Fixen die fake-bokeh met Photoshop Fix

Dat je met de moderne smartphones met dubbele camera’s van die mooie vage achtergronden kunt creëren is prachtig, toch zie je regelmatig (bijna altijd) dat het kunstmatige vage achtergronden zijn, met een fake-bokeh. Gisteren, tijdens een fietstochtje door het Diemerpark schoot ik een foto van een paarsbloemige plant met een lekker vage achtergrond. Dat zag er op een van de foto’s mooi uit en hup! delen maar op Instagram en Feestboek. Thuisgekomen was die foto al diverse malen geliked, de naam van de plant was ook al gedetermineerd – de Smeerwortel – en tot mijn afgrijzen zag ik dat de camerasoftware de plant en de achtergrond wel heel lelijk had verhaspeld met zwevende bloemtrossen. Wat te doen?

Rare trossen smeerbloem zwevend in de fake-bokeh…

Te laat! Te laat! Dat krijg je ervan: dat snelle delen is nergens goed voor. In de felle zon op je schermpje een foto beoordelen, dat gaat nu eenmaal niet. Wat had ik kunnen doen?

Allereerst natuurlijk de foto wat beter beoordelen en hem opnieuw nemen als dat nodig was. Het maken van zo’n vage achtergrond met camerasoftware is nieuw en duidelijk nog niet uitontwikkeld. De foto die ik zo mooi had gevonden was niet de eerste poging met die plant. In de felle zon, met een beetje tegenlicht zie je op een scherm van je smartphone eigenlijk niks en fotografeer je als een halve blinde. De smartphone waarmee ik de foto maakte – de Huawei P9 – biedt de mogelijkheid om een zogenaamd een groot diafragma te simuleren. Softwarematig, want de lensjes van smartphonecamera’s maken alles scherp, net als de klik-klak-klaar-camera’s van vroeger. Het aardige van de camerasoftware in de P9 is dat je het diafragma kunt variëren tussen f/0.95 en f/16. Bij f/0,95 heb je een erg kleine scherptediepte, bij f/16 een grote scherptediepte. Als even wat verschillende diafragma-instellingen had geprobeerd, had ik waarschijnlijk een beter resultaat gekregen.

Photoshop Fix

Als ik eerder, onderweg, had gezien wat er aan de foto schortte, had ik dat makkelijk kunnen oplossen met Photoshop Fix. Photoshop Fix is een app die heel handige mogelijkheden biedt, maar waarvan ik meestal vergeet dat ik hem op mijn mobieltje heb staan. Hoe mooi Google Foto’s en Snapseed ook zijn, voor retouche ben je aangewezen op Photoshop Fix. Dat gaat eigenlijk wel heel erg eenvoudig:

Retoucheren in Photoshop Fix…
  • Allereerst zul je de foto die je wilt bewerken vanuit Photoshop Fix moeten openen. Je kunt niet vanuit Google Foto’s de foto met de app delen.
  • Uit de verschillende mogelijkheden in Photoshop Fix kies je Retoucheren > Vlekken retoucheren. Je kunt het penseel waarmee je de vlekken wegschildert groter of kleiner en harder en zachter maken.
  • Veeg met je vinger op het scherm over de delen die je wilt verwijderen. Ben je uitgeschoten, dan kun je met Herstellen de penseelvegen ongedaan maken.
  • Tik op het vinkje als je klaar bent.
Beter zo?

Dat zag er wat beter uit. Ook niet echt dat je je zegt mooi, maar beter en niemand die het ziet. De oorspronkelijke foto staat nog op Instagram en Facebook om me eraan helpen herinneren dat je niet zo snel een foto online moet plaatsen.

Later, toen ik de foto’s van het fietstochtje nog wat beter bekeek, zag ik een kandidaat die ik eigenlijk veel mooier vond en waarbij de vage, softwarematige achtergrond echt goed was gelukt. Die zie je hieronder:

Fake-bokeh dankzij de dubbele camera’s van de Huawei P9.

4 gedachten over “Fixen die fake-bokeh met Photoshop Fix”

  1. Eigenlijk moet je om je beeld beter te kunnen beoordelen bij fel zonnig weer op pad moeten met een zwarte lap die je over je hoofd en je camera legt zoals dat vroeger bij studiofotografie gebeurde. Voor selfie fotografie met die meterslange stokken zou ik het zelfs verplicht willen stellen zodat de omstanders die stupide instant lach van 3 seconden bespaard blijft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.