laptop mee op Vakantie

Handig voor op vakantie

Wat neem je tegenwoordig eigenlijk nog mee aan apparatuur op vakantie? Gaat die ouwe laptop mee op vakantie of laat je die lekker thuis?

Er zijn mensen die op vakantie gewoon echt niks willen doen. Voor hen is de vraag wat ze meenemen aan digitale spullen makkelijk te beantwoorden: een smartphone met muziek en eventueel wat e-books en klaar. Er zijn verder mensen die niet van niksdoen houden en ook nog wat nuttigs doen tijdens de vakantiedagen. Ofwel: werken op afstand. Handig, want zo kun je je vakantie vaak zelfs flink verlengen. En ook zijn er mensen die gewoon graag veel mailen en allerhande digitale zaken bijhouden. Voor die laatstgenoemde groepen is het praktisch om naast de smartphone ook een tablet mee te nemen. Liefst met een los Bluetooth-toetsenbord erbij, zodat ook het wat steviger tikwerk tot de mogelijkheden behoort. Die laptop zal steeds minder vaak nodig blijken te zijn. Maar als je dan toch iets dergelijks mee wilt nemen, kies dan bij voorkeur een licht exemplaar. Denk aan een MacBook Air of een Chromebook.

Vermijd gedoe

Dat we de aloude Windows-laptops hier niet noemen heeft een dwingende reden. Microsoft gaat tijdens de zomermaanden stug door met het uitrollen van grote updates. Daar wil je tijdens je vakantie niet mee geconfronteerd worden. Ten eerste niet vanwege het vele dataverkeer dat bij updates van meer dan 1GB behoort (en als je pech hebt krijg je net een grote upgrade van vele Gigabytes gepusht…). Mobiel internet is daar simpelweg niet geschikt voor vanwege het razendsnel verstoken van je databundel. Ook is internet over de grens vaak trager, zeker in toeristische hotspots waar heel veel mensen gebruik maken van een relatief klein aantal zendmasten. Een andere reden is dat updates en upgrades nog wel eens de mist in willen gaan. Je hebt vast geen zin om tijdens je vakantie geërgerd een hersteloperatie uit te voeren.

Als het dan toch een laptop moet zijn…

Chromebooks en Macs zijn veel vriendelijker qua updates. Zo kun je bij een Mac simpelweg ervoor kiezen om een update voorlopig niet (of desnoods helemaal niet) te installeren. Grote upgrades installeer je wanneer het jou uitkomt, dat mag ook een jaar na verschijnen zijn. Ook is macOS meer gestroomlijnd qua programmeerwerk, wat onder de streep flink aan energieverbruik scheelt. Dat geldt eveneens voor Chromebooks, wat betekent dat je lang op een volle acculading doordraait. Omdat je niet geconfronteerd zult worden met gepushte systeemupdates, hoef je niet bang te zijn voor het verstoken van je dataverkeer, zoals het hoort dus.

laptop mee op Vakantie
Een laptop mee op vakantie, het kán. Maar of het voor de meeste mensen tegenwoordig nog echt nodig is…? (Bron afbeelding: https://pixabay.com/illustrations/office-work-vacations-recovery-1548294/)

Opletten

Welke laptop, tablet of smartphone (of allemaal) je ook meeneemt: bedenk dat het in warme landen – nou ja – vaak warm is. Let dus op dat geen van je kostbare apparaten oververhit raakt. Ga er niet mee in de felle zon op het strand zitten, dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Met name scherm en batterij kunnen erg slecht tegen hitte. Beter is het om het meer serieuze computerwerk in je hotelkamer – met ingeschakelde airco – of in de koelere avonduren op het balkon te doen. Let ook op dieven. Ergens met een duur apparaat in een drukke straat op een terrasje zitten betekent dat je je ogen goed open moet houden. Laat je handen nooit los van het apparaat. Een klein moment van afleiding en onoplettendheid en foetsie gloednieuwe iPad! Last but not least is het eveneens niet onverstandig om eens een kritische blik op je reisverzekering te werpen. Dekt die de waarde van alle spullen die je bij je hebt? Vooral de betere digitale camera’s en de al genoemde spullen kunnen een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Het zou jammer zijn als je onderverzekerd blijkt wanneer er wordt ingebroken in je tent of hotelkamer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.