De Europese Commissie start een actie tegen desinformatie (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ede-wageningen-paashaas.JPG)

Europese Commissie actief tegen desinformatie

De paashaas bestaat echt. Na intensieve observaties en studie van het gerenommeerde Easter Egg Institute op Paaseiland is geconcludeerd dat hij jaarlijks vanaf een maanbasis aan de onzichtbare achterkant van dit hemellichaam opereert. De Europese Commissie is het er niet mee eens.

Desinformatie en ook fake news worden steeds meer ingezet om mensen doelbewust op het verkeerde been te zetten. Bijvoorbeeld om verkiezingen te beïnvloeden. Of om een ideaal of denkbeeld door te drukken. Mensen zijn erg gevoelig voor nepnieuws, denk maar aan de vele complotdenkers en UFO-believers.  Het is nu ook de Europese Commissie een doorn in het oog geworden dat velen alles maar voor klakkeloos waar aannemen, zonder zelfs maar de bron van het ‘nieuws’ of de stelling te controleren. Er wordt dan ook een campagne tegen desinformatie op sociale media ingezet. Het is namelijk precies daar waar de meeste onzin verschijnt. Een goede ontwikkeling, lijkt ons.

Code

Rondom landelijke verkiezingen blijkt steeds vaker desinformatie verspreid te worden. Vaak in de vorm van nieuwsberichten, hoewel de organisatie achter dit nieuws vaak totaal onbekend is. Of afkomstig uit landen die het niet zo nauw nemen met de democratie. Vervelend, want hopen mensen slikken de nepberichten over politici, partijen en andere niet-politiek gerelateerde zaken voor zoete koek. Volgens de Europese Commissie is het tijd om hier tegenop te treden. Er wordt een Europese code in het leven geroepen waaraan sociale media zich moeten gaan houden. Onder meer Facebook, Twitter en Google doen mee. Zo moet aan gebruikers in ieder geval duidelijk uitgelegd worden hoe de rekentechnieken werken die de volgorde van nieuwsberichten bepalen die gebruikers krijgen te zien. Het is in ieder geval een grote stap voorwaarts.

Toch vrezen we dat er nog altijd weer complotdenkers zullen zijn die juist vanwege deze code echt nieuws nog meer gaan wantrouwen. Die groep gebruikers is waarschijnlijk nooit meer bij te sturen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.