Nederlanders blijken verdraaid hardleers als het gaat om privacy en veiligheid, zo blijkt uit een onderzoek van Internetvergelijk.nl. ‘We’ vertrouwen een hoop, inclusief ‘de Chinezen’.
Hoeveel er inmiddels ook over geschreven is, hoeveel waarschuwingen er ook zijn afgegeven en hoe vaak privacy-hacks ook in het nieuws zijn: de meeste Nederlanders lijken er niet wakker van te liggen. Vooral jongeren interesseert het eigenlijk allemaal geen biet. Dit blijkt uit een onderzoek van Internetvergelijk.nl. Best triest eigenlijk, nu de harde bewijzen betreffende cyberspionage zich opstapelen. Blindelings vertrouwen behoor je anno 2019 echt niet meer te hebben!
Maar weinig angst
Om precies te zijn lezen we het volgende in ’t begeleidende persbericht van Internetvergelijk.nl: ‘Zo blijkt uit onderzoek dat Internetvergelijk.nl door Multiscope heeft laten uitvoeren onder 1.041 Nederlanders. Van die 46,5 procent doet 13 procent hun aankopen wel met enige argwaan; zij geven expliciet aan bang te zijn voor spionage. Hoewel hen dat niet van de aankoop heeft weerhouden, ligt dat voor 14,5 procent van de respondenten anders. Zij vinden het risico op privacyschending namelijk wél een reden om helemaal geen producten van Chinese merken te kopen via internet’.
Hoe ouder, hoe huiveriger
Opvallend genoeg is er juist in de hogere leeftijdsgroepen – waarvan je verwacht dat ze digitaal wat minder begaafd zijn – minder vertrouwen: ‘Met name de hogere leeftijdsgroepen zijn er volgens het onderzoek wat huiveriger voor. Zo stelt 22,2 procent van de 55-plussers en 22,7 procent van de respondenten tussen de 45 en 54 jaar oud bang te zijn voor spionage vanuit China. Terwijl hier in de leeftijdsgroepen 35-44, 25-34 en 18-24 jaar oud respectievelijk slechts 20, 17,2 en 14,0 procent voor vreest. Hoe jonger de respondenten zijn, hoe minder ze dus om de potentiële spionage lijken te geven’. Het lijkt erop dat de overheid dus nog een flinke kluif heeft aan het voorlichten van met name de jongere generaties die alles maar voor zoete koek slikken.

Spionage? Neu…
En het wordt eigenlijk nog triester, zo blijkt uit het onderzoek: ‘Over het algemeen laten de recente berichten de meeste Nederlanders koud. Voornamelijk in de drie westelijke provincies (Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland) en de drie grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) liggen ze er niet wakker van, blijkt uit het onderzoek. In die gebieden geeft respectievelijk 81,3 en 84,8 procent aan niet bang te zijn om bespioneerd te worden. Maar ook in de andere provincies maakt ruim driekwart van de bewoners zich er niet druk over. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de Chinese technologiefabrikant Huawei toegang heeft tot klantdata van drie Nederlandse providers: Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN‘… De AIVD doet nog altijd onderzoek naar deze verdenkingen en zwijgt vooralsnog.
Vermijd koppelbare hardware van onduidelijke herkomst
Het is en blijft natuurlijk ook een moeilijke kwestie voor jongeren. Vaak hebben zij een redelijk beperkt budget, maar willen ze tegelijkertijd wel over de meest recente gadgets (smartphones, tablets, netwerkspelers enzovoorts) beschikken. De Chinese waar is dankzij extreem lage prijskaartjes dan een wel heel aanlokkelijke keuze. Nadenken over het feit of die spullen wel te vertrouwen zijn is bij impulsieve jeugdigen geen issue. Bedenk echter dat élk op het netwerk aangesloten apparaat een potentiële spion in huis is, die mogelijk privacygevoelige gegevens doorsluist naar lieden met minder edele bedoelingen. Dat privégegevens op straat komen te liggen (denk daarbij aan NAW-gegevens, creditcards enzovoorts) is zeker niet de eerste keer helaas. Ook USB-sticks van Chinese makelij kunnen zonder meer een gevaar vormen voor de veiligheid en integriteit van elk apparaat waar je ze op inprikt. Ook bijvoorbeeld een lollig gadget via de USB-poort op je computer aansluiten is al vragen om ellende. Zelfs dat lollige lampje kan een verborgen opslagmedium met virus of spyware bevatten!
Sparen
Dat dit soort beweringen geen achterdocht zijn, is allang bewezen. Helaas dringt het niet door tot bepaalde mensen die menen dat ze ’toch niets te verbergen’ hebben. Dat wordt helaas ietwat vervelend als blijkt dat je identiteit door een crimineel is gejat, je creditcard wordt leeg getrokken en uit jouw naam illegale activiteiten worden uitgevoerd. Bedenk jezelf tien keer alvorens die ultragoedkope Chinese Yang-Chuang-Hang met sambal erbij-telefoon te kopen. Behalve dat de service erop nagenoeg nul zal zijn, moet je maar afwachten wat er aan spyware meelift. Misschien is het toch beter om even een maandje of wat door te sparen en een toestel van een bekend A-merk te kopen. Ook zij hebben betaalbare budgettoestellen in het assortiment. Misschien dan wel niet het ‘latest and greatest’-model, maar wel safe. En als je wel het nieuwste van het nieuwste wilt, spaar dan gewoon nog even door. Dat is in ieder geval iets dat de oudere generatie ooit geleerd heeft, blijkbaar.
Je hebt een jonger kind in huis, of je bent naarstig op zoek naar een cadeautje voor dat hippe jonge neefje, nichtje of kleinkind? Dan kunnen we niet anders dan het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit aanbevelen. Klinkt een beetje als zelfbevlekking, maar we kunnen helaas niet vaak genoeg van de daken schreeuwen dat een beetje wantrouwen echt nodig is in deze tijd. Neem de tips en wetenswaardigheden uit dit boek dan ook echt ter harte zouden we zeggen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.