Leer jezel snel Microsoft Office 2019

Leer jezelf SNEL… Microsoft Office 2019

Leer jezelf SNEL... Microsoft Office 2019Vorige maand verscheen Leer jezelf SNEL… Microsoft Office 2019 van Ronald Smit. Hij gaat in dit boek op een heldere en speelse wijze in op het dagelijkse gebruik van de Nederlandse versie van Microsoft Office. Tot de besproken onderwerpen behoren: gebruikersomgeving van Microsoft Office 2019, tekstverwerken met Word, teksten vormgeven en werken met tabellen, sjablonen en opmaakstijlen, communiceren met Outlook en agenda en contactpersonen beheren, rekenen met Excel, functies, formules en grafieken in rekenbladen invoegen, presenteren met PowerPoint en aantekeningen maken met OneNote.
Hieronder geven we een voorproefje uit het eerste hoofdstuk: Kennismaken met Office 2019. (H.F.)

Kennismaken met Office 2019

Microsoft Office 2019 kent verschillende varianten voor thuis, studie en op het werk. De editie Thuisgebruik en Zelfstandigen bestaat bijvoorbeeld uit vier programma’s: tekstverwerker Word, communicatieprogramma rekenbladprogramma Excel, presentatiepakket PowerPoint en digitaal notitieblok OneNote. Hoewel Office bestaat uit losse programma’s, hebben ze veel met elkaar gemeen. Zo is de bediening zo veel mogelijk hetzelfde in alle programma’s.

Office 2019, wat doet u ermee?

Microsoft Office 2019 heeft samenwerking en effectieve communicatie hoog in het vaandel staan. Het delen van informatie met familie, vrienden en collega’s is gemakkelijker dan ooit. Ook bedieningsgemak speelt een hoofdrol in versie 2019. Het uiterlijk van Office – geen menubalken maar een overzichtelijk, taakgericht lint met opdrachten – spreekt wat gebruiksgemak betreft boekdelen. De Office-toepassingen zijn verder rijkelijk voorzien van uitgebreide galerieën met kant-en-klare opmaakstijlen, afbeeldingen, grafieken, sjablonen en meer. Kortom… installeer Office 2019!

TIP • Windows 10 Office 2019 draait op computers met het besturingssysteem Windows 10. De Office-programma’s zijn niet geschikt voor computers waarop oudere versies van Windows draaien!

Taakgerichte aanpak

De makers van Office stellen zich tot doel het gebruiksgemak van de Office-toepassingen te vereenvoudigen. De gebruikersomgeving (interface) is in de versies 2007, 2010 en 2013 flink op de schop gegaan. De verschillen tussen Office 2016 en 2019 zijn veel minder groot.

Opties voor programma’s

De dialoogvensters met opties voor de belangrijkste toepassingen van Office-programma’s staan niet langer in het menu Extra. Er zijn sinds Office 2007 immers geen menu’s meer. U opent de reeks opdrachten voor het instellen van opties in Office 2019 met de opdracht Opties in het tabblad Bestand. Gebruikers van Office 2007 vonden het dialoogvenster Opties onder de speciale Office-knop. Die knop is in Office 2010 en later vervangen door het tabblad Bestand.

Office op aanraakscherm

U bedient Office 2019 met behulp van toetsenbord, muis en aanraakscherm (touch screen). Om de instructies in dit boek niet nodeloos uitgebreid te maken, kiezen wij voor muisterminologie. Waar u ‘klik’ leest, bedoelen we ‘tik’ voor gebruikers van een aanraakscherm. Staat ‘rechtsklik’ in de tekst, dan geldt hier ook ‘houd uw vinger een moment op het scherm’. Met ‘slepen’ met de muis, zeggen we ook ‘tik en sleep’.

Lint met opdrachten De menubalk en werkbalken die u kent van Office-versies ouder dan Office 2007 – en van vrijwel alle andere Microsoft Windows-toepassingen – hebben het veld geruimd. U treft opdrachten voortaan aan op tabbladen van het lint. Soortgelijke opdrachten en bijbehorende galerieën (bibliotheken met vooraf gedefinieerde opmaakstijlen voor tekst, grafieken enzovoort) hebben een aparte groep in het lint. Het lint kent bovendien contextgevoelige tabbladen. Deze worden standaard niet getoond. Klikt u op een afbeelding, tabel of grafiek, dan komen de hulpmiddelen voor afbeeldingen, tabellen of grafieken tevoorschijn. Dus alleen wanneer u ze nodig hebt.

Leer jezelf snel Microsoft Office 2019
Zweef boven een opmaakstijl en de selectie/inhoud verandert in een livevoorbeeld.

Livevoorbeeld U ziet vooraf het effect van onder meer opmaakstijlen. Selecteert u een tekst en zweeft u met de muisaanwijzer in een galerie, dan ziet u wat de stijl met de tekst doet. Livevoorbeelden zijn er ook voor tabellen en grafieken.

Leer jezelf snel Microsoft Office 2019
De werkbalk Snelle toegang met opdrachten die u vaak gebruikt. U mag de werkbalk zelf inrichten.

TIP • Snelle toegang De werkbalk Snelle toegang is gevuld met opdrachten die u vaak gebruikt, waaronder Opslaan. Groot voordeel is dat u de werkbalk gemakkelijk uitbreidt met aanvullende opdrachten.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.