Progressie in onlinetools voor prototyping

Het boek van de maand maart is Prototyping met onlinetools, geschreven door Antoni Dol. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek en een interview met de auteur. Deze gastblogpost van Antoni gaat over de veranderingen en progressie in onlinetools voor prototyping. Het 1ste voorproefje uit het boek – dat je HIER vindt – geeft antwoord op de vragen: waarom een prototype, hoe bereik je succes en hoe verfijn je een prototype? (H.F.)

Progressie in onlinetools voor prototyping

Schrijf je een boek over prototyping met onlinetools, dan ontkom je niet aan nieuwsbrieven van de makers van die software. De schrik slaat je om het hart als je nieuwe functies aangekondigd ziet die niet in je boek staan. Dit is onvermijdelijk met een langzaam, offline medium als boeken. Niet voor niets heet mijn blog ADdendum: op boekenblogs publiceer je aanvullingen en toelichtingen bij reeds gedrukte tekst. Dat de markt voor onlinetools voor prototypes in beweging is, blijkt uit de stortvloed aan ontwikkelingen in die nieuwsbrieven. Vandaar een samenvatting.

In het boek vergelijken we InVision, Marvel, Fluid.ui, Proto.io en Flinto Lite. Bijna allemaal verkondigen ze gefikste fouten, stabiliteits- en prestatieverbeteringen en ‘nieuwe’ functies die hun product in vergelijkingen op gelijke hoogte brengen. De meeste tools leveren nu prototypes speciaal voor de iPhoneX, inclusief conversie naar de nieuwe ‘device skin’. Allen poetsen hun User Interface op. Enkele bedrijven melden ingrijpende verbeteringen, zoals de ‘mega polish release’ van Fluid.ui. Vooral Marvel maakt een inhaalslag, Flinto niet.

Brand.ai

Progressie in onlinetools voor prototyping
InVision Studio is een omgeving om digitale producten te ontwerpen met functies die creatie en samenwerking ondersteunen als nooit tevoren.

InVision introduceert samenwerking met een toonaangevend platform voor het managen van designsystemen: Brand.ai. Organiseer, deel en exporteer assets en styles binnen teams. InVision verbreedt hiermee hun aanbod en wedijvert nu met brand management software Frontify. Dat gebeurt via de nieuwe Design System Manager, die integreert met het InVision platform en InVision Studio. Het nieuwe Studio is volgens InVision een omgeving om digitale producten te ontwerpen met functies die creatie en samenwerking ondersteunen als nooit tevoren.

Marvel

Marvel concurreert beter met Handoff: genereer nu ook in Marvel code, specificaties en assets van je ontwerpen en prototypes, zodat Front-End Developers alles voor het grijpen hebben. In dezelfde lijn ondersteunt Marvel nu Dropbox Paper, waarmee een team Marvel prototypes opneemt in de projectdocumentatie die het gezamenlijk schrijft. Eindelijk presenteert Marvel trots ‘scrollable layers’ en het maskeren met cirkels van rechthoekige portretjes. Heb je een Enterprise account, dan krijgt je nu ongelimiteerde aantallen gebruikers en projecten en verbeterde integratie, Single Sign On en beveiliging.

Enzovoort…

Progressie in onlinetools voor prototyping
Ervaar interactieve VR-omgevingen in de player, de app of in een kartonnen VR-headset.

De mega polish release van Fluid.ui omhelst onder andere de lijst met projecten, e-mailuitnodigingen met QR-code, verbeterde prestaties bij inzoomen op animaties en uitgebreidere mogelijkheden voor selectie en schalen. Proto.io knapt zijn Asset Manager op. Met gemak organiseer, vind, download en verwijder je nu onderdelen van je ontwerp. Prototype nu Virtual Reality-omgevingen: de VR-componentenbibliotheek creëert via drag-and-drop afbeeldingen die 360 graden beslaan. Ervaar de interactieve omgevingen in de player, de app of in een kartonnen VR-headset en navigeer gekoppelde omgevingen via ‘beacons’. Animatie van lijntekeningen en een collectie voorbeelden verlevendigen je prototype. De Easings Manager helpt de bewegingen via instelbare Bézier-curves natuurlijker te maken.

Flinto Lite is onveranderd gebleven: je maakt er snel eenvoudige prototypes mee. Alle aandacht ging naar Flinto for Mac, dat zich kan meten in de markt voor offlinetools voor prototypes. Zo hadden ze meer aandacht in het hoofdstuk over offlinetools verdiend, maar Flinto’s recente progressie valt nu buiten de scope van het boek Prototyping met onlinetools.

Antoni Dol

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.