Family Link van Google

Family Link van Google: verstandige digitale gewoonten?

Toen onze kinderen klein waren – omstreeks 1999 – maakte ik me niet zo druk waar ze online en offline mee bezig waren. Ze speelden spelletjes online en offline (op CD’s!) en het internet was een veiligere plek dan nu. Ze kregen niet om de haverklap de vraag of ze dit of dat wilden downloaden en/of kopen. Maar nu – met onze kleinzoon Tiago – is dat anders. Op de Android-telefoon of -tablet , maar ook op de iPad, willen die spelletjes alleen maar dat je andere spelletjes download en koopt. Vooral dat er gekocht wordt. Ik wil eigenlijk dat hij een eigen account heeft waar hij – laten we zeggen – niks mee mag! Alleen gezellig spelen natuurlijk. Misschien is de oplossing Family Link van Google…

Auto’s, motoren en racen…

Hij wil graag opa’s oude telefoon om daarop wat spelletjes te spelen. Opa’s oude telefoon is de recente Nokia 7plus, waar ik nog met mijn Google Account bij ingelogd ben. Ik gooi er wat apps af – mijn bank-apps en dergelijke – en denk dat hij zo wel veilig kan spelen. Ik vergis me. Bij al die spelletjes die hij wil spelen – met auto’s, motoren en racen – moet je wel iets kopen. Of je krijgt erg veel reclame om iets te downloaden en dan weer kopen natuurlijk. Dat kopen moet ik uitzetten. In de PlayStore mag ie voor één euro in de maand wat kopen, anders moet hij mijn wachtwoord invoeren (en dat heeft hij niet). Allemaal mooi en aardig, maar het meeste van die spelletjes zijn niet te spelen zonder dat je wat betaald.

Ik wil deze motor!

Kan ik deze motor kopen, opa?

Daarbij gaat het allemaal via mijn Google-account. Dus eigenlijk moet ik bijvoorbeeld Google Foto’s eraf halen. Niet dat hij daar rare foto’s op kan zien, maar hij kan foto’s wel wissen en dat wil ik niet. Het is ook ongelooflijk wat al die spellen je uit de zak willen kloppen. ‘Ik wil deze motor!’, roept hij. Ja, hallo! Die auto kost een paar euro’s. De volgende waarschijnlijk ook. En zo gaat het met elk spelletje verder. Ik betaal niks, dus eigenlijk werkt elk spelletje maar half. Daar is voor hem geen lol aan en voor ons ook niet. Vandaag zag ik iets op zijn scherm waar je met je vingerafdruk kon aangeven dat je altijd wil betalen voor allerlei extra’s. Weg daarmee!

Je Android-telefoon voor kinderen

Hij is bijna vijf, heeft nog geen idee hoeveel geld 1 of meer euro’s zijn en ik wil hem niet elke keer moeten lastig vallen met wat hij wel en niet mag op die telefoon. En ik wil dat hij niet wordt geconfronteerd met downloads of aankopen die toch niet mogen. Op zoek naar beperkingen op die telefoon. Dus zocht ik op how do I prepare an Android phone for kids? Ik kom meteen uit op Family Link van Google.

Zijn eigen telefoon

Family Link van Google
Een eigen Account voor onder de 13 jaar…

Ze klinken aardig, de mogelijkheden van de Family Link van Google. Je kunt iemand onder de 13 een eigen Google Account geven, die beheerd wordt door de familie-beheerders. Opa en Nanna dus. Is het wat? Dat vraag ik me af nadat ik het via veel gedoe het aan de praat heb gekregen. Het begin is niet ingewikkeld. Je kunt bij de Family Link-app een Gmail-account voor de kinderen maken. Toen dacht ik heel eenvoudig een extra account aan te maken op mijn oude telefoon, naast mijn eigen account. Maar, hoho! Dat gaat zomaar niet. Er kan maar één account op die telefoon zitten: dat van Tiago. OK! Wissen die hele telefoon en als account het account van Tiago instellen.

Nu nog de telefoon voor Tiago instellen…

Misschien te beperkt?

Family Link van Google
Het goedkeuren van elke download…

Ik ben er nog niet uit of Famaliy Link van Google wel zo handig is. Ja, hij kan niet zomaar meer van alles downloaden. Kopen ook niet. Er is een kinderversie van YouTube. De echte YouTube is niet voor hem beschikbaar, terwijl hij daar nu juist veel rondhangt. Ik weet nog niet of hij die kinderversie leuk vindt. We gaan het de komende tijd zien of wij (en ook Tiago natuurlijk) het wel een prettige manier van werken vinden. Hij moet nu bij elke download toestemming vragen aan de beheerders. Bij het testen kreeg ik allemaal mailtjes en berichten met meldingen en vragen om toestemming voor het downloaden van een spelletje. Dat kan ik gelukkig uitzetten. We komen er nog op terug, Tiago en ik…

Meer over veiligheid online, op je computer, telefoon of tablet kun je lezen in Veilig Online van Hans Frederiks en Ronald Smit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.