Skype

Microsoft luistert mee met Skype (en Cortana)

Dat er druk meegeluisterd wordt met ‘slimme’ speakers en assistenten is inmiddels geen nieuws meer. Microsoft blijkt dat inmiddels ook te doen met Cortana, maar gaat een griezelige stap verder: ook met Skype-gesprekken wordt meegeluisterd.

De afgelopen weken vielen alle ‘slimme’ assistenten stuk voor stuk door de mand. Zowel bij Google, Amazon als Apple bleken mensen – vaak ook nog eens onder de vlag van ingehuurde bedrijven – mee te luisteren. Om de kwaliteit van de service te verbeteren en foutief geïnterpreteerde opdrachten te herinterpreteren zodat de computerdienst erachter de volgende keer hopelijk wel raak schiet.

Tja, geen prettige gedachte zo’n continu meeluisterende ‘assistent’. Gooi die ‘slimme’ speaker maar gewoon de deur uit, zouden we zeggen. Inmiddels blijkt ook Microsoft mee te luisteren met Cortana (een bij het grote publiek nauwelijks bekende en al even nauwelijks gebruikte assistent die Microsoft bovendien gaat uitfaseren). Veel opvallender en ernstiger is dat datzelfde Microsoft ook blijkt mee te luisteren met Skype-gesprekken. Het gaat dat om de ‘automatische’ vertaaldienst die is ingebouwd. Wat het in ieder geval impliceert is dat Skypegesprekken dus ondanks de vermeende versleuteling gewoon zijn te onderscheppen, in ieder geval door Microsoft zelf. Het maakt Skype daarmee tot een zeer onveilige communicatietool, zowel voor bedrijven als privégebruikers.

Skype en afluisterbaarheid

Het gonst al jaren van de geruchten dat Microsoft eenvoudig in staat is om Skypegesprekken af te luisteren. En desgewenst ook aan politie en justitie te delen. Bewijzen waren er nooit. Wel was (en is) het opvallend dat opsporingsdiensten al een hele tijd niet meer klagen over Skype als het gaat om niet-afluisterbaarheid. Wel worden andere communicatietools genoemd die problemen geven op dat vlak. Is feitelijk al een teken aan de wand natuurlijk. Ook in de tijd dat Skype nog zelfstandig was, weigerden de makers van destijds duidelijk te maken wat voor encryptie ze gebruikten, hoe sterk die was en of er een achterdeurtje bestond. Desondanks was afluisteren toen moeilijker omdat Skype via een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk communiceerden.

Ombouw

Microsoft bouwde na de overname het geheel razendsnel om tot een gecentraliseerd systeem waarbij alle communicatie via zijn eigen servers verliep. Dat is als het gaat om veilig communiceren al een rood signaal. En naar nu blijkt is Microsoft in staat om Skypegesprekken (en dan in ieder geval die via de ingebouwde vertaaldienst lopen) mee te luisteren. Uiteraard ‘slechts voor verbetering van de dienstverlening’. Ex-medewerkers zeggen echter in het hierboven gelinkte artikel van  Vice.com dat de meest privacy-gevoelige zaken de revue passeerden. Logisch ook, want dit zijn echte live gesprekken tussen verschillende partijen, die heel wat verder gaan dan een simpele spraakopdracht aan een ‘slimme’ speaker.

Skype
De gloriedagen van Skype zijn allang voorbij, er zijn echt betere, meer efficiënte en bovenal veiliger alternatieven beschikbaar! (Bron afbeeldin: https://www.maxpixel.net/Remote-Video-Grandchildren-Skype-Grandparents-1131890)

Weg met Skype

Gebruik je Skype voor gevoelige zakelijke communicatie, gebruik dan in ieder geval de vertaalfunctie niet meer. Nooit meer. En vraag jezelf af of je jouw concurrentiegevoelige gesprekken nog via deze tool wilt afhandelen. Daar zijn echt betere alternatieven voor zoals bijvoorbeeld Slack, Wickr en natuurlijk Signal. Beide laatstgenoemden beschikken in ieder geval over openbare broncode, dus dat scheelt. Slack is een tool die echt alleen voor zakelijke communicatie bedoeld is, Wickr heeft daarnaast een qua gebruikersinterface en mogelijkheden simpeler equivalent voor privé-gebruikers en Signal is dé tool voor zowel ultraveilige zakelijke als privé-communicatie. Allen zijn gratis beschikbaar, alleen moet je voor Slack een (bescheiden) maandabonnement afsluiten in grotere bedrijven en teams die er gebruik van willen maken.

Whatsapp ook links laten liggen

Natuurlijk is er ook nog Whatsapp, maar sinds dat in handen is van Facebook is het verworden tot een tienertool voor communicatieverslaafden. Niet serieus en vooral niet veilig inzetbaar voor gevoelige (bedrijfs)communicatie. Ook al niet omdat ook hier niet 100% duidelijk is wat en of Facebook mee kan lezen. Welke communicatietool je ook kiest: Skype moet echt overboord als je voor privacy en veiligheid kiest. Ook wagen we de zakelijke tool van Microsoft voor bedrijven – Teams – te betwijfelen. Die wordt momenteel erg hard gepusht naar onder meer Office 365-gebruikers en blijkt niet zo heel simpel te verwijderen (zie deze pagina, aldaar even een stukje naar beneden scrollen). Kies liever voor een bewezen veilige tool!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.