheden die je ook in Lightroom vindt: Exposure, Contrast, Highlights, Clarity, Vibrance enzovoort. Je voelt je bijna meteen thuis. De filmsimulatie vind je ook in Exposure X3: aan de linkerkant als een soort Presets.

Exposure X3
Interface van Exposure X3.

Informatie uit Lightroom gebruiken

Exposure X3 biedt de mogelijkheid om wat informatie uit je Lightroom-catalogus over te halen. Het gaat om Crop, Rating, Image Size, Orientation, Color Label, IPTC Copyright, Naam, Adres en Email en Keywords. De manier waarop je de foto’s hebt ontwikkeld gaat niet mee. Er is een tutorial bij Alien Skin over de manier waarop je die informatie in Exposure X3 moet binnenhalen. Je moet daartoe in Lightroom in je Catalogusinstellingen Wijzigingen automatisch naar XMP opslaan aan hebben staan.Lightroom schrijft dan automatisch dat soort informatie weg in de XMP-bestandjes. Exposure X3 kan die informatie lezen en gebruiken. je krijgt dus in ieder geval de foto’s die je een waardering en kleurenlabel hebt gegeven te zien, en heel belangrijk, alle trefwoorden die je in Lightroom hebt toegevoegd.

Besprekingen van Exposure X3

Het klinkt best veelbelovend. Er zijn inmiddels online wat besprekingen van Exposure X3 te vinden. In het algemeen vindt men het een goede applicatie. Toch ontbreken er nog wel wat dingen: bijvoorbeeld geen echt witbalansgereedschap en geen hue/saturation/luminance-mogelijkheden. Het ‘openen’ van de schaduwpartijen gaat niet zo goed als in Lightroom en soms wordt de software ineens wat traag. Bij Fujilove zijn ze enthousiast over Exposure X3. Het beste is natuurlijk om de software zelf te proberen. Je kunt de software 30 dagen proberen. Zo kun je rustig kijken of het wat voor jou is. Je kunt Exposure X3 ook als uitbreiding op Lightroom gebruiken. Ik ga er komende weken ook eens beter naar kijken. Het is in ieder geval software die je kunt kopen, je hoeft het niet te huren. De prijs valt mee, $149,-

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.